Česko bude hlídat PES. Blatný představil rizikové skóre ke covidu-19

Systém hodnocení pro uvolňování nebo zpřísňování opatření na základě epidemické situace, který připravuje ministerstvo zdravotnictví jako takzvané rizikové skóre, bude mít dvě úrovně. Po dnešním jednání vlády to řekl ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO). Celý systém chce představit v pátek na tiskové konferenci ministerstva zdravotnictví.

První úroveň formou tabulky určí míru omezení obecně, hotová by měla být během úterý. Druhá rozpracuje opatření v jednotlivých oblastech a resortech.

"Jednání probíhala intenzivně celý víkend, jak se skupinou expertů, tak s těmi, kteří potom budou rozhodovat, jak ta opatření budou nastavena. Shodli jsme se na tom, že chtít všechno dát do jedné tabulky by bylo nepřehledné, proto se připravují tabulky ve dvou úrovních," uvedl.

Manuál pro uvolňování nebo zpřísňování opatření ponese podle něj označení PES. "Myslím si, že nový systém by měl mít nějaké jméno, abychom se odkazovali na něco konkrétního. Bude nás hlídat 'pes', protiepidemický systém," řekl Blatný.

Jak se bude vyvíjet epidemická situace v Česku, bude se muset podle ministra měnit i tento systém. "Naším cílem je, aby tak, jak bude teď nastaven, byl používán zhruba do konce roku," dodal.

Už minulý týden ministr uvedl, že opatření budou rozdělena do pěti úrovní rizikového vývoje epidemie. Stav se bude hodnotit podle výskytu nových případů na 100.000 obyvatel za posledních 14 dní, výskytu nákazy mezi seniory, reprodukčního čísla a podílu pozitivních testů v jejich celkovém počtu.

"Nepodléhejme ale rychlým závěrům, že když jeden den je výkyv v testech, že to něco znamená," uvedl. Podíl pozitivních testů je podle něj stále nad 25 procenty, za bezpečný odborníci považují zhruba pět procent. "Dělat z toho příliš překotné závěry by nebylo moudré, ale jednoznačně to potvrzuje, že přijatá opatření se projevila," dodal. Není proto na místě je zpřísňovat, ale připravovat se na jejich řízené uvolňování, ke kterému má sloužit právě protiepidemický systém neboli PES.

Související

Jan Blatný

Češi ohodnotili politiky: Babiš a Zeman propadli, boj proti koronaviru zvládl Blatný

Z politiků si v boji proti koronaviru podle průzkumu agentury Kantar CZ vedl nejlépe bývalý ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO). Pozitivně jeho konání a kroky hodnotila v březnu, kdy byl ještě ministrem, více než polovina respondentů, přesně 53 procent. Blatný jako jediný získal více pozitivních hodnocení než negativních. Naopak nejvíce negativních hodnocení dostali prezident Miloš Zeman a premiér Andrej Babiš (ANO).

Více souvisejících

Jan Blatný ministerstvo zdravotnictví Covid-19 (koronavirus SARS-CoV-2)

Aktuálně se děje

před 6 minutami

před 28 minutami

před 38 minutami

ČEZ

Gazprom zažaloval v Rusku ČEZ, OMV a slovenský ZSE

Soudní dokumenty v Petrohradu potvrdily, že Kremlem ovládaný energetický gigant Gazprom podal žalobu proti české energetické společnosti ČEZ, rakouské OMV Gas Marketing & Trading a slovenské energetické skupině ZSE.

před 1 hodinou

před 1 hodinou

Černobylská jaderná elektrárna

Černobyl po 38 letech od výbuchu není mrtvou zónou. Životu se v okolí daří

Výbuch jaderné elektrárny Černobyl je vyjma shození atomových bomb za války dodnes největší jadernou katastrofou, se kterou se kdy lidstvo setkalo. Radioaktivní mrak po výbuchu, k němuž došlo 26. dubna 1986, zahalil celou Zemi a úřady byly nuceny evakuovat nejen nejbližší okolí elektrárny, ale i dvacetitisícové město Pripjať, dnes přezdívané jako město duchů. Nové výzkumy ale odhalují, že do radioaktivní zóny se postupně vrací život.  

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

Tanky ABRAMS, ilustrační fotografie

Ukrajina stáhla z bojiště americké Abramsy

Ukrajina dočasně stáhla z bojiště americké tanky Abrams M1A1. Ukázaly se jako zranitelné při útocích ruskými drony, uvedla agentura AP s odvoláním na zdroje v americké armádě.

před 9 hodinami

Teplé počasí se vrací. O víkendu teploty výrazně porostou

O víkendu se začne počasí oteplovat. Teploty porostou až k 23 stupňům, uvedl ČHMÚ.cz.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy