Střet generací jako cesta k rychle rostoucí digitální agentuře. Zakladatelé Marketupu si pochvalují kolegy-mileniály

Peter BrejčákPeter Brejčák

marketupStory

Foto: Marketup

Spoluzakladatelé agentury Marketup Miroslav Král a Tomáš Ševčík

Letošní rok přináší významné změny v nákupním chování lidí, kteří se stále více obracejí na obchodníky a poskytovatele služeb online, což nutí i tradiční kamenné hráče posilovat aktivity na internetu. Takový vývoj hraje do karet několika odvětvím, jež jsou na retail a služby navázány – kromě softwarových společností jde třeba o digitální agentury. Příkladem je český Marketup, který každoročně rychle roste a nejinak je tomu i letos, kdy kvůli poptávkám a aktuální vánoční sezoně naráží na své kapacity.

„V letošním roce se nám daří, obecně asi jako všem digitálním agenturám, které práci dělají dobře. Nápor práce je náročný, obecně pro náš obor je ale situace pozitivní, potřeba digitální komunikace se dostává u klientů do popředí a nám to umožňuje růst,“ pochvaluje si během online rozhovoru pro CzechCrunch Miroslav Král, spoluzakladatel Marketupu, s tím, že výzvy spojené s vývojem letošního roku postihly všech přibližně sedmdesát klientů agentury.

Digitální agentury se tak obecně musí poprat s vyšším náporem nových poptávek a také náloží práce od stávajících klientů. Přesun lidí do onlinu totiž mění celý marketing jako takový. Například dle výzkumu McKinsey narostl letos ve střední a východní Evropě počet uživatelů ve věku 65 let a více, kteří začali využívat online nákupy a služby, o 40 procent. Vysoký růst zaznamenávají i další věkové kategorie, a to se ve výsledku týká všech značek i vertikál na trhu, včetně B2B a jiných dříve spíš konzervativních oborů.

Ne všechny firmy však dokáží vyšší poptávku plně využít a omezují své online i offline marketingové rozpočty. Hlavními důvody jsou buď nejistota ohledně budoucího vývoje, kvůli čemu víc šetří, nebo naopak příliš velká poptávka, kterou hlavně e-commerce hráči někdy nestíhají pokrývat například kvůli nedostatku zboží či kapacitám procesů a logistiky.

Právě kvůli takovým klientům musel Marketup snížit očekávaný růst v letošním roce, který se však podle aktuálního odhadu pořád udrží alespoň na úrovni 30 procent v objemu služeb a 15 procent v celkovém obratu. Firma tak utrží přibližně 180 milionů korun. Mezi lety 2018 a 2019 přitom agentura vyrostla o 70 procent, zejména díky získání a rozšiřování spoluprací s velkými klienty jako je Decathlon, Billa nebo T-Mobile.

67-min

Foto: Marketup

Spoluzakladatelé agentury Marketup Tomáš Ševčík a Miroslav Král

Podnikatelské duo Miroslav Král a Tomáš Ševčík je v oboru digitálních agentur poměrně netradiční. Marketup zakládali v roce 2010 jako čtyřicátníci s dlouholetými zkušenostmi z mezinárodních korporací, většina jejich konkurentů v oblasti přitom byla o dekádu až dvě mladší a digitální agentury zakládali rovnou po vysoké škole nebo po několikaletých zkušenostech z firem jako Seznam a Centrum.

Při otázce, jak je vůbec napadlo zakládat digitální agenturu, se Král upřímně směje: „Je pravda, že v oboru takové kmety, jako jsme my s Tomášem, často nenajdete.“ Rovnou ale dodává, že oba měli k technologiím blízko díky zkušenostem z firem jako Honeywell, Microsoft či Eurotel, kde se oba poznali. Oba však už po dlouhých letech v korporacích necítili potřebnou motivaci a rozhodli se budovat vlastní firmu.

„Přemýšleli jsme, do jakého podnikání se co nejrychleji pustit. Jako možnost se nabízely master franšízy, které jsou ale většinou v restauracích a službách. Nakonec jsme našli možnost získat master franšízu od globální agentury se sídlem v Kanadě, ekonomicky to však vůbec nevycházelo a firma nechtěla slevit ze svých požadavků a poplatků. Tak jsme si prostě založili vlastní,“ popisuje Král.

V pražském Impact Hubu v Drtinově ulici, kde byl v roce 2010 Marketup jedním z prvních nájemců, pak ale narazili na poměrně nečekaný problém – generační rozdíly. V začátcích budování firmy se soustředili na udržování nízkých nákladů, proto do týmu na částečné úvazky přibírali vysokoškolské studenty. A zvyklosti mladší generace je překvapily.

Jako příklad za všechny Král vypráví jeden z prvních pohovorů. Kandidát se měl na schůzku dostavit v 11 hodin, po patnáctiminutovém čekání ale zakladatelé agentury zavolali zájemcovi o pozici sami. Řekl jim, že prostě zaspal, a tedy nepřijede.

„My jsme generace, která skončila vysokou těsně po revoluci. Všichni jsme měli stejnou startovací čáru, byli jsme hodně loajální a v práci běžně makali dvanáct hodin včetně víkendů. Bavilo nás to a přišlo nám to přirozené, jsme prostě generace workoholiků. Nikdy bychom si nedovolili bez ohlášení nepřijít na schůzku,“ vzpomíná Král na devadesátá léta s tím, že dnes už mladší generaci rozumí lépe.

63-min

Foto: Marketup

Spoluzakladatelé agentury Marketup Miroslav Král a Tomáš Ševčík

„Rodiče jsou ve výchově mnohem měkčí než za komunismu, vidím to i na sobě a mých dětech. Mileniálové mají mnohem větší prostor i sebevědomí, díky možnostem si chtějí víc užívat a nečekají, že hlavní náplní jejich života bude práce,“ pokračuje a jmenuje faktory jako koníčky, přátelé, cestování, volnost nebo práci odkudkoliv jako hodnoty, které mladí vyhledávají.

Protože ale v Marketupu jeho zakladatelé chtěli pracovat s lidmi, kteří s digitálními médii a technologiemi vyrostli, museli se přizpůsobit. To se ukázalo jako správný přístup, když je aktuálně z přibližně šedesáti zaměstnanců většina mileniálů a věkový průměr firmy kolem 30 let. „Já s Tomášem jako padesátníci tento průměr taháme výrazně nahoru,“ směje se Král.

„Členové týmu budou vždy dělat nějaké chyby, proto jim dáváme svobodu a nestojíme jim za zády.“

Hodnoty, které vyhledávají mladší kolegové, se tak podepisují i do firemní kultury. Marketup podle Králových slov hodně dbá na autonomii a svobodu, jež jsou ovšem pro správné fungování vyvážené zodpovědností jedince. S těmito faktory je pak spojená i nutná odvaha členů týmu a schopnost překonávat překážky.

„Všude po kanceláři máme velké fototapety z expedice horolezkyně Kláry Kolouchové, první Češky, které se podařilo zdolat horu K2. Jako firma ji od roku 2016 podporujeme, její první dva pokusy o výstup byly neúspěšné, ale navzdory velkým rizikům to nevzdala a na třetí pokus to dokázala. Takhle motivované lidi hledáme i do týmu,“ přibližuje Král.

Zároveň si však uvědomuje, že svoboda a možnost dělat riskantní kroky jsou spojené také s chybami. „Členové týmu budou vždy dělat nějaké chyby, proto jim dáváme svobodu a nestojíme jim za zády. Po každém neúspěchu se ale člověk musí zvednout a jít dál, poučit se z chyb, mít ambice posouvat se,“ doplňuje.

68-min

Foto: Marketup

Spoluzakladatelé agentury Marketup Tomáš Ševčík a Miroslav Král

Obecně má přitom Marketup na trhu problém najít opravdu kvalitní lidi, což se už prý stává standardem v celém oboru. S růstem online aktivit totiž digitální markeťáky v posledních letech nabírají kromě agentur stále více i banky, velké značky nebo e-commerce hráči, což následně způsobuje vysokou konkurenci a přeplácení zaměstnanců.

Marketup tak hledá lidi v podstatě pořád. Svůj tým plánuje v příštích třech letech zdvojnásobit, což nabízí příležitost také seniornějším lidem, aby se podíleli na budování rychle rostoucí firmy, ať už z pozice ředitele HR, vedoucího nově vznikajícího obchodního týmu pokrývajícího klienty z celého světa nebo projektových manažerů odpovědných za výkonnostní marketing klientů s rozpočty v desítkách milionů korun.

S rostoucím týmem navíc Marketup jde proti obecnému proudu, když navzdory tlaku na co největší práci z domova nedávno podepsal rozšíření svých kanceláří na dvojnásobek. „Kanceláře jsou pro nás zásadní. Pracovní tempo je hodně rychlé a lidé v marketingu musí pracovat společně v týmu. V takovém případě je vždy lepší, když se vidí alespoň pár dní v týdnu osobně, vedle práce z home office,“ říká Král a vypočítává, že s většími prostory budou mít zaměstnanci více prostoru na dodržování vzdáleností, víc kuchyněk i víc oddělených zasedaček nebo oddechovou místnost.

_dsc2548-min

Foto: Marketup

Část týmu agentury Marketup

Zakladatelé agentury tak ani v nejbližších letech vůbec nepočítají s tím, že by jejich firma měla přestat růst. V byznys plánu do roku 2023 původně chtěli dosáhnout půlmiliardových tržeb, v reakci na letošní vývoj však výhled upravili a do tří let počítají se 400 miliony, což se pochopitelně neobejde bez zmiňovaného velkého náboru. Přesto, že plánovaný růst je ambiciózní, Marketup se podle svých zakladatelů určitě nestane těžkopádnou korporací.

Zároveň musí Marketup reagovat i na rostoucí poptávku po dalších službách, kromě posilování kreativy nebo datově-technologického oddělení agentura chystá naplno šlápnout například i do consultingu, zejména v oblasti digitální transformace. A samotné zakladatelské duo chce být dál tzv. hands-on.

„Většina jiných konkurenčních agentur se v průběhu let prodala nadnárodním firmám či významným českým podnikatelským skupinám. Jejich majitelé měli vizi, že firmy prodají. Protože jsme si ale s Tomášem korporacemi prošli, nechceme jim Marketup prodat a vrátit se tak oklikou do velkých firem. Prodej firmy zatím vůbec neplánujeme,“ zakončuje rozhovor Král.

Partnerem článku a celého CzechCrunche je společnost Marketup. V rámci CzechCrunch Premium spolupracujeme s vybranými partnery, se kterými připravujeme obsah na míru. Více najdete zde.