Nárůst pozitivních se zastavil. Ke zlepšení je třeba chovat se zodpovědně, uvedl ministr Blatný

Procento pozitivních testů sice neklesá, ale situace v Česku je stabilizovaná. Na páteční tiskové konferenci to uvedl ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO). K tomu, aby se současná epidemická situace zlepšila, je však podle Blatného potřeba, aby veřejnost respektovala opatření a jednala zodpovědně. Apeloval především na přechod k home office, pokud je to pro zaměstnance i zaměstnavatele možné.

Sledovali jsme online Praha (Aktualizováno: 18:19 6. 11. 2020) Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

„Ukazuje se určitý trend pozitivity za posledních sedm dní. Provedeno bylo 2496 testů na 100 tisíc obyvatel za sedm dní. Procento pozitivních z celkově testovaných je pořád okolo jedné třetiny. Zdravotnická zařízení průměrně dělají 52 tisíc testů denně,“ řekla na páteční tiskové konferenci hlavní hygienička Jarmila Rážová o aktuální epidemické situaci. Podle Blatného tak procento pozitivity testů sice neklesá, ale stabilizovalo se a trasování tak funguje.

Evropská unie vydá jednotný cestovatelský semafor. Minimálně oranžově budou všechny evropské země

Číst článek

Ředitel Ústavu zdravotnických informací a statistiky Ladislav Dušek uvedl, že v Česku stále probíhá masivní komunitní šíření. Situaci v Česku nepovažuje za vyřešenou. „V populaci je velké množství lidí, které testy nepodchytíme. Reprodukční číslo je už několik dní rovno jedné, trend neeskaluje do rizikových hodnot. Poslední dva týdny jsou víceméně vyrovnané,“ řekl Dušek.

Opatření pak podle Duška pomáhají snižovat šíření onemocnění. „Došlo ke zlomu trendu. Před 14. 10. byly nárůsty v desítkách procent, nyní je zastaven,“ uvedl Dušek. Relativní pozitivita je podle něj ale stále vysoká. Nejlépe je na tom podle Duška z hlediska regionů Praha. „Jinde ještě můžeme pozorovat růst,“ řekl. Křivka by podle něj ale mohla začít v následujících týdnech klesat, byť je podle něj situace stále vážná.

Problémem je podle Duška v současnosti hlavně rostoucí počet nakažených seniorů a dalších rizikových skupin. Počty nakažených seniorů podle něj stále mírně rostou. „Toto je nejvíc rizikový trend, který nyní vidím,“ řekl. Za klíčové považuje snížení reprodukčního čísla pod hodnotu 1. Při dodržování opatření zdůrazňuje Dušek reálnou šanci rychlého zbrzdění epidemie. Reálnější je podle něj ale pomalejší ústup.

„Můžeme se chovat zodpovědně a blížit se lepšímu modelu. Pokud ne, bude to mít řadu konsekvencí, se kterými se budeme potýkat,“ doplnil Blatný. Zdůraznil například práci z domova.

„Home office je prosba, velmi naléhavá. Nemáme možnost práci z domova nařídit, ale ve chvíli, kdy to neuděláme, tak se budeme potýkat se scénáři, které tu nechci ani rozebírat,“ apeloval šéf zdravotnictví.

Nárůst hospitalizovaných

Resort zdravotnictví se připravuje na to, že v dalších dnech dál poroste počet pacientů v nemocnicích, největší nápor by měl přijít zřejmě příští týden. Vývoj hospitalizovaných ale podle Duška není tak rizikový, aby nastaly ty nejčernější scénáře. Denně je podle něj s koronavirem do nemocnic přijímáno mezi 700 a 800 pacienty. „Stále pozorujeme nárůst, asi 200 denně. Může se to výrazně zlepšit, ale také výrazně zhoršit,“ míní Dušek.

Do pátečního večera přibylo přes den 5843 případů koronaviru, což je zhruba o 750 méně než za stejnou dobu ve čtvrtek a přibližně o 900 případů menší nárůst než za minulý pátek do večera. Nemocných je tak v tuto chvíli 179 035. 

Na jednotkách intenzivní péče je aktuálně 1154 pacientů, denně jich v republice přibývá 140 až 150. Celkem je kvůli koronaviru hospitalizovaných 8 236 lidí, nejvíce pacientů registruje Jihomoravský kraj.

Nakaženo je podle poslední dat Ústavu pro zdravotnických informací a statistiky přes 13 800 zdravotníků, z toho 2500 lékařů a 6613 sester. „Mějme na paměti přetížené zdravotnictví. Chci odsud poděkovat, budu to dělat ještě mnohokrát, všem lékařům a sestrám. Bez nich bychom to dělat nemohli,“ řekl Blatný.

Vedoucí Dispečinku intenzivní péče při ministerstvu zdravotnictví Vladimír Černý také uvedl, že kapacita zdravotnických zařízení nekolabuje. Armáda pak podle něj nabídne na pomoc 400 vojáků. Nasazeni by měli být během příštího týdne.

Rizikové skóre

Blatný také v pátek představil systém výpočtu nového rizikového skóre. Hodnoceno bude barevnou škálou a bude poskytovat informace plošně i na úrovni krajů. „Každý z nás dostane každý den číslo od 1 do 100, které bude kvantifikovat riziko, na které se naváže pět úrovní opatření,“ vysvětlil ministr. Na systému podle něj pracují statistici. Ke změně opatření podle něj dojde až tehdy, až bude určitá úroveň rizika bude trvat delší dobu. Detaily chce Blatný představit v pondělí.

Pro posuzování regionu na škále nula až sto procent rizika se bude používat čtrnáctidenní počet nových případů na 100 000 obyvatel, zásah populace seniorů, zjednodušené reprodukční číslo a podíl pozitivně testovaných lidí ze všech testů.

„Cílem je maximální čitelnost a predikovatelnost, a proto jsou tam zahrnována kritéria, která si může každý občan vyhodnotit. Naším cílem je, aby s tímto skórovacím systémem mohli pracovat i běžní lidé,“ uvedl už ve středu Blatný.

První variantu chce mít Blatný do začátku příštího týdne. Hodnotit by se pak podle tohoto modelu mělo do konce letošního roku. Díky rizikovému skóre podle Blatného bude i pro veřejnost snazší odhadovat, jaká opatření přijdou.

„I když budeme v budoucnu moci jít do divadla, uvědomme si, že k tomu dojde za určitých opatření. Koronavirus tu s námi bude napořád, ochranné prostředky budeme používat ještě měsíce,“ uvedl ministr zdravotnictví.

tzr, zuj, btk Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme