V Německu přibylo téměř 22 tisíc nakažených. Život se k normálu nevrátí ani po Novém roce

V Německu přibylo za poslední den 21.866 lidí nakažených koronavirem, což je zhruba o tři tisícovky více než den předtím. Informoval o tom dnes Institut Roberta Kocha (RKI). Dosud rekordní denní bilanci infikovaných Německo zaznamenalo v sobotu, kdy do statistik přibylo na 23.400 nových případů.

Zhruba 83 milionové Německo má od počátku pandemie přes 727.000 nakažených. Bezmála 12.000 pacientů s covidem-19 zemřelo, z toho 215 za poslední den. O den dříve bylo obětí 261.

Ministr zdravotnictví Jens Spahn neočekává, že by se život v zemi vrátil v prosinci či v lednu k normálu, i kdyby počet nakažených poklesl. Omezení přijatá v souvislosti s pandemií nemoci covid-19 budou podle něj pokračovat i v zimě.

"Nepředpokládám, že by se tuto zimu mohly konat akce s účastí více než deseti nebo patnácti lidí," řekl dnes Spahn rozhlasové a televizní stanici RBB. Pokud poklesne počet infekcí, "neznamená to, že od prosince nebo od ledna budou moci být pořádány svatební hostiny či vánoční večírky, jako by se nic nestalo", podotkl Spahn s tím, že situace si žádá trpělivost.

"Pro mě je důležité, aby rodiče, děti a učitelé mohli plánovat," uvedl dále ministr.

Ředitel RKI Lothar Wieler dnes vyjádřil přesvědčení, že počet úmrtí lidí s koronavirem a vážně nemocných v Německu dále poroste a lze očekávat naplnění kapacity některých nemocnic. Je podle něj také pravděpodobné, že se v jistých částech země začne nákaza šířit nekontrolovaně.

Šéf RKI nicméně vyjádřil opatrný optimismus vzhledem k tomu, že křivka nových nákaz v poslední době stoupá méně strmě. Zatím ale podle Wielera nelze určit, zda se jedná o dlouhodobý trend. Velké množství případů covidu je nyní mezi mladými lidmi ve věku od deseti do devatenácti let, uvedl.

Počet lidí s pozitivním testem na virus SARS-CoV-2 v posledních dnech kolísá. Po sobotním maximu 23.399 nakažených v neděli bilance klesla na zhruba 16.000 a v pondělí pak na něco přes 13.000. V úterý bylo nově nakažených přes 15.000 a ve středu téměř 19.000.

Sedmidenní reprodukční číslo v Německu kleslo na 0,89 oproti 0,92 předchozí den. Číslo udává, na kolik dalších lidí infikovaný člověk nákazu přenese. Současný údaj znamená, že sto infikovaných lidí nakazilo v průměru zhruba dalších 89 osob. Pokud je číslo dlouhodobě pod hodnotou jedna, má se za to, že infekce je na ústupu. Podle DPA tento údaj podává obraz o dění před osmi až 16 dny.

V Rakousku poprvé přibylo přes 9000 nakažených

Denní přírůstek nákaz koronavirem v Rakousku poprvé překročil hranici 9000. Informovala o tom agentura APA s odvoláním na rakouskou vládu. Předchozí rekord ze soboty činil 8241 nových případů.

V Rakousku, které má asi 8,9 milionu obyvatel, se od počátku epidemie nákaza koronavirem prokázala již u více než 181.000 lidí. Za posledních 24 hodin přitom přibylo dalších 9262 potvrzených případů infekce.

S covidem-19 zemřelo za posledních 24 hodin v Rakousku 44 pacientů. Bilance mrtvých tak vzrostla na 1608, vyléčilo se 107.876 osob.

Dnes v Rakousku zahájili třídenní studii, během které otestují 2500 náhodně vybraných lidí. Cílem je zjistit, jaké je ve skutečnosti procento nakažených v populaci. Testovat se totiž nyní nechávají především lidé s příznaky covidu-19, řada lidí ale nákazu překoná bez symptomů.

První podobná studie z počátku dubna ukázala, že se koronavirem SARS-CoV-2 v Rakousku nakazilo mezi 10.200 a 67.400 lidmi. Jako nejvíce pravděpodobnou hodnotu vědci udávali 28.500 nakažených, což odpovídá asi 0,33 procenta rakouské populace.

Související

Palestina

Spor o Palestinu: Německo vznik státu podporuje, USA jsou opatrnější

Americký prezident Joe Biden je přesvědčen, že palestinský stát by měl vzniknout po přímých jednáních mezi stranami, a nikoli jednostranným uznáním, uvedl ve středu Bílý dům. Reagoval tak na oznámení Irska, Španělska a Norska, že tento měsíc uznají státnost Palestiny, píše agentura Reuters.

Více souvisejících

Německo Jens Spahn (CDU) Rakousko Covid-19 (koronavirus SARS-CoV-2)

Aktuálně se děje

před 28 minutami

Recep Tayyip Erdogan

Erdogan: Pokud Kurdové uspořádají volby, zaútočíme na Sýrii

Turecko bez váhání provede ofenzívu v severní Sýrii, pokud kurdské skupiny, které Ankara obviňuje z napojení na zakázané kurdské militanty, budou pokračovat v plánech na uspořádání komunálních voleb v regionu. Uvedl to ve čtvrtek turecký prezident Recep Tayyip Erdogan podle zprávy agentury AP.

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

Petr Pavel Prohlédněte si galerii

Pavel přijal mistry světa na Hradě. Rusové na MS nebyli právem, zdůraznil

Prezident Petr Pavel ve čtvrtek před polednem přijal na Pražském hradě hokejové mistry světa. Hlava státu členům národního týmu poděkovala za to, že díky triumfu na šampionátu v Praze a Ostravě alespoň na chvilku spojili národ. Reprezentantům už ve středu pogratuloval také premiér Petr Fiala (ODS). 

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

Situace v Gaze po izraelských náletech

WHO: V Rafahu může přestat fungovat úplně poslední nemocnice

Poslední nemocnice v Rafahu může v případě rozsáhlejší operace izraelské armády přestat fungovat a lze očekávat značný počet úmrtí, varoval v úterý představitel Světové zdravotnické organizace (WHO) Richard Peeperkorn. Uvedla to agentura Reuters.

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 10 hodinami

včera

včera

včera

včera

Škatulata se ve fotbalové lize hýbou hned po konci sezóny. Kováč míří do Liberce, Saňák do Pardubic

Teprve o posledním květnovém víkendu skončila pro většinu účastníků fotbalové Fortuna ligy sezóna 2023/24, mimo jiné pro Pardubice, které se udržely v soutěži i pro příští sezónu. Svou misi tak v tomto klubu splnil jejich dosavadní kouč Radoslav Kováč, který se poté, co jeho svěřenci vyhráli v sobotu nad Bohemians 1:0, nechal slyšet, že po sezóně se stěhuje na trenérskou lavičku Liberce. Potvrdil tím tak spekulace z posledních dní. A potvrdilo se i další stěhování. Právě na uvolněné místo v Pardubicích přichází z Olomouce Jiří Saňák.

Zdroj: David Holub

Další zprávy