Mezi dakarské quady se vrací suverén Cavigliasso

Kategorie quadů stále na Dakaru ztrácí svou přitažlivost. Letos se jezdců na čtyřkolkách přihlásilo 22, pak se jejich počet snížil na 19, ve startovní listně je jich jen osmnáct. Poté, co se prvního ročníku v Saúdské Arábiei nezúčastnil přesvědčivý vítěz roku 2019 Nicolás Cavigliasso se Argentinec nyní na start vrací a bude patřit k největším favoritům soutěže.

Devětadvacetiletý Nicolás Cavigliasso z Córdoby jel v lednu 2019 teprve druhý Dakar (v tom debutovém skončil druhý), ale vyhrál devět etap, a na cílovém podiu v peruánské Limě ho nadšená přítelkyně Valentina požádala o ruku. Triumfoval s neskutečným náskokem dvou hodin. Nicolás jezdí za rodinné peníze, mají burákovou farmu. Závodit začal teprve v roce 2016, ale vyhrál už i Merzouga Rally a Baja Inka. Zdá, že jeho soupeři budou muset pořádně zabrat, aby jeho nadvládu zastavili. Bude to hlavně výzva pro několik dalších jihoamerických jezdců, kteří se rozhodli pro cestu na Blízký východ, skvělý by mohl být Francouz Alexandre Giroud nebo Polák Kamil Wisniewski. Prvně jmenovaný loni zažil radost z etapového vítězství, ale pak odstoupil ze druhého místa. Budou ale muset zabrat už od samotného ostrého startu v Džiddě 3. ledna. Nicolás Cavigliasso je ve startovním poli jediným bývalým vítězem. Trojnásobný a poslední vítěz soutěže Chilan Ignacio Casale tentokrát vymění čtyřkolku za mnohem větší závodní stroj. Za volantem Tatry v barvách Buggyry se vrátí ke svým začátkům, kdy byl navigátorem v kamionu svého otce.

„Vracím se, abych si vzal zpět svoji korunu. Nic jiného než vítězství mě nezajímá,“ uvedl Nicolás Cavigliasso s tím, že připravovat na Dakar 2021 se začal až několik týdnů před začátkem. Jihoameričané mají v posledních letech, kdy už quady nejezdí pětinásobný český vítěz Josef Macháček, nadvládu nad kategorií čtyřkolek. Z jedenácti posledních ročníků jich vyhráli osm. Převážně šlo o Argentince nebo Chilany. Z těchto zemí bude letos pocházet i dost spolufavoritů: Argentinci Manuel Andújar (5. v roce 2019, 4. v roce 2020) a Pablo Copetti (3. místo v roce 2017) nebo chilský jezdec Giovanni Enrico (vítěz etapy v roce 2020).

Jediným českým v kategorii bude po kdysi jezdecky bohatých letech čtyřiačtyřicetieltý Tomáš Kubiena (Yamaha). Pojede popáté, ještě ani jednou nedokončil. Naposledy ho zastavila porucha motoru ve 3. etapě. Kubiena přitom letos slavnou rallye začal velmi dobře. V první etapě zajel třetí čas, ale po penalizaci za překročení maximální povolené rychlosti klesl na 6. místo. Pro tuto sezonu navázal Kubiena spolupráci s litevským závodníkem Laisvydasem Kanciusem, kterému nechal postavilt identickou kopii své čtyřkolky Yamaha. Jejich společný tým Story Racing odcestuje na Dakar 2021 v sestavě dvou jezdců Kubiena, Kancius a dvou mechaniků Miroslav Losos a Václav Wölfl.

Informace o redaktorovi

Petr Šour - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (0x):



TOPlist