V Česku dnes přibylo přes 1700 případů covidu, méně než před týdnem

Testy v Česku dnes do 18:00 prokázaly 1710 nových případů nemoci covid-19, o 290 méně než minulou sobotu za stejnou dobu. Aktuálně nakažených novým koronavirem je 72.303 lidí. U přibližně sedmi procent z nich si zdravotní stav vyžaduje hospitalizaci.

V nemocnicích bylo v pátek 5087 pacientů s koronavirem, o 39 více než ve čtvrtek. Mírně přibylo i hospitalizovaných v těžkém stavu. Vyplývá to z údajů na webu ministerstva zdravotnictví.

Laboratoře v Česku udělaly v pátek 21.400 testů na nemoc covid-19, o zhruba 4400 méně než ve stejném dni o týden dříve. Při odečtení výsledků z opakovaných vyšetření bylo v pátek pozitivních 20,8 procenta vzorků. Je to významně nižší podíl než na začátku listopadu, kdy bývalo pozitivních i více než 30 procent vzorků.

Od začátku epidemie se v ČR novým typem koronaviru nakazilo 517.692 lidí. Téměř 85 procent z nich se už z nemoci uzdravilo.

Denní počty úmrtí lidí s prokázaným koronavirem stále neklesají pod 100 případů za den. V pátek zemřelo 103 lidí, dnes zatím do statistik přibylo 21 úmrtí. Celkový počet zemřelých v ČR od propuknutí infekce přesáhl 8000.

V těžkém stavu bylo v pátek v nemocnicích 769 lidí s covidem. Oproti čtvrtku jich přibylo 26. Představují přibližně 15 procent ze všech pacientů hospitalizovaných s novým koronavirem.

Nejvíce nyní epidemie covidu-19 zasahuje Havlíčkobrodsko, kde za uplynulých sedm dní zaznamenali 652 nakažených na 100.000 obyvatel. Na Svitavsku zdravotníci zaznamenali v posledním týdnu 444 nově nakažených na 100.000 obyvatel a ke 400 se tento ukazatel velmi těsně blíží na Kutnohorsku.

Vývoj epidemie hodnotí systém PES. Jeho aktuální skóre je 57 bodů ze sta možných a na této úrovní se drží šestý den v řadě. Odpovídá to prostřednímu z pěti stupňů epidemické pohotovosti. O tom, zda zmírnit současná protiepidemická opatření, bude v neděli jednat vláda. V případě, že by schválila přechod ze současného čtvrtého na mírnější třetí stupeň, padlo by omezení volného pohybu osob v nočních hodinách, venku by se mohlo scházet až 50 lidí místo současných šesti, otevřít by se mohly obchody i s jinými než základním potřebami a v omezeném režimu by se mohly otevřít i restaurace.

Ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO) dnes zopakoval, že vláda v neděli rozhodne na základě údajů, které bude mít k nedělnímu ránu za sedm dní. Odborníci i politici ale v minulých dnech připomínali, že epidemie nebrzdí tak rychle, jak se očekávalo. Jsou také velké rozdíly mezi regiony.

Související

Vlastimil Válek

Válek zmínil, jak české zdravotnictví těží z členství v EU

Mezi největší přínosy dvacetiletého členství Česka v Evropské unii patří například možnost čerpat zdravotní péči v kterékoliv zemi EU, společné registrace nových léků před vstupem na trh, zapojení do expertních sítí lékařů nebo sdílení expertizy Evropského centra pro prevenci a kontrolu nemocí (ECDC) ve veřejném zdraví, konstatovalo ministerstvo zdravotnictví. 
Ministerstvo zdravotnictví, ilustrační fotografie.

Svrčinová na vlastní žádost končí jako hlavní hygienička

Vláda ve středu odvolala hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou na její vlastní žádost, uvedlo ministerstvo zdravotnictví. Do jmenování jejího nástupce bude kompetence hlavního hygienika v plném rozsahu vykonávat její zástupce a ředitel odboru ochrany veřejného zdraví Ministerstva zdravotnictví Matyáš Fošum. Výběrové řízení má být vypsáno v nejbližších dnech.

Více souvisejících

ministerstvo zdravotnictví Česká republika Covid-19 (koronavirus SARS-CoV-2)

Aktuálně se děje

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

Miloš Zeman

Zeman chtěl po Fialovi abolice, potvrzují odtajněné dokumenty

Bývalý prezident Miloš Zeman chtěl ve funkci zastavit stíhání i v případech úniku informací Bezpečnostní informační služby (BIS) a skartace zprávy o explozích ve Vrběticích. Zjistil to server iRozhlas.cz, který získal dosud utajenou korespondenci. Zemanovi ale zřejmě šlo především o beztrestnost kancléře Vratislava Mynáře.

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

Robert Fico

Fico je doma, potvrdila banskobystrická nemocnice

Slovenský premiér Robert Fico (Smer-SD) nakonec ve čtvrtek nezamířil z Banské Bystrici do jiné nemocnice. Fico je od včerejšího dne v domácí péči, informovala v pátek Rooseveltova nemocnice, kde byl politik hospitalizován od atentátu, k němuž došlo předminulý týden. 

před 7 hodinami

Joe Biden

USA povolily Ukrajině používat jejich zbraně k útokům v Rusku

Spojené státy udělily Ukrajině povolení využít jimi dodané zbraně k útokům na území Ruska, avšak výlučně v blízkosti města Charkov, uvedl ve čtvrtek nejmenovaný zdroj z USA. Podle agentury Reuters jde o zvrat v postoji amerického prezidenta Joea Bidena, který dosud rozhodně odmítal umožnit Ukrajině využívat americké zbraně k úderům na území Ruska.

před 8 hodinami

před 8 hodinami

Jens Stoltenberg

Je čas povolit Ukrajině útočit v Rusku, opět vyzval Stoltenberg

Členské státy Severoatlantické aliance (NATO) by měly zvážit zrušení omezení na používání jimi dodaných zbraní Ukrajině pouze na okupovaném území a povolit Kyjevu útočit jimi i na cíle v Rusku. V Praze to prohlásil generální tajemník Aliance Jens Stoltenberg, informuje agentura Reuters.

před 9 hodinami

před 9 hodinami

Donald Trump

Vinen. Trumpa odsoudili ve všech bodech obžaloby

Porota newyorského soudu uznala ve čtvrtek exprezidenta USA Donalda Trumpa vinného ve všech 34 bodech obžaloby v případě uplácení výměnou za mlčenlivost a s tím souvisejícího padělání obchodních záznamů, informuje agentura Reuters.

před 11 hodinami

včera

včera

včera

Fico mění nemocnici. Postřeleného premiéra vezou do Bratislavy

Více než dva týdny strávil slovenský premiér Robert Fico (Smer-SD) po atentátu v péči banskobystrické nemocnice. Podle informací televize Markíza jej ve čtvrtek převážejí do Nemocnice svatého Michala v Bratislavě. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy