Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Jak dlouho bude v ČR „štěkat“ PES? Blatný přichystá poslancům alternativní tabulku

Video se připravuje ...
Autor: ČTK - 
22. listopadu 2020
22:27

Ministerstvo zdravotnictví kvůli požadavku Poslanecké sněmovny připraví alternativní tabulku protiepidemického systému PES, kde nebudou všechny stupně vyžadovat platnost nouzového stavu. V neděli to uvedl ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO). Přál by si, aby současný systém PES, jenž je zaměřený proti covidu-19, fungoval beze změn alespoň do konce roku.

Ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO) dnes v Partii na Primě řekl, že první a druhý stupeň systému PES původně nouzový stav vyžadovat neměl.

„Ale ve chvíli, kdy jsme viděli, co se kolem děje, tak jsme to zaměřili tak, aby PES byl někdo, kdo nás provede tou těžkou situací a potom bude 'stažen do boudy',“ uvedl.

Není tam ani lockdown, podotkl ministr

Sněmovna tento týden požádala vládu, aby revidovala systém PES tak, aby první stupeň nevyžadoval nouzový stav, a definovala stav nula, kdy PES nebude vyžadován vůbec. Blatný řekl, že poslanci takovou alternativní tabulku dostanou, dal pokyn k jejímu vytvoření. „Rozumím tomu požadavku,“ uvedl.

Zdůraznil však, že aktuální tabulka je pouhou výsečí možných stavů. „Není tam nula, ale není tam ani stav vyšší než pět, ke kterému může dojít, není tam ani úplný lockdown, ke kterému některé země taky sáhly,“ řekl. Podotkl, že bez nouzového stavu nebude možné některá opatření používat plošně a budou méně efektivní.

Kdy opustí Česko „psa“?

Ministr by si přál, aby tabulka v současné podobě fungovala nejméně do konce roku. „To je doba, ve které budeme vědět přesněji, co se děje s epidemií a to, jak to ta tabulka ošetřuje. Nechci, aby byla neměnná, ale ani to, aby se měnila každý týden podle toho, kdo co bude požadovat,“ uvedl.

„Jakmile proočkujeme kolem 60 až 70 procent populace, potom můžeme poslat PES do výsluhy,“ dodal ministr.

Ministerstvo zdravotnictví připravilo tabulku, jak se stupně dotknou jednotlivých odvětví. Ministerstvo zdravotnictví připravilo tabulku, jak se stupně dotknou jednotlivých odvětví. | Ministerstvo zdravotnictví ČR

Nouzový stav bude v Česku platit kvůli epidemii nového koronaviru nejméně do 12. prosince. Blatný nechtěl odhadovat, jestli ho bude nutné znovu prodloužit, jasno by podle něj mělo být zhruba za dva týdny.

„Není to vyloučené, ale jsou to ještě skoro tři týdny, takže bych ještě počkal. Může se stát, že to bude o hodně lepší, ale i o hodně horší,“ uvedl.

Člen senátního výboru pro zdravotnictví Ondřej Šimetka (za ODS) ocenil, že tabulka vznikla, chybějící stupeň nula jí ale vyčítá. „Nelíbí se mi, že v každém stupni je systém spojen s nutností vyhlášení nouzového stavu. Přitom stupeň jedna znamená, že máme epidemii v podstatě pod kontrolou a nedochází k jejímu šíření,“ vysvětlil.

Video  Kapři a stromečky budou, s Mikulášem uvidíme za týden, vzkázal ministr zdravotnictví Blatný.  - Blesk Zprávy / ČTK
Video se připravuje ...

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa