Diego Maradona zemřel. Mistrovi světa z roku 1986 selhalo srdce, Argentina vyhlásila státní smutek

Diego Maradona, jedna z největších hvězd světového fotbalu, zemřel. Bylo mu 60 let. Podle argentinského deníku Clarín utrpěl mistr světa z roku 1986 srdeční zástavu. Kontroverzní sportovec začátkem listopadu podstoupil v Buenos Aires operaci kvůli krvácení do mozku.

Buenos Aires (Aktualizováno: 18:46 25. 11. 2020) Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

„Maradona byl a navždy bude hrdinou našeho fotbalu. Symbolem, jenž dokázal přenést barvy argentinské vlajky do každého koutu planety. Diego díky svému nepopsatelnému a nepřekonatelnému talentu definoval jednu éru. Fotbalová planeta si tě bude pamatovat navždy,“ uvedli v prohlášení s titulkem „Sbohem, Diego“ představitelé Argentinské fotbalové federace.

Maradona na začátku listopadu podstoupil operaci kvůli krvácení do mozku. Ta podle argentiských lékařů dopadla dobře a argentinská legenda byla brzo propuštěna do domácího léčení.

Čerstvě šedesátiletý Maradona měl nastoupit na dvykací kúru kvůli závislosti na alkoholu. Fotbalový génius, který je považován za nejlepšího fotbalistu historie spolu s Brazilcem Pelém, měl vážné zdravotní potíže opakovaně kvůli svému životnímu stylu.

Nejslavnější léta

Nejslavnější chvíle prožil Maradona v reprezentaci, v klubových barvách nejvíc zářil v dresu Neapole. Za národní tým si zahrál na čtyřech světových šampionátech, v roce 1986 ho jako kapitán i nejlepší hráč turnaje dovedl ke zlatu a o čtyři roky později ke stříbru. Neapoli zase pomohl ke dvěma titulům či triumfu v Poháru UEFA.

Rodák z Lanúsu dovedl Argentinu k titulu na mistrovství světa roce 1986 v Mexiku, kde se zapsal do historie především ve čtvrtfinálovém duelu proti Anglii.

K prestižnímu vítězství 2:1 nad týmem ze země, s níž měla Argentina kvůli předchozí válce o Falklandy napjaté vztahy, pomohl Maradona dvěma památnými góly. Nejprve překonal brankáře Petera Shiltona rukou, kterou později označil za „boží“, a druhý gól vstřelil po úchvatném sólu ze své poloviny hřiště.

Tři dny smutku

Prezident Argentiny Alberto Fernández po úmrtí legendárního fotbalisty Diega Maradony na infarkt v zemi vyhlásil třídenní státní smutek.

Legendární ofenzivní hráč byl závislý na drogách, bojoval s nadváhou a srdečními problémy, kvůli nimž byl často hospitalizován. 25. listopadu argentinský deník Clarín informoval, že Maradona zemřel.

mim, ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme