Přibylo 4563 případů covidu. PES je oranžový, Česko rozvolňuje

Zpomalování nárůstu počtu případů nemoci covid-19 v Česku ve středu stále pokračovalo. Přibylo 4563 potvrzených případů nákazy koronavirem, o zhruba čtyři stovky méně než předchozí středu.

Vyplývá to z údajů na webu ministerstva zdravotnictví. Ve srovnání s minulým týdnem ale ubývá i testů. V úterý tak podíl potvrzených případů covidu-19 na počtu testů výrazně stoupl z pondělních 16,4 procenta na 23,6 procenta. Údaje o testování za středu zveřejní ministerstvo až dnes večer. Rizikový index protiepidemického systému PES už 11 dní v řadě zůstává na 57 bodech ze sta.

Denní nárůsty počtu nakažených koronavirem postupně klesají od přelomu října a listopadu, kdy dosahovaly rekordních čísel kolem 15.000 nakažených denně. Od přelomu října a listopadu sice také klesá počet testů - z více než 40.000 denně na nynějších asi 22.000, ale postupně se snižuje i podíl potvrzených případů nákazy na počtu provedených testů. Na začátku listopadu byl na rekordních 38,4 procenta, kdežto v pondělí 30. listopadu se dostal až na 16,4 procenta, nejníže za poslední dva měsíce. V úterý 1. prosince podíl stoupl, ale stále je mírně nižší oproti předchozímu úterý.

Od 1. března, kdy byly v Česku zaznamenány první případy nákazy koronavirem, testy potvrdily covid-19 celkem u více než 533.000 lidí. Aktuálně nemocí v zemi trpí přibližně 63.000 lidí, u většiny z nich má však covid-19 lehčí průběh. V nemocnicích skončilo k úterku jen 7,2 procenta z aktuálně nemocných. Počet hospitalizovaných v úterý oproti pondělku mírně klesl na 4667, z toho 611 lidí bylo ve vážném stavu.

Od začátku epidemie zemřelo dohromady 8515 lidí s covidem-19. Nárůst počtu zemřelých v poslední době podobně jako nárůst počtu nakažených zpomaloval. Na přelomu října a listopadu přibývaly denně i více než dvě stovky zemřelých. Minulý týden se už nárůsty držely těsně nad jednou stovkou. Tento týden v úterý přibylo 93 úmrtí a ve středu 50. Údaje o množství úmrtí za jednotlivé dny však ministerstvo většinou zpětně navyšuje.

Index rizika PES, se kterým souvisí zavádění opatření proti šíření covidu-19, se už od 23. listopadu stále drží na 57 bodech. To odpovídá třetímu stupni pohotovosti v protiepidemickém systému z pěti. Na třetí stupeň se Česko ale podle nedělního rozhodnutí vlády posunulo z dosavadního čtvrtého stupně až dnes. Otevřou se díky tomu všechny obchody, restaurace či provozovny služeb a částečně mohou obnovit provoz třeba muzea či zoo.

Situace v jednotlivých krajích Česka se ale různí. V Praze je rizikové skóre nejnižší se 47 body. Nejvyšší je naopak se 67 body hned v několika krajích - na Vysočině a v Olomouckém a Zlínském kraji.

Z jednotlivých okresů České republiky se v posledních dnech nejvíce šíří koronavirus na Havlíčkobrodsku. Za uplynulých sedm dní tam bylo zaznamenáno v přepočtu na 100.000 obyvatel asi 531 případů covidu-19.

V Praze ve středu přibylo 401 případů nemoci covid-19, což je o zhruba 30 více než předchozí středu. Rizikový index protiepidemického systému PES je v Praze stále nejnižší v Česku. Mírně se ale zvýšil, a to ze středečních 42 bodů ze sta na dnešních 47 bodů.

Vývoj denních přírůstků počtu nakažených koronavirem v Praze v posledních dnech kolísá. V sobotu a neděli byly denní nárůsty počtu případů covidu-19 vyšší než předešlý víkend. V pondělí a úterý pak nárůst případů ve srovnání s předchozím týdnem zpomalil, ale ve středu byl opět vyšší než před týdnem.

⚠️ V Praze evidujeme za středu 2.12.2020 / 401 nově potvrzených případů onemocnění covid-19. Od začátku epidemického výskytu onemocnění dne 1.3.2020 dosáhl celkový kumulativní počet případů k datu 2.12.2020 čísla 61.355, počet aktivních případů 5.667#covid19 #praha pic.twitter.com/NPzW0CrXuI

— Hygienická stanice hl. m. Prahy (@hygpraha) December 3, 2020

Denní počty zemřelých lidí s covidem-19 v Praze zatím postupně klesají. Zatímco na začátku listopadu byly zaznamenány i více než dvě desítky úmrtí nakažených z Prahy za den, v posledních dnech zůstávaly denní nárůsty počtu úmrtí pod jednou desítkou. V úterý přibylo v Praze osm úmrtí a ve středu sedm.

Od 1. března, kdy se v Česku objevily první případy nákazy koronavirem, bylo v Praze zaznamenáno celkem zhruba 61.400 případů covidu-19. Zemřelo od začátku epidemie dohromady 814 nakažených z Prahy. Aktuálně nemocí trpí 5667 Pražanů.

Související

Vlastimil Válek

Válek zmínil, jak české zdravotnictví těží z členství v EU

Mezi největší přínosy dvacetiletého členství Česka v Evropské unii patří například možnost čerpat zdravotní péči v kterékoliv zemi EU, společné registrace nových léků před vstupem na trh, zapojení do expertních sítí lékařů nebo sdílení expertizy Evropského centra pro prevenci a kontrolu nemocí (ECDC) ve veřejném zdraví, konstatovalo ministerstvo zdravotnictví. 
Ministerstvo zdravotnictví, ilustrační fotografie.

Svrčinová na vlastní žádost končí jako hlavní hygienička

Vláda ve středu odvolala hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou na její vlastní žádost, uvedlo ministerstvo zdravotnictví. Do jmenování jejího nástupce bude kompetence hlavního hygienika v plném rozsahu vykonávat její zástupce a ředitel odboru ochrany veřejného zdraví Ministerstva zdravotnictví Matyáš Fošum. Výběrové řízení má být vypsáno v nejbližších dnech.

Více souvisejících

ministerstvo zdravotnictví Česká republika Praha Covid-19 (koronavirus SARS-CoV-2)

Aktuálně se děje

Aktualizováno před 1 minutou

Ebráhím Raísí

Írán se obává o prezidenta Raísího. Prezidentský vrtulník havaroval

Nejasný je osud iránského prezidenta Ebráhíma Raísího po havárii jednoho ze tří vrtulníků v konvoji, který politika převážel. Íránská média zprvu podle světových agentur informovala o "tvrdém přistání". Úřady se strojem ztratily kontakt, probíhá rozsáhlé pátrání. Raisí má být v ohrožení života. 

před 18 minutami

Natálie Grossová ve filmu Společně sami.

RECENZE: Nesoudný produkt Společně sami se neměl dostat do kin

Stává se už jen velmi málo, aby se do českých kin dostal film, jehož kvality jsou k samotnému promítání zkrátka nedostačující. Řemeslnou neschopností počínaje, zcela otupujícím dějem a neexistující pointou konče. Většina těchto projektů je navázaná na jména Evy Toulové a Tomáše Magnuska. Novinka Společně sami do této kategorie bohužel spadá.

před 1 hodinou

Zbyněk Stanjura

Stanjura by uvítal odchod Pavla Novotného z ODS

Ministr financí a místopředseda ODS Zbyněk Stanjura by uvítal, kdyby se Pavel Novotný rozhodl sám ze strany odejít. Stanjura to řekl v nedělním vydání diskuzního pořadu Otázky Václava Moravce.

před 2 hodinami

před 2 hodinami

David Pastrňák

Pastrňák se Zachou prošli zdravotní prohlídkou a jsou blízko účasti na domácím MS

Největší česká hokejová hvězda David Pastrňák je blízko tomu, aby mohla být v pondělí přivítána v Praze, kde by se připojila k národnímu týmu na mistrovství světa. Poté, co útočník se svým Bostonem vypadl z play-off kanadsko-americké NHL, měl nyní projít bez problémů nezbytnou zdravotní prohlídkou a na základě toho ho tak jeho zaměstnavatel může uvolnit. Zdravotní prohlídkou pak prošel i další bostonský medvěd Pavel Zacha.

Aktualizováno před 2 hodinami

před 3 hodinami

Policie SR, ilustrační fotografie.

Atentát na Fica: Vyšetřuje se i teorie, že pachatel nebyl osamělým vlkem

Vyšetřovatelé se v případu středečního atentátu na slovenského premiéra Roberta Fica (Smer-SD) zabývají i možností, že pachatel Juraj C. nebyl osamělým vlkem, řekl ministr vnitra Matúš Šutaj Eštok (Hlas-SD) v neděli. Upozornil, že spolupachateli nebyli dva lidé z Handlové, jak se šířilo na sociálních sítích. 

před 3 hodinami

před 4 hodinami

Peter Pellegrini

Pellegrini: Někteří politici nejsou schopni sebereflexe. Na kulatý stůl nedozrál čas

Na kulatý stůl slovenských politických stran zatím ani po atentátu na Roberta Fica (Smer-SD) nedozrál čas, řekl zvolený prezident Peter Pellegrini v neděli. Pellegrini se v týdnu sešel s prezidentkou Zuzanou Čaputovou a navrhl jednání politických subjektů. Občany dnes vyzval, aby se nenechali unést negativními emocemi, které může přinést další politický souboj. 

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

Bouřka, ilustrační fotografie.

Počasí: V Česku dnes udeří bouřky. Meteorologové upřesnili výstrahu

V Česku od dnešní 14. hodiny hrozí silné bouřky. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) aktualizoval výstrahu, která se nově týká severních, severovýchodních a východních Čech a části Moravy až do půlnoci. Nejmenší pravděpodobnost výskytu bouřek je na jižní Moravě a v částech Vysočiny a Zlínského kraje.

před 8 hodinami

Robert Fico

Fico je mimo ohrožení života, oznámili lékaři

Slovenský premiér Robert Fico (Smer-SD), který se ve středu stal obětí atentátu, je aktuálně mimo ohrožení života, uvedl v neděli vicepremiér a ministr obrany Robert Kaliňák (Smer-SD). Ficův stav je ale nadále vážný. 

před 9 hodinami

Policie SR, ilustrační fotografie

Slovenská policie obvinila lidi, kteří schvalovali atentát na Fica

Slovenská policie obvinila tři lidi, kteří na sociálních sítích schvalovali středeční atentát na premiéra Roberta Fica (Smer-SD), uvedla policejní mluvčí Denisa Bárdyová. Obvinění jsou v cele předběžného zadržení, informovala agentura TASR. Fico je hospitalizován v nemocnici v Banské Bystrici ve vážném, nicméně stabilizovaném stavu. 

před 10 hodinami

před 10 hodinami

před 11 hodinami

před 11 hodinami

před 12 hodinami

před 12 hodinami

Tornádo na Ústecku se potvrdilo. Pohybovalo se i přes tok Labe

Podezření na sobotní výskyt tornáda na Ústecku se potvrdilo, informoval Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) na sociální síti X. Tornádo se pohybovalo i přes říční tok. Experti se chystají na terénní průzkum místa. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy