Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Balíček za 130 miliard sníží Čechům daně. Kolik peněz navíc vám z výplaty zůstane?

Autor: Jakub Tomek, Jakub Kopřiva - 
21. listopadu 2020
05:00

Až ve dvě v noci schválili v pátek poslanci jednu z největších daňových změn za poslední roky. Balíček obsahuje zrušení superhrubé mzdy i vyšší slevu na poplatníka. Pro lidi příjemné změny, které ale něco stojí. Podle ministryně financí Aleny Schillerové (56, za ANO) to zatíží veřejné finance o 130 miliard korun. „Je to docela rána,“ přiznala. Hnutí ANO úpravu prosadilo s poslanci ODS a SPD, naopak koaliční ČSSD zuří. Většinu Čechů ale zajímá především to, kolik peněz navíc jim zůstane z hrubé mzdy. Blesk pro vás připravil přehled.

Asi nejdůležitější změnou je zrušení superhrubé mzdy a snížení daně z příjmu. Ta by měla být od příštího roku nově 15 a 23 procent. Co to znamená? Lidé, kteří vydělávají do zhruba 140 tisíc měsíčně, budou odvádět z výplaty 15procentní daň.

V peněženkách jim tak oproti současnému stavu zbude o pár stovek až tisíc více. Ti, kdo pak vydělávají nad 140 tisíc, budou částku nad tento limit danit 23 procenty. Do toho prošel i návrh Pirátů, který zvyšuje slevu na poplatníka o více jak devět tisíc na 34 125 korun. Dříve fixní sleva se totiž nově má počítat z průměrné hrubé mzdy předminulého roku. A zelenou dostala i lidovecká úprava, jež ruší strop na daňový bonus ve výši 60 300 Kč. To pomůže rodinám s více dětmi.

Drahé změny

Všechny včera schválené změny zatíží státní rozpočet o dalších 130 miliard, jak spočetla Schillerová.

„Říkám upřímně, že to je docela rána. Určitě to pomůže lidem, ale pro budoucí vládu to bude znamenat zcela legitimní debatu o změně daňového mixu,” připustila. Podle ní ale peníze navíc přimějí lidi utrácet, což nakopne ekonomiku a státu se část vrátí na dani z přidané hodnoty. Jenže stát nyní prostředky nemá.

„Škrtat na výdajové stránce budu jako každý rok, ale desítky miliard tam prostě nenajdu. Nejsem David Copperfield. Budeme si muset půjčit,” vysvětlila ministryně, kde na všechno vezme. To ale bude znamenat navýšení plánovaného schodku rozpočtu na příští rok, který se může přehoupnout přes 400 miliard.

Babiš tvrdí: Bude to na dva roky. V zákoně to není

Podle plánů premiéra Andreje Babiše (66, ANO) budou nižší sazby platit jen dva roky a o dalším vývoji bude rozhodovat příští vláda. Jenže schválený materiál žádný termín neobsahuje. Kvůli upevnění státního rozpočtu do dalších let bude muset příští kabinet znovu daně řešit.

Že ministerský předseda dodrží svůj slib, věří i prezident Miloš Zeman (76), který musí dát za daňovým balíčkem finální tečku, pokud projde Senátem, nebo Sněmovna horní komoru přehlasuje.

Co všechno prošlo

  • Zrušení superhrubé mzdy a nová sazba daně z příjmu. Ta bude 15 procent z hrubé mzdy, což znamená více peněz v peněženkách. Lidé, kteří vydělávají nad zhruba 140 tisíc měsíčně, budou danit 23 procenty.
  • Daňová sleva na poplatníka se bude odvozovat od průměrné mzdy za předminulý rok. V roce 2021 by tak měla být 34 125 korun.
  • Ruší se hranice daňového bonusu 60 300 korun. To se týká rodin s více dětmi. Pokud je daňová sleva na děti vyšší než vypočtená daň, dostanou rodiče zápornou hodnotu zpět od státu ve formě vyplaceného bonusu. Nyní ale nebude jeho maximální výše.
  • Lidé, kteří si vydělávají pronájmy nebo mají příjmy z podílů v obchodních korporacích, budou danit sumy vyšší než 140 tisíc korun měsíčně rovněž 23 procenty.
  • Od příštího roku by měl být zavedený stravenkový paušál. Ten má sloužit jako alternativa klasických stravenek. Zaměstnanci tak místo kuponů mohou dostávat přímo nedaněné peníze, které budou moci použít, jak uznají za vhodné.
  • Snížení spotřební daně z nafty o korunu na litr. U benzinu se nic nemění.

Kolik si polepšíme

Kolik si přilepšíme? Kolik si přilepšíme? | Blesk

Co na to odborníci

Šéfekonom Trinity Bank Lukáš Kovanda: Pro ekonomiku je to dobře

„Přijetí daňového balíčku je pro českou ekonomiku příznivou zprávou. Nejen proto, že v hospodářsky náročném čase dojde k proticyklickému, tedy ekonomicky žádoucímu snížení daňové zátěže, ale také z důvodu navýšení daňové slevy na poplatníka se příznivý efekt balíčku výrazněji dotkne také skupin zaměstnanců s nižšími příjmy. Do značné míry tak odpadá argument proti změně základu zdanění práce. Tím bylo právě to, že změnu tolik nepocítí zaměstnanci s nízkými příjmy, kteří platí nižší daň, než zaměstnanci s vyššími příjmy.“

Hlavní ekonom Patria Finance Jan Bureš: Za hodně peněz málo muziky

„Reforma pomůže především bohatým, kterým půjde »do kapsy« naprostá většina daňových úspor. To je pro pandemický restart ekonomiky značně neefektivní. Bohatší část populace peníze z větší části uspoří, zatímco ta chudší dostane málo, nebo nic. Reforma je navíc drahá. Podle odhadů může stát ročně přes 80 miliard, se kterými zatím vláda nepočítá v návrhu rozpočtu. Problém není samotný deficit, ale nízká efektivnost vládních výdajů. Za hodně peněz dostaneme »málo muziky«.“

Video  Babiš žádal ve Sněmovně o prodloužní stavu nouze. Podívejte se na celý projev premiéra  - Blesk Zprávy / ČTK
Video se připravuje ...

Spor ANO a ČSSD: Přestřelka a pak nic

Schválení nové sazby daně z příjmu vyvolalo přestřelku ve vládě. Babišův návrh totiž nepodpořila ČSSD, která vyrukovala s vlastní úpravou. Hnutí ANO tak našlo oporu v ODS, čímž rozčílilo koaličního partnera.

Z tábora »oranžových« zaznívaly i výzvy, aby partaj kabinet opustila. „Pohár přetekl: Sociální demokracie musí odejít z vlády, která dnes v noci přestala fungovat. Jinak bude pro smích,“ uvedl například pardubický hejtman Martin Netolický (38, ČSSD). Ostrá slova zvolil i šéf ČSSD Jan Hamáček (42).

„V uplynulých hodinách jsme byli svědky rozvratu veřejných financí… Tento způsob zrušení superhrubé mzdy, který byl hlasy ANO a ODS prosazen, ohrozí dlouhodobé fungování zdravotního i sociálního systému, hrozí privatizace nemocnic či kolaps důchodů,“ nebral si servítky Hamáček.

Výzvy k tomu, aby jeho strana vládu opustila, ale nevyslyšel, během krize to prý není na pořadu dne. Premiér Babiš ale tvrdí, že menší vládní strana zprvu s jeho návrhem na sazby 15 a 23 procent souhlasila. „Byla jasná dohoda koncem srpna. Potom se to nějak změnilo, nám to nebylo vysvětleno. My máme svědomí čisté,“ řekl předseda vlády.

Politolog Tomáš Lebeda: Sociální demokraté měli odejít

„Z mého pohledu by bylo velmi rozumné, kdyby ČSSD z vlády odešla. Je ale otázka, jestli je to v době nouzového stavu nejvhodnější okamžik. Ale pokud se uvnitř ČSSD něco nezmění, tak se nemusí do Sněmovny vůbec dostat, proto by bylo logické, kdyby se pokusila kabinet opustit. Myslím, že se měla probudit už po volbách v roce 2017. Už tehdy ztratila dvě třetiny podpory a ukázalo se, že jí spolupráce s hnutím ANO vůbec neprospěla.“

Kraje se bouří

Zásah do veřejných financí vůbec nepotěšil hejtmany. Obávají se totiž, že bez kompenzací nebudou mít finance téměř na nic.

„Tohle je fatální… budeme řešit, jestli bude na zdravotní a sociální péči a na veřejnou dopravu,“ uvedla šéfka Středočeského kraje Petra Pecková (45, za STAN).

Že peníze budou chybět, si myslí i moravskoslezský hejtman Ivo Vondrák (61, ANO). „Nebyla přijata žádná kompenzační opatření vůči samosprávám. Odhadovaný zásah 130 miliard do rozpočtu státu bude více než citelný. Absolutně nezbytné bude v co nejkratší době rozhodnout o novém rozpočtovém určení daní,“ tvrdí. Podle hrubých odhadů by měl být výpadek krajských rozpočtů cca 12 miliard korun, u obecních pak dokonce 31 miliard.

Video  „Příště se na vás vys*rem?“ Schillerová o hlášce, angličtině i dopadu viru na peněženky Čechů  - Blesk TV
Video se připravuje ...

Covid_19 ( 21. listopadu 2020 15:01 )

Babiš nechtěl zrušení superhrubé mzdy a tak to pokračovalo i po roce 2015, spočítejte si, kolik vám vytáhl z kapsy voliči ANO, pěkný balík si od vás vzal

diskutujici ( 21. listopadu 2020 12:57 )

Na dva roky. A pak prásk, 40 a 60 %.

viho ( 21. listopadu 2020 12:24 )

Snižování daní by bylo dobré, kdyby stát lidem na rovinu řekl, kde ty peníze vezme jinde, nebo co lidem zruší. To ale tato vláda neudělala, protože je před volbami. Teprve po volbách lidé zjistí, co je ten další plátek salámu, který jim vláda postupně servíruje. Jedná se hlavně o další krok k posilování centrální moci, protože o peníze přijdou obce a kraje. Protože lidé budou mít více peněz, vzrostou ceny a stát si vybere víc na DPH. Ale obecní a krajské podniky budou krachovat a budou se zřejmě nuceně privatizovat do rukou podnikatelů kolem ODS a ANO, což lidé pocítí tak, že budou platit za jejich služby více.

nespokojeny ( 21. listopadu 2020 11:19 )

Přesně tak, církevní restituce jsou největší novodobá zlodějna!!!!
Nikdo se nad tím nepozastavuje. Daleko větší finance než zrušení superhrubé mzdy.
ODS si naběhla, musela v daném případě hlasovat pro. Měla to v programu a stále se tím oháněla. Petr Fiala je z toho dosti špatný. Možná kalkuluje, že ho zachrání odmítnutím Senát.
Kvůli tomu jsem je taky volil, ale slib splnili až nyní. Ač nerad musím uznat za návrhu ANO.

.tg.bb ( 21. listopadu 2020 11:16 )

To se ptáš ty, odborný odborníku? Proč tě to zajímá? Přece 15%, stejně jako doteď všichni zaměstnanci. A sociální a zdravotní pojištění si platí sami. Problematika je pochopitelně složitější, než jsou zdejší důchodci a na sociálních dávkách závislí žvanilové vstřebat, takže je zbytečné to řešit.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa