Maringotka na zahradě: letní bydlení i pracovna

Pomalu přibývající obyvatelé maringotek, přepravních kontejnerů, „mobilheimů“ a stavebních buněk potvrzují, že na omezeném, ale dobře vybaveném prostoru se žije jednoduše a šťastně. Malé obydlí (v angličtině „tiny house“) se v poslední době stává trendem a dalo vzniknout nové formě bydlení. Často jen 20 metrů čtverečních totiž dokáže poskytnout vše, co nabízí běžný dům, od kuchyně až po koupelnu. Maringotku anebo pojízdný mobilní domek lze navíc připojit za větší automobil a stěhovat z místa na místo.

Jak propojit zahradu a dům v jeden celek

Bydlení na zahradě a stavební zákon 

Alternativní způsob bydlení má stále více příznivců i v Česku, ale myšlenku svobodného a levného bydlení omezuje platná legislativa. Pro majitele zahrad nabízejí maringotky a jiné mobilní domky možnost zařídit jejich interiér jako pokoj pro hosty, pracovnu anebo jen další obytný prostor, tentokrát v zeleni. 

Pokud se chystáte vylepšit a k trvalému obývání využít stávající zahradní domek, můžete hodně okoukat od promyšleného řešení maringotek. Pokud jde o maringotky, je nezbytné řídit se stavebním zákonem a mít na paměti, že je nelze umístit, kde se vám zlíbí. V každém případě se informujte na příslušném stavebním úřadě, jak je to s ohlašovací povinností pro maringotku využívanou k celoročnímu bydlení. Ohlásit je třeba i umístění maringotky nebo stavební buňky, která nebude sloužit k trvalému bydlení.  

Jak si vytvořit „home office“ na zahradě

Moderní "mobilheimy” i romantické maringotky 

Hodně mobilních obydlí a také moderních zahradních domků má tvar jednoduchého kvádru v duchu hesla: čtvercové, praktické, takže dobré. Přímočarý styl se však hodí jen do zahrad přiléhajících k moderním novostavbám. Do romantické růžové zahrady je spíš vhodný malý domek v podobě staré cirkusové maringotky. Dá se vybavit kamny a nabídne ochranu za nevlídného počasí.

Specializovaní výrobci dokážou takové zasněné zahradní domky v podobě maringotky vykouzlit podle přání zákazníka. Pokud si troufnete, dokážete starou vysloužilou maringotku přestavět vlastníma rukama a proměnit ji na pohodlné útočiště za výrazně nižší finanční obnos. 

Který materiál vybrat pro zpevněné plochy

Jak se bydlí v maringotce na zahradě 

Solární modul na střeše ve spojení s dobíjecí baterií zajistí dostatek elektřiny pro svícení a chod malých kuchyňských spotřebičů. Tím se ušetří za nákladné připojení domku na elektrickou síť, které může po vyřízení všech potřebných povolení provést pouze odborná firma. Romantici se možná elektřiny i vzdají a spokojí se v maringotce se světlem svíček a teplem z praskajícího dřeva v kamnech. 

Pokud chcete zažít, jak se v co nejmenším prostoru bydlí, domluvte si bydlení na zkoušku u některého z výrobců. Jednoduše si maringotku na pár dní pronajměte anebo si rezervujte delší pobyt v malé chatce někde v kempu.  

Mlatové pěšiny jsou trendy. Jak na ně?

Naše krásná zahrada

Předplatné časopisu Naše krásná zahrada