V úterý přibylo nejvíce nakažených za dva týdny, PES zůstává na 64 bodech

V Česku v úterý přibylo 5848 potvrzených případů koronaviru. Je to nejvyšší nárůst za dva týdny. Laboratoře provedly téměř 22.800 testů. Pozitivní výsledek mělo 25,65 procenta z nich, což je nejvyšší podíl od 14. listopadu.

Vyplývá to z údajů ministerstva zdravotnictví. Index protiepidemického systému PES se dál drží na 64 bodech. Čtvrtý den je tak nad hranicí čtvrtého stupně pohotovosti. 

Dál, byť zatím jen o setiny, roste takzvané reprodukční číslo udávající průměrný počet dalších lidí, kteří se nakazí od jednoho pozitivně testovaného. Nyní je téměř 1,09, zatímco k neděli bylo 1,02 a den poté stouplo na 1,05.

Od březnového začátku epidemie se v ČR koronavirem nakazilo 556.927 lidí, vyléčilo se téměř 490.000 z nich. Aktuálně je v zemi přibližně 58.000 nakažených, většina má mírný průběh. S covidem-19 bylo v úterý hospitalizováno 4324 lidí, jejich počet klesl proti pondělí jen mírně. V těžkém stavu je 550 z nich. Oproti vrcholu druhé vlny epidemie na přelomu října a listopadu je to skoro dvakrát méně. Podle dat je v celé republice asi 21.500 lůžek s možností podávat kyslík, volných je jich momentálně 28 procent. Lůžek intenzivní péče pro covidové i necovidové pacienty je v ČR přes 3800, obsazené jsou nyní víc než tři čtvrtiny. Například ventilátorů je volných skoro 90 procent a přístrojů ECMO, které zajišťují nejvážněji nemocným mimotělní okysličování krve, víc než polovina.

Do statistik od úterního rána přibylo dalších 100 úmrtí. Celkem zemřelo s koronavirem 9136 lidí. Denní počty zemřelých se v posledních dnech většinou drží pod stovkou. Na pondělí připadá 79 obětí, na úterý zatím 50. Tyto údaje ale obvykle při dalších aktualizacích rostou. Na začátku listopadu umíralo s covidem denně i více než 200 lidí.

Rizikové skóre PES se dlouho drželo na 57 bodech. V neděli ale vzrostlo na 62 bodů a od pondělí je na 64 bodech, hlavně kvůli zvýšení reprodukčního čísla nad jedna a rostoucí pozitivitou testů. Čtvrtý stupeň pohotovosti začíná od 61 bodů. Pokud je index rizika PES tři a více dnů vyšší než úroveň současného stupně pohotovosti, měla vláda podle metodiky PES přechod na vyšší stupeň zvážit. Ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO) ale v pondělí po jednání vlády řekl, že ministerstvo zatím nenavrhuje přechod do čtvrtého stupně.

Zároveň ale ministerstvo ode dneška částečně zpřísnilo opatření oproti krokům daným tabulkou opatření PES pro třetí stupeň. Restaurace, bary a další stravovací zařízení včetně výdejních okének zavírat nejpozději ve 20:00. To znamená o dvě hodiny dříve než několik posledních dnů, kdy do nich znovu mohli po několika týdnech přijít hosté. Nové omezení otvírací doby se netýká rozvozu jídla. Po celý den je pak zakázána konzumace alkoholu na veřejnosti. Na trzích je zakázáno prodávat alkohol i občerstvení.

Nárůst množství nakažených koronavirem zrychluje vytrvale několik dní. Už od čtvrtka jsou denní nárůsty vyšší než za stejný den předchozího týdne. Předtím denní přírůstky od přelomu října a listopadu, kdy dosahovaly rekordních hodnot kolem 15.000 případů, klesaly.

Nejpostiženějším regionem je v současnosti Havlíčkobrodsko, kde za posledních sedm dní zaznamenali 512 nakažených na 100.000 obyvatel. Relativně nejlépe na tom naopak je Českokrumlovsko se 109 a sousední Českobudějovicko se 112 nakaženými na 100.000 obyvatel.

V Praze stejně jako v celém Česku v úterý pokračoval mezitýdenní nárůst počtu nových případů koronaviru. Hygienici jich potvrdili 550, což je o 150 víc než před týdnem. Rizikové skóre v protiepidemickém systému PES v hlavním městě zůstalo šestý den za sebou na 49 bodech, tedy nejnižší ze všech krajů ČR. Vyplývá to z údajů na webu ministerstva zdravotnictví.

V metropoli je aktuálně 5309 nakažených, za den jich přibyly zhruba dvě stovky. Průběh nemoci má většina z nich mírný. Od březnového začátku epidemie hygienici v Praze odhalili 63.641 nákaz, z nich se 57.464 lidí vyléčilo.

S nemocí covid-19 dosud v hlavním městě zemřelo 868 lidí, úmrtí bylo v každém z posledních čtyř dnů méně než deset. Před tím se denní počty zemřelých pohybovaly nad deseti a na začátku listopadu bylo v některých dnech obětí více než 20.

Třeba ve Fakultní nemocnici v Motole ubývá také hospitalizovaných s covidem-19. V úterý jich bylo 67, o týden dřív 88, vyplývá z twitterového účtu nemocnice. Pacientů s těžkým průběhem onemocnění ale v Motole zůstalo víc než 20.

Stav ke dni 08. 12. 2020 10:00 hod pic.twitter.com/TPd3BLjVPx

— Fakultní nemocnice v Motole (@FnMotol) December 8, 2020

Skóre PES v Praze odpovídá třetímu stupni rizika. Celé Česko je na 64 bodech, čtvrtý den je tak nad hranicí čtvrtého stupně rizika. V zemi ale dál platí třetí stupeň, ministerstvo zatím přechod do vyššího nechystá. Ode dneška ale zpřísnilo některá opatření proti šíření koronaviru, zejména pro restaurace a trhy. Zakázaná je konzumace alkoholu na veřejnosti.

V Praze je zatím nízký zájem pedagogických pracovníků o antigenní testy na covid-19, které mohou stejně jako jinde v republice podstoupit od pátku. Otestovat se zatím nechaly na jednotlivých odběrových místech jen desítky pedagogů, odběrová místa přitom mohou denně provést až stovky testů, zjistila ČTK. K tomu, aby se nechali otestovat, učitele v úterý vyzval ministr školství Robert Plaga (ANO).

Související

Vlastimil Válek

Válek zmínil, jak české zdravotnictví těží z členství v EU

Mezi největší přínosy dvacetiletého členství Česka v Evropské unii patří například možnost čerpat zdravotní péči v kterékoliv zemi EU, společné registrace nových léků před vstupem na trh, zapojení do expertních sítí lékařů nebo sdílení expertizy Evropského centra pro prevenci a kontrolu nemocí (ECDC) ve veřejném zdraví, konstatovalo ministerstvo zdravotnictví. 
Ministerstvo zdravotnictví, ilustrační fotografie.

Svrčinová na vlastní žádost končí jako hlavní hygienička

Vláda ve středu odvolala hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou na její vlastní žádost, uvedlo ministerstvo zdravotnictví. Do jmenování jejího nástupce bude kompetence hlavního hygienika v plném rozsahu vykonávat její zástupce a ředitel odboru ochrany veřejného zdraví Ministerstva zdravotnictví Matyáš Fošum. Výběrové řízení má být vypsáno v nejbližších dnech.

Více souvisejících

ministerstvo zdravotnictví Česká republika Praha Jan Blatný Covid-19 (koronavirus SARS-CoV-2)

Aktuálně se děje

před 13 minutami

před 54 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

Ebráhím Raísí

Nadaný student čelící obvinění z porušování lidských práv. Kdo byl íránský prezident Ebráhím Raísí?

Ebráhím Raísí byl íránský politik a duchovní, který od srpna 2021 zastával funkci prezidenta Íránu. Narodil se 14. prosince 1960 v Mašhadu, druhém největším městě Íránu a důležitém náboženském centru. Byl členem konzervativního křídla íránské politiky a dlouholetým příslušníkem Revolučních gard, což mu poskytlo značný vliv v politických a vojenských kruzích.

před 2 hodinami

před 3 hodinami

Aktualizováno včera

Policie SR, ilustrační fotografie.

Atentát na Fica: Vyšetřuje se i teorie, že pachatel nebyl osamělým vlkem

Vyšetřovatelé se v případu středečního atentátu na slovenského premiéra Roberta Fica (Smer-SD) zabývají i možností, že pachatel Juraj C. nebyl osamělým vlkem, řekl ministr vnitra Matúš Šutaj Eštok (Hlas-SD) v neděli. Upozornil, že spolupachateli nebyli dva lidé z Handlové, jak se šířilo na sociálních sítích. 

Aktualizováno včera

Ebráhím Raísí

Írán se obává o prezidenta Raísího. Prezidentský vrtulník havaroval

Nejasný je osud iránského prezidenta Ebráhíma Raísího po havárii jednoho ze tří vrtulníků v konvoji, který politika převážel. Íránská média zprvu podle světových agentur informovala o "tvrdém přistání". Úřady se strojem ztratily kontakt, probíhá rozsáhlé pátrání. Raisí má být v ohrožení života. 

včera

Natálie Grossová ve filmu Společně sami.

RECENZE: Nesoudný produkt Společně sami se neměl dostat do kin

Stává se už jen velmi málo, aby se do českých kin dostal film, jehož kvality jsou k samotnému promítání zkrátka nedostačující. Řemeslnou neschopností počínaje, zcela otupujícím dějem a neexistující pointou konče. Většina těchto projektů je navázaná na jména Evy Toulové a Tomáše Magnuska. Novinka Společně sami do této kategorie bohužel spadá.

včera

Zbyněk Stanjura

Stanjura by uvítal odchod Pavla Novotného z ODS

Ministr financí a místopředseda ODS Zbyněk Stanjura by uvítal, kdyby se Pavel Novotný rozhodl sám ze strany odejít. Stanjura to řekl v nedělním vydání diskuzního pořadu Otázky Václava Moravce.

včera

včera

David Pastrňák

Pastrňák se Zachou prošli zdravotní prohlídkou a jsou blízko účasti na domácím MS

Největší česká hokejová hvězda David Pastrňák je blízko tomu, aby mohla být v pondělí přivítána v Praze, kde by se připojila k národnímu týmu na mistrovství světa. Poté, co útočník se svým Bostonem vypadl z play-off kanadsko-americké NHL, měl nyní projít bez problémů nezbytnou zdravotní prohlídkou a na základě toho ho tak jeho zaměstnavatel může uvolnit. Zdravotní prohlídkou pak prošel i další bostonský medvěd Pavel Zacha.

Aktualizováno včera

včera

včera

Peter Pellegrini

Pellegrini: Někteří politici nejsou schopni sebereflexe. Na kulatý stůl nedozrál čas

Na kulatý stůl slovenských politických stran zatím ani po atentátu na Roberta Fica (Smer-SD) nedozrál čas, řekl zvolený prezident Peter Pellegrini v neděli. Pellegrini se v týdnu sešel s prezidentkou Zuzanou Čaputovou a navrhl jednání politických subjektů. Občany dnes vyzval, aby se nenechali unést negativními emocemi, které může přinést další politický souboj. 

včera

včera

včera

Bouřka, ilustrační fotografie.

Počasí: V Česku dnes udeří bouřky. Meteorologové upřesnili výstrahu

V Česku od dnešní 14. hodiny hrozí silné bouřky. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) aktualizoval výstrahu, která se nově týká severních, severovýchodních a východních Čech a části Moravy až do půlnoci. Nejmenší pravděpodobnost výskytu bouřek je na jižní Moravě a v částech Vysočiny a Zlínského kraje.

včera

Robert Fico

Fico je mimo ohrožení života, oznámili lékaři

Slovenský premiér Robert Fico (Smer-SD), který se ve středu stal obětí atentátu, je aktuálně mimo ohrožení života, uvedl v neděli vicepremiér a ministr obrany Robert Kaliňák (Smer-SD). Ficův stav je ale nadále vážný. 

včera

Slovenská policie obvinila lidi, kteří schvalovali atentát na Fica

Slovenská policie obvinila tři lidi, kteří na sociálních sítích schvalovali středeční atentát na premiéra Roberta Fica (Smer-SD), uvedla policejní mluvčí Denisa Bárdyová. Obvinění jsou v cele předběžného zadržení, informovala agentura TASR. Fico je hospitalizován v nemocnici v Banské Bystrici ve vážném, nicméně stabilizovaném stavu. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy