Reprodukční číslo kleslo na hodnotu 0,8. Ministr Blatný v pátek představí systém rozvolňování

Reprodukční číslo, které vyjadřuje, kolik lidí průměrně infikuje jeden nakažený, ve čtvrtek kleslo na hodnotu 0,8. Bývalý ministr Roman Prymula dříve právě tuto hodnotu udával jako zlomový moment, kdy by se v Česku mohla rozvolňovat opatření. Výši čísla R potvrdil serveru iDnes.cz ředitel Ústavu zdravotnických informací a statistiky (ÚZIS) Ladislav Dušek.

Praha (Aktualizováno: 19:48 12. 11. 2020) Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Hodnota čísla R klesla ve čtvrtek na 0,8

Hodnota čísla R klesla ve čtvrtek na 0,8 | Foto: Andreas Gebert/File Photo | Zdroj: Reuters

Nejhorší hodnota reprodukčního čísla koronavirové nákazy byla v zemi zhruba v polovině října, kdy se vyšplhalo na 1,5. Bývalý ministr Prymula ve svém říjnovém televizním projevu řekl, že pokud číslo dosáhne čtvrteční hodnoty a podaří se ho udržet, tak se začnou jednotlivá opatření uvolňovat.

„Pokud se podaří nárůst případů snížit a stabilně se pohybovat na úrovni reprodukčního čísla 0,8, budou jednotlivá opatření postupně uvolňována v co nejkratších intervalech,“ přislíbil.

Současný ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO) by měl v pátek předložit nový systém PES, podle kterého by mělo k rozvolňování docházet. Podle jeho slov ze středy by ale v tomto systému bylo Česko stále zařazeno v nejhorším stupni.

Článek pokračuje pod online reportáží:

Počet nových případů koronaviru ve čtvrtek ve srovnání s minulým týdnem opět klesl. Do 18.00 odhalily laboratoře v Česku 4312 nakažených, zhruba o 2300 méně než minulý čtvrtek za stejnou dobu. V nemocnicích je s covidem 7564 pacientů, proti středě je to pokles o 330 lidí. Do statistik ale ve čtvrtek přibylo dalších 138 úmrtí, celkem už v Česku s koronavirem zemřelo 5708 lidí. Vyplývá to z aktuálních údajů ministerstva zdravotnictví.

V zemi je tak aktuálně zhruba 151 500 nakažených, většina s mírným průběhem nemoci. V těžkém stavu je hospitalizováno 1120 lidí. Od březnového začátku epidemie se v Česku koronavirem nakazilo 443 113 lidí. Téměř 286 000 z nich se již vyléčilo. 

vtk, ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme