Poslanci prodloužili nouzový stav do 12. prosince. Vládní návrh neprošel

Nouzový stav bude moci v Česku platit kvůli epidemii nového koronaviru do 12. prosince. Sněmovna ve čtvrtek souhlasila s jeho prodloužením na návrh KSČM o 22 dnů. Vláda ANO a ČSSD, kterou komunisté v dolní komoře tolerují, žádala o prodloužení stavu nouze o 30 dnů do 20. prosince. Debata trvala zhruba 8,5 hodiny.

Aktualizováno Praha (Aktualizováno: 19:34 19. 11. 2020) Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Andrej Babiš

Andrej Babiš | Foto: Michaela Danelová | Zdroj: iROZHLAS.cz

Návrh komunistických poslanců získal nejvíce hlasů v orientačním hlasování, a byl tedy prvním v řadě. V ostrém hlasování pro něj zvedlo ruku 54 ze 103 přítomných poslanců. Návrh komunistů podpořili vedle komunistů zákonodárci koaličních ANO a ČSSD.

O vládním návrhu a o dalších termínech, jak je navrhovaly další opoziční kluby, už dolní komora nehlasovala. Lidovci a TOP 09 chtěli nouzový stav do 4. prosince, ODS do 27. listopadu a Piráti do 24. listopadu. Nezařazený poslanec Marian Bojko (Jednotní) chtěl, aby stav nouze od pátku skončil.

Bez souhlasu sněmovny by nouzový stav skončil s pátkem. Jsou na něj vázány restrikce k omezení šíření nákazy, jak je stanoví i nový protiepidemický systém ministerstva zdravotnictví.

V přijatých doprovodných usneseních sněmovna ve čtvrtek mimo jiné na návrh Pirátů pověřila vládu, aby do 23. listopadu zajistila ukončení diskriminace českých obchodníků proti velkým nadnárodním řetězcům. Vláda by měla nastavit provoz maloobchodních prodejen za stejných hygienických opatření, aby se v nich nekoncentrovali lidé.

Sněmovna požádala vládu i o to, aby revidovala protiepidemický systém PES tak, aby první stupeň nevyžadoval nouzový stav a definovala stav nula, kdy PES nebude vyžadován vůbec. Poslanci také chtějí, aby jim kabinet předložil nejméně den před koncem stavu nouze zprávu o dalším navrhovaném postupu a vyhodnocení dosavadních opatření.

Kromě toho sněmovna vyslovila poděkování všem zdravotníkům, pracovníkům v sociálních službách, vojákům, hasičům nebo hygienikům i dalším profesím, které se starají o pacienty s covidem-19.

Zlepšení situace

Premiér Andrej Babiš během jednání sněmovny uvedl, že poslední údaje o tempu růstu nových případů svědčí o zlepšení situace. „Je to výsledek opatření, která vláda přijala,“ řekl. Kabinet omezil mimo jiné volný pohyb a obchody a služby a zavedl dálkovou výuku ve školách.

Česko má za středu 5515 případů koronaviru. Rizikové skóre kleslo o osm bodů na 62

Číst článek

Návrat k normálu ale podle něho zatím není možný. Apeloval na občanskou odpovědnost a solidaritu a doufá v to, že se nebudou pořádat předvánoční večírky. Jeho celý projev najdete zde.

Za hlavní důvod pro další prodloužení nouzového stavu o 30 dnů pokládá ministr zdravotnictví Jan Blatný za ANO snahu udržet sníženou mobilitu lidí a tím možnost sociálních kontaktů.

Pokud bude Česko bez regulace několik týdnů před Vánoci, může podle něj nastat neřízené promořování populace. „Všichni si budeme chtít koupit dárky. Kromě dárků si koupíme i nemoc a přeneseme ji do rodin,“ popisoval ministr. V takovém případě by podle něho hrozila v lednu další vlna epidemie a opět by bylo nutné zpřísnění opatření.

Klíčové hlasy KSČM

Předseda ČSSD Jan Hamáček pře hlasováním řekl, že při schválení kratšího období by byla situace složitější a méně předvídatelná. Návrh na prodloužení do 20. prosince dává podle něj logiku.

„Nerozumím argumentům opozice, splnili jsme vše, co žádala, klíčovým dokumentem je podle mě protiepidemický systém PES,“ dodal.

Česká vakcína na covid-19? ‚Není urgentní potřeba ve vývoji pokračovat,‘ míní ministr zdravotnictví Blatný

Číst článek

Tabulka PES vyžaduje trvání nouzového stavu i pro opatření v nejméně rizikovém prvním stupni epidemického rizika. Pokud odborníci říkají, že nouzový stav je třeba, je nutné postupovat podle platných předpisů, dodal.

KSČM se o podpoře pro některý z termínů prodloužení nouzového stavu měla rozhodnout až po rozpravě na plénu sněmovny, řekl poslanec Zdeněk Ondráček. Od vlády chtěli komunisté znát odpovědi na dotazy týkající se logiky některých postupů a kroků kabinetu. Za nelogické mají podle něj komunisté omezení prodeje a služeb. Vláda by také měla podle Ondráčka lidem sdělit, jak budou vypadat Vánoce.

Předseda KSČM Vojtěch Filip už ale předeslal, že by podpořil prodloužení nouzového stavu o 30 dnů, jak chce vláda, nebo aby byla požadovaná doba zkrácena co nejméně. Nakonec komunisté přišli se svým návrhem, který sněmovna podpořila.

Sněmovna schvalovala prodloužení nouzového stavu naposledy koncem října. Kabinet žádal stejně jako nyní o 30 dnů, poslanci souhlasili podle návrhu části opozice se 17 dny do 20. listopadu. V pátek by měl tedy nouzový stav skončit, pokud poslanci neschválí jeho prodloužení.

Text pokračuje pod online reportáží.

Piráti byli ochotni jednat o prodloužení stavu nouze maximálně o 14 dní, pokud budou splněny jejich podmínky. Vládou navrhovaných 30 dní nepodpořili. Kabinet podcenil situaci kvůli volebnímu zisku, obětovala část ekonomiky, aby oddálila kolaps zdravotnictví, řekl ve sněmovní debatě šéf Pirátů Ivan Bartoš.

Proticovidový PES? Podobné systémy mají v zahraničí, Česku pomůže, říká biochemik Trnka

Číst článek

Předseda SPD Tomio Okamura uvedl, že jeho hnutí nepodpoří žádnou z navrhovaných variant, koronavirová opatření by se podle něj neměla řešit nouzovým stavem.

SPD podle Okamury nepodpoří prodloužení nouzového stavu, pokud vláda nesdělí zásadní život zachraňující důvody, které ale podle něj premiér Andrej Babiš z ANO neuvedl, řekl pak Okamura na plénu sněmovny.

Logiku vládních omezení obchodu a služeb zpochybnil také předseda KDU-ČSL Marian Jurečka. Za nedostatečné pokládá náhrady postiženým podnikatelům.

Žádost vlády o prodloužení nouzového stavu je podle šéfky TOP 09 Markéty Pekarové Adamové odfláknutá. Kabinet podle ní dlouhodobě hazarduje s důvěrou lidí. „TOP 09 rozhodně nepodpoří prodloužení nouzového stavu o 30 dní,“ uvedla.

Nouzový stav je krajní instrument, který se dotýká ústavních práv občanů, a podle toho by se s ním mělo zacházet, řekl šéf STAN Vít Rakušan.

V úvodu schůze k žádosti vlády o souhlas s prodloužením nouzového stavu o 30 dnů poslanci uctili minutou ticha z podnětu předsedkyně opoziční TOP 09 Markéty Pekarové Adamové oběti nového koronaviru. V Česku zemřelo s covidem dosud 6740 lidí.

ako, pj, ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme