Trestat, nebo odměňovat? Západní demokracie řeší v souvislosti s covidem zásadní otázku

Rakouská vláda zvažuje, že bude odměňovat lidi za to, že se nechají testovat na covid-19 nebo podstoupí očkování. Návrh ale vyvolal ostrou diskusi; podle kritiků je nepřípustné, aby občané dostávali odměnu za něco, co by mělo být vlastně jejich povinností. Podobné dilema začínají v souvislosti s pandemií řešit prakticky všechny demokratické státy. 

V pondělí odsoudil rakouský soud k pokutě 2400 EURO (64 000 korun) muže, který venčil psa dva dny předtím, než mu měla skončit karanténa. Podobné drakonické pokuty za porušení epidemiologických pravidel nejsou dnes ve světě žádnou výjimkou. Jenže jak se ukazuje, ani tahle „metoda biče“ není zárukou, že se pandemii v konkrétní zemi podaří zvládnout. Právě naopak.

Vraťme se opět do Rakouska. Rakouská vláda se rozhodla jít trochu jinou cestou než sousední Německo (a vlastně i Česko) a místo přísnějšího lockdownu (v Rakousku jsou třeba otevřená lyžařská střediska) vsadila na rozsáhlé celostátní cestování. To by mělo odhalit skryté, bezpříznakové přenašeče viru a pomoci tak k zastavení jeho šíření.

Jenže problém je v tom, že o bezplatné testování na dobrovolné bázi není zdaleka takový zájem, jaký si vláda představovala. A pokud se nenechá otestovat skutečně naprostá většina národa, pak postrádá smysl i samotná akce. Ve Vídni se přitom zatím dostavilo do testovacích středisek v rámci prvního kola hromadných testů (skončilo minulou neděli) jen 13,5 % obyvatel města ve věku nad šest let. V dalších rakouských spolkových zemích byla účast sice poněkud vyšší, třeba v Dolních Rakousích 35 %, ovšem do plné kapacity to má stále daleko.

Co s tím? Kdo by čekal, že vláda před druhým kolem testování zpřísní podmínky a z podstoupení zkoušky na covid udělá zákonnou povinnost, hluboce by se zmýlil. Toho se kabinet bojí. Vláda místo toho podle rakouských médií zvažuje pro testované možnost odměny.

Výrobci covidové vakcíny odkryli podrobnosti své unikátní metody. Skeptici a konspirátoři, čtěte

sinfin.digital