Bývalý agent Pollard může po pětileté podmínce opustit USA. Špiona Netanjahu očekává v Izraeli

Bývalý civilní zpravodajský analytik amerického vojenského námořnictva Jonathan Pollard, který prováděl špionáž pro Izrael, v pátek dokončil výkon trestu a nyní může podle amerického ministerstva spravedlnosti opustit USA. Izraelský premiér Benjamin Netanjahu následně oznámil, že Pollarda brzy očekává v Izraeli; datum jeho příjezdu neuvedl. Pollard byl v roce 1987 odsouzen v USA na doživotí za špionáž. Před pěti lety ale byl podmínečně propuštěn.

Washington / Jeruzalém Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Bývalý špion pro Izrael Jonathan Pollard.

Bývalý špion pro Izrael Jonathan Pollard. | Foto: Brendan McDermid | Zdroj: Reuters

Pollard po podmínečném propuštění musel nosit elektronický náramek, dodržovat zákaz vycházení a nesměl opustit Spojené státy. Americká komise pro podmínečná propuštění nyní podle agentury AP uvedla, že po pěti letech ukončila podmínky podmínečného propuštění pro Pollarda, protože nenalezla žádné důkazy, které by ji vedly k závěru, že Pollard poruší zákon.

Nyní šestašedesátiletý Pollard získal izraelské občanství a opakovaně vyjádřil přání přestěhovat se do Izraele. Tam ho část populace vnímá jako národního hrdinu, upozornila agentura AFP.

Čína viní ze špionáže Tchajwance, který působil v Praze. Tchaj-wan označil přiznání jako vynucené

Číst článek

Izraelský premiér Netanjahu uvedl, že na Pollardově propuštění dlouhé roky pracoval. Šéf izraelského kabinetu v prohlášení také poděkoval svému izraelskému velvyslanci ve Washingtonu Ronu Dermerovi, který se podílel na vyjednávání s americkou vládou.

Pollard předal Izraeli tisíce tajných dokumentů. Byly mezi nimi také americké údaje o dodávkách sovětských zbraní do Sýrie a Iráku a o syrských chemických zbraních. Aféra se stala jednou z nejnepříjemnějších a nejškodlivějších epizod v americko-izraelských vztazích. Pollard byl zadržen v listopadu 1985, když se neúspěšně pokusil získat azyl na izraelském velvyslanectví ve Washingtonu. O jeho osvobození žádalo v minulosti Američany několik izraelských politiků, vždy ale neúspěšně.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme