Zaseklé sčítání: Trump a Biden. Přehled, kudy do Bílého domu

05.11.2020 11:57 | Zprávy

Obhájí Donald Trump svůj mandát? Pokud se nezmění výsledek v Nevadě, tak šance je malá. Joe Biden je nejspíše na cestě k 270 hlasům, které potřebuje na to, aby se mohl stát prezidentem. V Pensylvánii, Nové Karolíně, Georgii a na Aljašce sice Trump prozatím vede, otázka je ovšem na jak dlouho. Biden snižuje náskok svého soka.

Zaseklé sčítání: Trump a Biden. Přehled, kudy do Bílého domu
Foto: Repro Youtube
Popisek: Prezidentští kandidáti Donald Trump a Joe Biden

Stále není jasné, kdo bude dalším prezidentem USA. Zatímco včera ráno to vypadalo velmi nadějně pro obhajujícího prezidenta Donalda Trumpa, jak se však sčítají korespondenční hlasy, tak tím se zvyšuje pravděpodobnost vítězství Joea Bidena. V současné době má Joe Biden 264 volitelů a jeho sok, Donald Trump, 214. Pro vítězství potřebuje jeden z kandidátů alespoň 270 volitelských hlasů.

K tomu by teoreticky dnes mohlo dojít, pokud Biden udrží svůj dosavadní náskok ve státě Nevada, kde má o osm tisíc více hlasů než Trump. Sečteno je však pouhých 75 % a může se to změnit. K tomu, aby Donald Trump vyhrál, by potřeboval tedy získat Nevadu. To ovšem není vše. Kromě vítězství v Nevadě by si potřeboval udržet náskok v Pensylvánii, Nové Karolíně, Georgii a na Aljašce. Zatímco Aljašku nejspíše neztratí, tak méně jistou pozici má v Georgii a Pensylvánii. V Pensylvánii je náskok úřadujícího prezidenta 150 tisíc hlasů a v Georgii pouhých 23 tisíc hlasů. Pokud by Donald Trump ztratil jakýkoliv z těchto států, tak je jasné, že dalším prezidentem by se stal Joe Biden.

Ve světle barevných státech stále není rozhodnuto. Ve světle červené vede Trump, ve světle modré Biden. Zdroj: foxnews.com

Situace v Pensylvánii je nejistá. Sečteno je 89 procent, ovšem náskok Donalda Trumpa je sto padesát tisíc hlasů a Joe Biden náskok neustále snižuje.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: tle

MUDr. Ivan David, CSc. byl položen dotaz

členství v EU

Dobrý den, jestli vás chápu dobře, tak jste před 20 lety byl pro vstup do EU, ale teď z ní chcete vystoupit. Co vás nejvíc zklamalo? A jestli tehdy byl podle vás náš vstup do EU nevyhnutelný, není i teď naše setrvání v ní nevyhnutelné? Protože EU asi ještě min nějaký čas existovat bude, a otázkou je...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Klub Saša. Všichni europoslanci ODS provázáni

21:50 Klub Saša. Všichni europoslanci ODS provázáni

Nejsilnější vládní strana ztratila jeden europarlamentní mandát a vyšle do Bruselu tři poslance. Zaj…