Logo regionálního portálu regionzidlochovicko.cz

Regionální zpravodajství

Občan Troubska získal za svou práci stříbrnou medaili. Psal o justičních zločinech

Troubský zpravodaj
sobota 28.11.2020

Ilustrační foto
Autor: Kancelář senátu, Troub...

Dne 25. 9. 2020 byla našemu spoluobčanovi Miroslavu Kasáčkovi udělena Stříbrná pamětní medaile předsedy senátu Miloše Vystrčila. Medaile byla udělena za badatelskou a publicistickou činnost a nezdolnou péči o pravdivou historickou paměť. 

Již během školních let shromažďoval Miroslav Kasáček informace o tragických událostech souvisejících s tzv. babickým případem, na jehož základě pak spáchal komunistický režim v 50. letech sérii justičních vražd a perzekucí. Za normalizace byl Miroslav Kasáček za své protisocialistické postoje vyhozen ze zaměstnání a pracoval pak jako dělník v balírně. Během sametové revoluce byl zakládajícím členem Občanského fóra. Na základě shromážděných informací a pamětí k babickému případu vydali společně se spisovatelem, publicistou a historikem Luďkem Navarou v roce 2008 knihu Mlynáři od Babic. Kniha se stala podnětem pro založení Občanského sdružení PAMĚŤ, které se věnuje osvětové činnosti, jako je realizace naučné Stezky svobody, památníku 53 obětem železné opony na jihu Moravy v Mikulově a připomínání zločinů komunistického režimu. Tomuto tématu se oba badatelé věnují i v dalších společných knihách.

 

Článek byl se souhlasem vydavatele převzat z Troubského hlasatele. Titulek je redakční.

 

TOP
MIKO Neslovice s.r.o. nabízí práci na pozici Strojník UNC, stavební dělník v obci Neslovice

Strojník UNC, stavební dělník

MIKO Neslovice s.r.o. Neslovice nabízí volné pracovní místo na plný úvazek (HPP, DPP, práce na IČO). ➤ Přijmeme:  strojníka UNC, ( popř. JCB 3CX) stavebního dělníka.Tel:602 772026,606 421419 dobrá platové podmínky, víkendy…

Byl článek zajímavý?

Udělte článku hvězdičky, abychom věděli, co rádi čtete. Čím více hvězdiček, tím lépe.

Reklama