Pátek 10. května 2024
Svátek slaví Blažena, zítra Svatava
Polojasno 18°C

Jak vznikly fotky Prymuly a Faltýnka na vyšehradské schůzce? Slovo šéfredaktora Blesku

Autor: Radek Lain - 
2. listopadu 2020
05:00

Předminulý pátek publikoval Blesk fotografie, které po 37 dnech ukončily ministerskou kariéru Romana Prymuly. Epidemiologa, hlavní tváře boje proti covidu. Muže, ke kterému jsme se upínali, že nás vyvede z největší zdravotní, společenské a nastupující ekonomické krize. A toho, jenž v nás vytvořil falešný pocit, jak moc s námi všemi táhne za jeden provaz.

Za více než týden jsme si mohli přečíst a slyšet desítky dohadů, zaručených tipů a konspiračních teorií, jak ty fotografie vznikly. Některé lehce úsměvné, jiné zcela postavené na hlavu. Napsané na sociálních sítích, v klasických médiích, šířené prostou šeptandou. Většinou platila úměra – čím větší intelektuální autorita, tím bláznivější konstrukce.

O vlastní hře Jaroslava Faltýnka. Zákulisním politickém boji Andreje Babiše a Miloše Zemana. Pak zase – naopak – o akci režírované BIS či policií. Dokonce i o odposlouchávacím zařízení Agáta, díky kterému se Blesk o schůzce dozvěděl. Naposledy v pátek v České televizi a v sobotu v Lidových novinách, kde komentátor Českého rozhlasu a čerstvý nositel státního vyznamenání Petr Nováček lhal, když tvrdil, že Blesk fotky od kohosi koupil. Kdo nepřinesl svoji verzi příběhu, neexistoval.

Stav-nestav

Pro samé spletité konstrukce takřka všichni vytěsnili další, zcela prostý fakt. Že kromě restaurace, která sloužila všelijakým účelům, se v jejím okolí pohybují místní, obyčejní lidé. Kteří třeba jen poznali samotného ministra. A naštvaní, nijak spiklenecky a pod žádnou maskou anonymity, zavolali do Blesku.

Odvíjí se tu několik linek. Před zrcadlem, za zrcadlem. Jako v příběhu o Alence, říši divů, Kloboučníkovi, Srdcové královně. Muž, který k nám každý den promlouval, co všechno se nařizuje, čeho se musíme vyvarovat a jak se v téhle divné době chovat. Co smíme a co už ne.

V televizi vážně, na sociálních sítích trochu lidověji, zábavně. Abychom tomu porozuměli všichni, staří i mladí. Zároveň muž, který pak mimo všechna pravidla zcela suverénně nakráčí do lokálu, ve kterém se roky scházejí političtí lobbisté, podivní kšeftsmani či milenecké páry na tajných dýcháncích. Teď s evidentně takřka neomezenou otevírací dobou pro vyvolené a prověřené osoby. Nouzový stav, nenouzový stav.

Jaký výsměch celému národu. Tisícům zničených hospodských po celé republice, které pár minut po zavíračce kontrolují policisté, jestli mají opravdu zamčený podnik. Nedejbože, aby v něm kdokoliv seděl. Jaký výsměch milionům vyděšených lidí, kteří vidí ministra bez roušky a kteří bojují s obavou o vlastní život a životy blízkých. Kteří si ochranu úst nasazují s důvěrou v jeho slova, navzdory nepohodlí, či dokonce posměchu odpíračů.

Na čem záleží

Co se stalo před pořízením zmíněných fotografií, je přitom zcela nepodstatné. Podstatná byla informace, kterou ty snímky nesly. A také to, co se odehrávalo po jejich publikování. Nikdo ze zúčastněných dodnes nebyl schopen věrohodně vysvětlit, k čemu ta takřka půlnoční schůzka opravdu sloužila. Natož se shodnout, v jaké části objektu probíhala a kdo kromě nich dvou na ní vlastně ještě byl.

Naši fotografové jen udělali svoji práci. Přijeli, počkali, vyfotili, odjeli. Tak primitivní to bylo. Příběhy o zpravodajských hrách přenechme filmovým scenáristům, sociálním sítím nebo Juliu Šumanovi.

A vy, kteří pro nás máte námět na zajímavou reportáž, ozvěte se. Třeba na redakční linku 724 249 000, nebo na e-mail tip@blesk.cz.

Video  Snímky, které usvědčily Prymulu: V hospodě vlastním opatřením navzdory!  - Marek Pátek, Martin Hykl, Aleš Brunclík
Video se připravuje ...

Video se připravuje ...
Další videa