Do druhého kola prezidentských voleb v Moldavsku postoupil proruský politik s proevropskou kandidátkou

V prvním kole moldavských prezidentských voleb nakonec překvapivě zvítězila proevropská kandidátka Maia Sanduová nad proruským prezidentem Igorem Dodonem. Vyplývá to podle agentury AFP z téměř úplných oficiálních výsledků nedělního hlasování. Předchozí částečné výsledky připisovaly dílčí vítězství stávající hlavě státu. Sanduová a Dodon se utkají v rozhodujícím druhém kole voleb 15. listopadu.

Kišiněv Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Podle agentury APA mnozí voliči nedorazili kvůli strachu z nákazy koronavirem, který se v poslední době v zemi rychle šíří. Velký zájem o hlasování byl ale mezi Moldavany žijícími v zahraničí.

Podle agentury APA mnozí voliči nedorazili kvůli strachu z nákazy koronavirem, který se v poslední době v zemi rychle šíří. Velký zájem o hlasování byl ale mezi Moldavany žijícími v zahraničí. | Foto: Vladislav Culiomza | Zdroj: Reuters

Po sečtení více než 99 procent hlasů je patrné, že bývalou premiérku Sanduovou v přímé volbě hlavy státu podpořilo 35,77 procenta hlasujících občanů, zatímco pro Dodona hlasovalo 32,87 procenta voličů.

Podle agentury APA mnozí voliči nedorazili kvůli strachu z nákazy koronavirem, který se v poslední době v zemi rychle šíří. Velký zájem o hlasování byl ale mezi Moldavany žijícími v zahraničí.

Opozice obvinila úřady z volebních podvodů, podle ní do Moldavska směřovaly autobusy s voliči ze separatistické proruské republiky Podněstří. Sanduová, někdejší ekonomka Světové banky, která se do druhého kola voleb dostala i před čtyřmi lety, proto vyzvala k rezignaci ministra vnitra a šéfa ústřední volební komise.

Stávka v Bělorusku nedopadla podle představ, opozice je ale zpátky na koni. Další vývoj může určit i Západ

Číst článek

Zemí v minulých letech otřásly politické krize i kauza finančních podvodů, při kterých se z moldavského bankovního systému ztratila jedna miliarda dolarů (skoro 24 miliard Kč). Na politické scéně se střídají představitelé usilující o sbližování s Ruskem a ti, kteří naopak prosazují těsnější vztahy s Evropskou unií. Ani jedna z těchto protichůdných snah ale nedokáže získat jasnou podporu většiny obyvatel.

Dodon zastává funkci prezidenta od roku 2016 a slibuje, že bude pokračovat podle něj ve výhodné spolupráci s Ruskem. V zemi, kde většina lidí mluví rumunsky, prosazuje také povinnou výuku ruštiny. Podporu mu otevřeně vyjádřil jeho ruský protějšek Vladimir Putin. Sanduová naopak slibuje sbližování země s Evropskou unií a vytvoření pracovních míst, což má zastavit exodus obyvatel do zahraničí.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme