Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 18°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Blatný o obavách z Vánoc. Proč se teď v ČR méně testuje a čím ho překvapil Prymula?

Autor: sab, simao - 
22. listopadu 2020
12:11

Jen několik stránek v kalendáři zbývá otočit, než se na nich objeví Štědrý den. Velkou neznámou však je, jak budou Vánoce v Česku letos vypadat. Vláda stále ještě nerozhodla, jak to bude s vánočními trhy, povolené jsou zatím ty farmářské s ozdobami. Očekává se také otevření obchodů a restaurací od 30. listopadu. Jak představitelé vlády ale stále opakují - bude to záviset na epidemické situaci. Zda bude za dva týdny chodit Mikuláš s čerty, se také neví. Ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO) však varoval před přílišným optimismem, který by mohl epidemickou situaci v Česku zhoršit po Vánocích. 

Koronavirus podle ministra zdravotnictví Jana Blatného  (za ANO) český národ poměrně striktně rozděluje. „Na jedné straně je strach z nemoci a na druhé straně je strach o živobytí,“ řekl s tím, že cítí tlak na rozvolnění. Kdyby se to počítalo počtem e-mailů, které mu chodí, tak je prý větší strach o živobytí.

„Pro mě osobně jsou Vánoce spíš svátkem klidu a pokoje a jakéhosi uvědomění si, proč tady všichni jsme, ale je pravda, že pro řadu lidí neodmyslitelně k Vánocům patří a vždycky bude patřit nakupování a jakási snaha projevit i tímto způsobem lásku a vztah ke svým bližním,“ řekl Blatný k tlakům na rozvolnění.

Blatný varoval před plnými obchody a optimismem

Kdyby nebyly Vánoce, takové tlaky by podle Blatného nebyly. Míní ale, že je potřeba postupovat obezřetně. 

Připustil přitom tlaky na rozvolňování kvůli Vánocům. „Kdyby nebyly Vánoce, tak by ty tlaky tak velké nebyly,“ podotkl k tomu. Blatného však děsí předvánoční návaly v obchodech. „Tak velká koncentrace osob třeba v nákupních centrech a v obchodech, jako bude před Vánocemi, vlastně nebývá nikdy během roku,“ upozorňuje.

Lidé by se podle jeho slov měli řídit aktuálními nařízeními, která vycházejí z protiepidemického systému PES. „Já si myslím, že asi nejsem ten, kdo by měl všem lidem říkat, jak se mají chovat, já mohu vydat doporučení nebo opatření, která se týkají mého resortu,“ dodal Blatný. 

Lidé si podle ministra musí uvědomit, že to, co se bude dít před Vánoci, neskončí o Vánocích samotných: „Ve chvíli, kdy podlehneme nějakému přehnanému optimismu před Vánoci, tak Vánoce vlastní mohou být relativně klidné, protože víme, že ke změně vždycky dochází za dva až za tři týdny, ale byla by škoda, abychom potom špatně začínali nový rok. To není žádné strašení.“

Zmínil však, že by Vánoce mohly být v kategorii 3 protiepidemického systému, tedy o stupeň nižším, než bude platit od pondělí.

Prymula mě překvapil, řekl Blatný

Možnost pracovat jako expert na ministerstvu zdravotnictví nabídl Blatný svému předchůdci Romanu Prymulovi. Jak také zmínil, Prymula se podílel na tvorbě tabulky PES. Proto současného ministra podle jeho slov překvapilo, co Prymula nyní říká.

Epidemiolog Prymula totiž varoval před příliš rychlým rozvolněním. Řekl, že pokud se přejde na přelomu listopadu a prosince do stupně 3, tak ještě v prosinci budou nemocní výrazně přibývat.

„Pan profesor Prymula byl u přípravy této tabulky, podílel se na ní, proto mě teď trošku překvapila některá ta stanoviska, která jsou v kontradikci,“ reagoval Blatný v Partii a tím, že neudělali nic jiného, než na čem se domluvili v rámci široké skupiny epidemiologů, kde byl i Prymula. Blatný také v souvislosti s tím řekl, že se neděje nic překotného a nic překotného se dít nebude.

Odmítl se bavit o tom, zda je Prymula „zhrzený, protože už není ministr“, jak spekulovala moderátorka Terezie Tománková. „Nemyslím si, že bychom se měli bavit jakkoli o kontradikci nebo o zhrzenosti, to určitě ne,“ pokračoval Blatný a doplnil, že názor Prymuly ve skupině epidemiologů mohl být striktnější, ale došlo se ke konsenzu.

„Já si ani nemyslím, že by pan profesor nějak zásadně změnil názor,“ dodal Blatný.  Prymula je skvělý odborník, jeho názorů si váží, říká Blatný. „Já jsem panu profesoru při jednání, které jsme měli minulý týden, nabídl možnost pracovat jako expert na ministerstvu zdravotnictví,“ potvrdil Blatný. Prymula by mohl být expertem pro vakcinaci a zahraniční záležitosti.

O vánočních trzích se teprve rozhodne

Zda budou moct Češi vyrazit na tradiční vánoční trhy, není jasné. Vláda o tom má rozhodnout v následujícím týdnu. Opatření ministerstvo zdravotnictví ladí s ministerstvy kultury a průmyslu a obchodu. 

Připravované opatření podle Blatného velmi podrobně určí, co bude v souvislosti s vánočními trhy povoleno a za jakých podmínek.

Zatím podle slov ministra zdravotnictví Blatného vláda počítá s tím, že prodej vánočních stromků, kaprů a ozdob bude možný.

Ozdoby nakoupíte na farmářských trzích

Zatímco k vánočním trhům se toho moc neví, u těch farmářských je jasno. Budou se na nich moci prodávat i vánoční ozdoby. Stejně jako ve vybraných obchodech.  Režim bude podobný jako u výjimky pro prodejce pietního zboží. Po mimořádném jednání vlády to v pátek novinářům řekl ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček (za ANO).

Video  Otevření obchodů do 23 hodin i změnu zákazu vycházení: Blatný a Havlíček o rozvolnění v ČR 
Video se připravuje ...

Na farmářských trzích měli nyní výjimku jen prodejci potravin či pietního zboží. Před Dušičkami vláda povolila prodej i těm obchodům, které nabízejí výzdobu na hroby, svíčky a další podobné zboží.

„Jsem i rád, že se k těm vánočním drobným produktům, jako jsou kapři či stromky, rovněž budou moci započítat vánoční ozdoby, což není úplně nepodstatná věc. Na těch trzích, které budou, nebo v těch obchodech, kde to budou moci nabízet mimo běžného sortimentu, který je spjat s pietními aktivitami či produkty typů svíček, se budou moci nabízet i vánoční ozdoby,“ řekl Havlíček.

Pro farmářské trhy mají podle ministra Blatného od pondělí platit stejná pravidla jako pro obchody, tedy kapacitně 15 metrů čtverečních na jednoho člověka. Pro farmářské trhy nyní platil limit 400 metrů čtverečních pro nejvýše 20 lidí.

Výměru kritizovala Asociace farmářských tržišť České republiky. Nařizuje podle ní, že na jednoho člověka na farmářských trzích má připadat plocha čtyři krát pět metrů, přitom pro dvoumetrový rozestup stačí plocha dva krát dva metry, uvedla. Navíc organizátor je podle ní na rozdíl od supermarketů přímo zodpovědný za to, kolik lidí se v místě pohybuje. Prostor trhů je přitom volně přístupný.

Přijde Mikuláš?

Od konce listopadu je podle Havlíčka i ministra zdravotnictví pravděpodobné, že ČR bude ve třetím, prostředním, stupni protiepidemických omezení stanovených protiepidemickým systémem PES.

Video  Kapři a stromečky budou, s Mikulášem uvidíme za týden, vzkázal ministr zdravotnictví Blatný  - Blesk Zprávy / ČTK
Video se připravuje ...

„Zatím jsme se o čertech, Mikuláších a andělích nebavili,“ uvedl v pátek po jednání vlády ministr Blatný k blížícímu se prosincovému svátku. Už na začátku prosince podle něj budou ale ve třetím stupni otevřené s omezeními restaurace a obchody. Umožněno bude také setkávání až 50 lidí venku nebo deseti uvnitř.

Vánoce zřejmě v nouzovém stavu

Nouzový stav je v Česku momentálně prodloužen do 12. prosince. Už začátkem listopadu ale ministr vnitra a šéf ČSSD Jan Hamáček řekl, že vláda požádá o prodloužení nouzového stavu znovu. Je třeba přiznat, že může trvat až do Vánoc, prohlásil v pořadu České televize Otázky Václava Moravce.

Proč se v Česku méně testuje?

Blatný na Primě reagoval i na dotaz, proč se méně testuje a zda je současné číslo denního přírůstku nakažených tímto zkreslené. „My u nás testujeme indikované osoby, neděláme plošné testování,“ podotkl ministr. Testován je „člověk, který má problémy, nebo je nějak diagnostikován, a jeho kontakty“. Podle Blatného se podepsalo pod menší počet testů i to, že se omezily kontakty: „Tím, že se provedlo to výrazné omezení pohybu, omezení mobility.“

„Ochota lidí nechat se testovat, a nebo v poslední době dokonce i zvednout telefon člověku z call centra, výrazně klesá. Jestli takhle budeme pokračovat dál, tak to je špatná zpráva,“ uvedl Blatný. Doufá, že Česko se dostane i do 2. a poté 1. stupně PES (od pondělí bude ČR ve 4. stupni), i v té době však bude důležité trasování, podotkl.

„Je potřeba apelovat i na jakousi zodpovědnost občanů. Mojí snahou je dostat se co nejdříve do těch nižších úrovní, kdy lidé budou moci pracovat, budou mít daleko méně restrikcí, ale to, co já za to chci, je, aby se podíleli na tom, že se udržíme v těchto nižších kategoriích a to bez toho trasování nebude možné,“ vzkázal Blatný.

Video  Nový Protiepidemický systém ČR: 5 psů proti covidu. Blatný představil, jak funguje PES  - Blesk Zprávy, ČTK
Video se připravuje ...

miroslava13 ( 28. listopadu 2020 15:24 )

také nejsem pro rychlé uvolňování. to nepřinese nic dobrého. LIDI neblbněte, nejste přece malé děti, aby jste to nepochopili. škoda, že nejsou nějaké sankce pro ty nedočkavé, jako že až onemocní, tak jim žádný doktor nebude pomáhat a nasazovat tak svůj život.

bilakonvalinka ( 25. listopadu 2020 06:50 )

Mne se tam líbil Prymula.Neměli ho měnit za haematologa , který stejně potřebuje - jako své poradce - epidemiologa. Ale nejradši bych tam viděla prof. Flégra !

Anifa ( 22. listopadu 2020 21:42 )

Sice by to asi bylo přínosné, ale jak si to pan Kubek představujete? Spousta matek rozhodně odmítne nechat své dítě vytřít z nosu.Ani nevím, zda je možný takový zákrok bez přítomnosti rodičů. Pediatrů je málo, ti to dělat nepůjdou, nějakým "brigádnikům"si to nikdo nedovolí svěřit.

ivalen ( 22. listopadu 2020 20:59 )

pokud se méně testuje, jsou lepší výsledky a může se uvolňovat. Plno lidí se léčí doma a samozřejmě, že se kontakty nehlásí - bojí se sankcí z porušení nařízení.
To zas bude nárůst ...

zirioges ( 22. listopadu 2020 20:48 )

Blatný se bojí Vánoc? Tak ať se zavře do skříně, aby jej čerti nevystrašili.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa