Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Stav nouze prodloužili poslanci do 12.12. na přání KSČM. Blatný připustil uvolnění do Vánoc

Aktualizováno -
19. listopadu 2020
17:57
Autor: Jakub Veinlich, kal, ČTK, simao - 
19. listopadu 2020
07:00

Poslanci ve čtvrtek debatovali o vládním návrhu prodloužit nouzový stav v ČR do 20. prosince - tedy o celých 30 dní. Prošel však nakonec pouze návrh na prodloužení do 12. prosince, který přednesla KSČM. Vládu během debaty poslanci nešetřili. Opoziční kritici jí vytýkali mj. zavřené obchody malých živnostníků v době, kdy řetězce naopak mohou mít otevřeno. Ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO) pak naznačil, že v Česku by mohlo uvolnění na 3. stupeň v systému PES přijít od Vánoc. Debaty o diskriminaci některých obchodů by tím padly, otevřely by se všechny, podotkl.

Vláda požádala o prodloužení stavu nouze o 30 dní do 20. prosince. Premiér Andrej Babiš (ANO) to zdůvodňoval tím, že chce dosáhnout rozhodujícího obratu v boji s virem, ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO) pak varoval před dřívějším rozvolněním, kdy by se lidé neřízeně promořovali a krom dárků si pořídili i nemoc.

Komunisté však navrhli prodloužení do 24:00 dne 12. prosince. A tak se i stalo. Právě na hlasech KSČM přitom byla vláda ANO a ČSSD opět závislá.

Komunisty znovu uplatili, zní z opozice

„Ve Sněmovně zvítězil rozum a odpovědnost, nouzový stav byl prodloužen do 12. 12. 2020. Pokud se však nestane zázrak, žádost o prodloužení nouz. stavu a dnešní debatu si zopakujeme za tři týdny,“ reagoval na rozhodnutí Sněmovny vicepremiér Jan Hamáček (ČSSD). A upozornil tak, že se poslanci před 12. prosincem tak budou muset patrně opět sejít znovu a opět se bude řešit, zda se stav nouze prodlouží dál.

Šéf KDU-ČSL Marian Jurečka schválení komunistického návrhu kritizoval. „Komunisté, spolehlivý koaliční partner této vlády!! Dopoledne bouřlivý projev ve sněmovně z úst komunistického poslance Ondráčka, odpoledne hluboké přemýšlení a večer ′překvapivé′ podpoření prodloužení stavu nouze komunisty o tři týdny. Bylo to dnes napínavé,“ prohodil ironicky.

„Zázrak jménem Faltýnek zase něčím uplatil komunisty. Nouzový stav prodloužen (ne našimi hlasy) do 12.12.2020,“ podotkl šéf STAN Vít Rakušan s narážkou na šéfa poslaneckého klubu ANO Jaroslava Faltýnka.

Blatný: Česko do Vánoc na stupni tři

S nouzovým stavem přitom počítá Protiepidemický systém PES. A to ve všech pěti stupních. Česko se momentálně nachází v tom nejvyšším, pátém. V pátek by vláda měla řešit přesun do stupně číslo 4, do Vánoc by Česko mohlo být na 3. stupni, míní Blatný. S jednotlivými stupni PES jsou spjatá rozvolnění v jednotlivých oblastech života v Česku.

Blatný během čtvrteční vášnivé a často notně kritické debaty poslance varoval, že pokud nebude platit nouzový stav dalších 30 dní, hrozí další šíření nákazy. 

„Epidemie v České republice vykazuje zejména v posledním týdnu známky ústupu, či chcete-li brždění. Klesá populační zátěž. Klesá to, čemu se říká reprodukční číslo – v současné době se pohybuje na hodnotách 0,7 a také klesá částečně počet hospitalizovaných. Ale počet hospitalizovaných na JIP, to znamená těch, kteří jsou vážně nemocní, je stále přes tisíc, a to je snad ještě podstatnější, každý den zjišťujeme počty nakažených seniorů v počtech, které se stále pohybují v počtu přes jeden tisíc,“ řekl ve svém projevu. V žádném z regionu podle Blatného nedochází k eskalaci nákazy.  

Ministerstvo zdravotnictví připravilo tabulku, jak se stupně dotknou jednotlivých odvětví. Ministerstvo zdravotnictví připravilo tabulku, jak se stupně dotknou jednotlivých odvětví. | Ministerstvo zdravotnictví ČR

I přes tyto pozitivní signály je podle Blatného nezbytné pokračovat v opatřeních. Jenom a jenom tak bude zpomalování pokračovat a systém bude udržitelný, míní ministr.

Podívejte se na tabulku PES detailně v PDF

V odpovědích na dotazy poslanců ministr řekl, že s velkou mírou pravděpodobnosti klesne situace podle tabulky PES na třetí stupeň ještě před vánočními svátky. V nejlepší variantě by to mohlo nastat již ke konci listopadu, uvedl. Zdůraznil ale, že to nemůže slíbit, jde podle něj o možnost, o kterou se může vláda snažit.

Ve třetím stupni rizika nákazy můžou otevřít i další obchody, částečně i restaurace nebo galerie a na veřejnosti je opět možné popíjet alkohol, což je ve 4. a 5. stupni zakázáno.

Bude muset vláda žádat znovu?

Ministr Blatný přitom varoval, že nikdo neví, co se bude za dalších 30 dní dít. „Abych vám řekl, co bude za 30 dní? Já vám to prostě neřeknu, protože to nevím. Stejně jako jsme před 30 dny nevěděli, co bude dnes, takže se snažíme postupovat nejlépe, jak umíme a jak nám to dovolují informace, které máme,“ bránil se opoziční kritice za vládní kroky během pandemie koronaviru Blatný.

Nedokáže proto ani říct, zda za 30 dní bude třeba dál nouzový stav. „Ze srdce si přeji, aby nebyl. Slíbit vám to nemohu,“ podotkl Blatný.

Babišovo varování před vánočními večírky

Premiér Babiš před poslanci uvedl, že poslední údaje o tempu růstu nových případů svědčí o zlepšení situace. „Je to výsledek opatření, která vláda přijala,“ řekl. Kabinet omezil mimo jiné volný pohyb a obchody a služby a zavedl dálkovou výuku ve školách.

Podle Babiše však nelze podléhat představě, že epidemie skončila. „Chápu, že omezení nejsou nikomu příjemná,“ podotkl premiér. Návrat k normálu ale podle něho zatím není možný.

Znovu může nastat rozvoj nákazy, který může zatížit zdravotnický systém, varoval Babiš. Apeloval na občanskou odpovědnost a solidaritu a doufá v to, že se nebudou pořádat před Vánoci firemní večírky.

Hamáček: Nic jiného, než nouzový stav, nemáme

Pokračující nutnost dalšího omezování mezilidských kontaktů hájil vicepremiér Hamáček, podle kterého funguje systém PES dobře.

Šéf ČSSD ve Sněmovně emotivně uvedl, že společným nepřítelem je virus a, „dokud ho neporazíme, tak se prostě do normální situace nedostaneme“. „Vítězstvím bude i to, když ta čísla z těch nízkých desítek tisíc spadnou někam ke stovkám, to je určitě úspěch a to je situace, kdy se ten vývoj dá držet pod kontrolou, notabene ve chvíli, kdy na obzoru jsou vakcíny. Z mého pohledu nepřítel je jasný, cíl je také jasný a z mého pohledu jsou jasné i nástroje,“ podotkl.

Hamáček míní, že nic jiného, než nouzový stav, k dispozici není. Je třeba i proto, aby se postupovalo v souladu s právním řádem, upozornil. „To jediné, co máme, je nouzový stav. Neprodloužit nouzový stav je to samé jako během bitvy o Británii rozpustit královské letectvo. To je to samé, protože jiné nástroje nemáme. Neprodloužit nouzový stav znamená na ten boj rezignovat,“ apeloval na poslance Hamáček.

Nouzový stav se dle Hamáčka stal symbolem, ke kterému se řada lidí vymezuje. „Mně píší lidi: Já nechci nouzový stav. Ale nouzový stav sám o sobě nikomu nic nedělá, to, co někomu něco dělá a někoho omezuje, jsou ta krizová opatření vlády a ta vycházejí z doporučení odborníků. Bohužel je to těžké, já vím, že nás to nebaví, že už jsme všichni unavení,“ dodal.

Blatný odmítl znevýhodňování malých obchodů

Značná část debaty poslanců se týkala omezení, týkajících se obchodů. V současnosti může být v supermarketech 1 zákazník na 15 metrů čtverečních. Vicepremiér Karel Havlíček (za ANO) chce v pátek navrhnout vládě při přesunu Česka na 4. stupeň, aby byli povoleni 2 zákazníci na 15 metrů čtverečních. A aby se rovněž obchody otevřely v neděli. Blatný však ve čtvrtek ve Sněmovně na plénu Havlíčkovy návrhy odmítl.

Ministr zdravotnictví odmítal kritiku, že současná opatření diskriminují malé obchody. „Všechny obchody budou otevřené od 3. stupně a v tom případě padne veškerá ta diskuze okolo diskriminace. Když bychom to udělali dřív, tak popíráme to, co chceme, tudíž omezit mobilitu,“ vzkázal.

„Ve chvíli, kdy bych najednou uvolnil úplně všechny obchody, potom dojde k tam masivnímu zvýšení mobility, že pravděpodobně titíž poslanci, kteří nyní kritizují, že nejsou obchody otevřené, by mě pravděpodobně kritizovali za to, že jsem neadekvátně umožnil otevřením všech obchodů a že došlo ke zhoršení situace,“ míní Blatný a dodával: „Tady to, prosím, v žádném případě není likvidace a nebo nějaké znevýhodňování někoho nad někým, ale je to snaha vznést do toho systém.“

Opoziční apel na otevření malých provozoven

Na otevření malých obchodů apelovali Piráti a také ODS. „Vláda zřejmě miluje velké. Velké obchodníky. Nemohu si zajít koupit knihu do svého oblíbeného malého knihkupectví. Nemohu, vláda mi to zakázala, ale mohu si ji koupit v hypermarketu. Nemohu si jit koupit obuv tam, do malého obuvnictví, kde jsem zvyklý nakupovat, mohu si obuv koupit v hypermarketu,“ postěžoval si šéf poslanců ODS Zbyněk Stanjura.

Apeluje na to, aby vláda otevřela malé provozovny, obchody a služby za stejných režimových opatření, jako to mají velké obchody.

Ondráček (KSČM): Křečka koupíte, proč zimní boty ne?

Komunisté dopoledne avizovali, že jim chybějí k prodloužení nouzového stavu o 30 dní odborné argumenty, jak uvedl jejich poslanec Zdeněk Ondráček. Vláda by také podle něho měla říci veřejnosti, jak budou vypadat s ohledem na covid Vánoce. „Když to řekneme 20. prosince, bude pozdě,“ uvedl.

Za nelogické označil restrikce v obchodu a službách. Ondráček poukázal například na to, že lidé si sice mohou v obchodě koupit hrnec nebo křečka, ale zimní boty a bundu nikoli.

Blatný: Tabulka do konce roku

K dotazům, které se týkaly například fungování autosalonů a obcházení jejich uzavření, Blatný uvedl, že pokud by je vláda otevřela, objeví se řada dalších podnikatelů s požadavky na otevření jejich podniků. 

K dotazům na případné změny tabulky Blatný uvedl, že bude vládě doporučovat, aby tabulku neměnila v krátkých časových intervalech. Časté změny by podle něj snížily důvěru občanů a zhoršilo by to fungování systému.

„Tabulka - předpoklad je a je to tak od začátku, že bude platit zhruba do konce roku, mezitím získáme dostatek informací k tomu, abychom ji mohli inovovat, popřípadě upravit po dohodě s vámi všemi,“ upozornil Blatný.

Pirát Bartoš: Babiš zavřel zemi

Kritických příspěvků směrem k vládě zazněla celá řada. Předseda Pirátů Ivan Bartoš se ve Sněmovně ptal, co má prodloužení nouzového stavu vlastně dokázat.

„Zmínil bych základní věci: Selhalo trasování, chyběli lidé a kapacity trasovat a testovat. Babiš zavřel zemi, omezil maloobchod, zabránil dětem se prezenčně vzdělávat, zlikvidoval gastronomii a zakázal nám vycházet,“ řekl nazlobený Bartoš. Podle Bartoše to jde na vrub Babiše, který v létě epidemii podcenil.

Pekarová Adamová: Hazard s důvěrou lidí

Předsedkyně TOP 09 Markéta Pekarová Adamová označila žádost vlády o prodloužení nouzového stavu za odfláknutou, některé informace podle ní nejsou aktuální, další chybí.

„Hazardujete dlouhodobě s důvěrou lidí v to, že víte, co děláte,“ uvedla. Nový protiepidemický systém by měl podle ní obsahovat i stupně, k nimž nebude stav nouze nutný.

Předseda STAN Rakušan upozornil, že nouzový stav je krajní instrument, který se dotýká ústavních práv občanů, a podle toho by se s ním mělo zacházet. Žádost o prodloužení nouzového stavu označil za bohorovnou. Vláda by se podle něj měla chovat k lidem jinak a vysvětlovat jim, jak jednotlivá opatření zabírají. „To, že se situace lepší, není vaše zásluha, ale zásluha všech trpělivých lidí v ČR,“ řekl Rakušan.

asha ( 19. listopadu 2020 23:23 )

votomtoje ( 19. listopadu 2020 21:09 )

Co je to za pivovar, když seženeš jenom jeden sud?

gemino ( 19. listopadu 2020 21:05 )

Blahoslavení chudí duchem, že, mamrde? Ta čivava, je ženského rodu. Ne "ten čivava"... No, ale co po Burešovu pohůnkovi chtít za inteligenci, že?

gemino ( 19. listopadu 2020 21:02 )

Když, ty koblihářská trubko bez mozku, ani nevíš, jak se jmenoval Einstein, tak si neber inteligentní velikány historie do huby. Chápu, ve jméně svého estébáckého guru určitě chybu neuděláš Prostě mamrd...

gemino ( 19. listopadu 2020 20:57 )

Burešová úderka má zase pré, co, mamrde?

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa