Hůlka poslal vyznamenání zpět na Hrad. Vyčistí se a znovu použije, míní Ovčáček

Pokračování se státním vyznamenáním Daniela Hůlky.

Zpěvák Daniel Hůlka odeslal své ocenění zpět na Pražský hrad

Zpěvák Daniel Hůlka odeslal své ocenění zpět na Pražský hrad poštou za přítomnosti dvou svědků. Teď čeká na doručení potvrzení o vrácení státního vyznamenání. Mluvčí prezidenta Jiří Ovčáček mu ho přislíbil a také pro CNN Prima NEWS dodal, jak s oceněním naloží.

Kancelář prezidenta republiky měla zpěvákovi sdělit, že nemá zájem přijmout vyznamenání osobně. „Kancléř Vratislav Mynář mě telefonicky informoval, že vyznamenání ode mě nikdo nepřevezme a požádal mě, abych ho zaslal poštou. Ve středu 11. 11. 2020 jsem tak tedy učinil,“ popisuje Hůlka ve svém facebookovém příspěvku.

Vyznamenání proto odeslal z pošty v domovských Jevanech za přítomnosti dvou svědků, pana Pavla Šebka a pana JUDr. Miroslava Štorkána. „Vyznamenání bylo pojištěno a odesláno jako cenné psaní, Česká pošta mě již informovala o tom, že zásilka byla doručena. Teď čekám na doručení potvrzení o vrácení státního vyznamenání,“ píše dál.

Ovčáček přijetí potvrdil

Reakce se mu ale už dostalo od mluvčího prezidenta Jiřího Ovčáčka. „Přišlo (státní vyznamenání) v pátek odpoledne,“ potvrdil informaci pro CNN Prima NEWS. Podle něj by měl v pondělí zpěvákovi Odbor protokolu poslat zpět potvrzení o převzetí. „Vyznamenání se vyčistí, případně zrenovuje odbornou firmou do stavu nového a uschová pro další použití,“ uvedl.

Zpěvákovi přitom tento akt spoustu lidí rozmlouvalo. „Mnoho z vás mi psalo, že vyznamenání z různých důvodů vracet nemám. K tomuto činu jsem se rozhodl proto, abych zdůraznil obsah svého otevřeného dopisu prezidentovi,“ uvedl zpěvák. Vrácení státního vyznamenání je tak prý jeho výzvou ke společnosti, aby nebyla lhostejná k tomu, jak čelní představitelé naší země jednají v době koronavirové krize.

Tagy: