Epidemie jeví známky brždění, řekl Dušek. Ministr Blatný představil protiepidemický systém

Vývoj epidemie covidu-19 vykazuje zejména v posledním týdnu známky brždění, poklesy jsou ve významných procentech, prohlásil v pátek šéf zdravotních statistiků Ladislav Dušek. Reproduční číslo se pohybuje mezi 0,7 a 0,8, počty nově diagnostikovaných jsou ale stále vysoké. Ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO) v souvislosti s restrikcemi představil nový systém, podle něhož se budou opatření zavádět, nebo uvolňovat.

Praha (Aktualizováno: 15:29 13. 11. 2020) Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

„Z čísel je evidentní, že epidemie jeví známky zbrždění. Z týdne na týden klesá populační zátěž i reprodukční číslo,“ řekl novinářům šéf Ústavu zdravotnických informací a statistiky (ÚZIS).

Vývoj je podle Ladislava Duška nadějný, ještě několik týdnů ale bude nezbytné dodržovat v současnosti platná opatření. Za „absolutní prioritu“ označil snížení zátěže v nemocnicích a neomezování běžné zdravotní péče.

Soud zrušil nařízení o nošení roušek v budovách a venku v obcích. Ministerstvo podnikne právní kroky

Číst článek

Dušek oznámil, že kleslo reprodukční číslo, tedy průměrný počet dalších nakažených od jednoho pozitivního, na 0,7 až 0,8. Sestupnou tendenci má i podíl pozitivních mezi všemi testovanými.

Podle hlavní hygieničky Jarmily Rážové to bylo ve čtvrtek 27 procent. Jsou to dva důležité parametry pro uvolňování opatření podle plánovaného protiepidemického systému.

Stále velký denní přírůstek je nově diagnostikovaných seniorů a zranitelných obyvatel. Zatímco v září tvořili lidé ve věku nad 65 let zhruba deset procent všech nakažených, v první části listopadu to bylo 18,6 procenta.

PES

Pokud jde o protikoronavirová opatření, jejich zavádění se bude řídit novým protiepidemickým systémem (PES), který představil ministr zdravotnictví Blatný. Jeho pět pásem znamená pět úrovní přísnosti opatření.

Týkat se budou například volného pohybu, nošení roušek, školství, obchodů, restaurací, sportu, kultury, ubytování, svateb, pohřbů a bohoslužeb, menších obchodů a služeb nebo nákupních center.

Počítá se i s regulacemi například pro výrobní a skladové provozy, kanceláře, ale také věznice nebo kasina a sázkové kanceláře.

Otevření ekonomiky

Ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček (za ANO) v pátek na tiskové konferenci upřesnil, jak bude reagovat na nový systém rozvolňování průmysl a služby. Obchody, restaurace a služby podle něj otevřou najednou, kdy to bude, záleží podle ministra na všech občanech a na tom, jak se bude situace zlepšovat. Uvedl ale, že předpokládá otevření v posledním listopadovém týdnu nebo v prvním prosincovém.

„Bude to za specifických hygienických podmínek. Nechceme v tuto chvíli vytvářet neférové konkurenční prostředí mezi jednotlivými aktéry,“ uvedl.

V obchodech bude podle Havlíčka moci být maximálně jeden zákazník na 15 metrů čtverečních a bude nutné tvoření front. V restauracích bude otevírací doba od 6 do 22 hodin. Za stolem budou moci sedět maximálně 4 lidé a kapacita sezení může být naplněná maximálně z 50 procent.

ako, miz, ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme