Pondělí 6. května 2024
Svátek slaví Radoslav, zítra Stanislav
Oblačno, déšť 21°C

Blatný poslal vánoční vzkaz Čechům. A Babiše coby zmocněnce pro očkování hájí

Autor: sova - 
22. prosince 2020
12:04

Ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO) dál odráží kritiku a tvrdí, že Česká republika je připravená na očkování populace proti koronaviru, které má začít na konci prosince. V rozhovoru pro iRozhlas pak hájil rozhodnutí, že se vládním zmocněncem pro očkování nestal expert, ale premiér Andrej Babiš (ANO). Blatnému to prý nevadí. Vedle toho ministr vyslal Čechům před Vánoci další vzkaz.

Ministr zdravotnictví Jan Blatný v rozhovoru pro Český rozhlas uvedl, že premiér Andrej Babiš s ním konzultoval výběr koordinátora očkování v zemi, kdy v neděli nakonec  oznámil, že jako koordinátora celé akce stanovil sám sebe. „Mluvili jsme o tom a domluvili jsme se na tom, že to není vůbec špatná volba,“ řekl ministr.

Myslím si, že se jedná o naprostou prioritu a já jsem raději, když mám možnost tyto věci diskutovat přímo s premiérem a nebude mezi námi stát ještě další osoba, která by byla ještě dalším mezistupněm, takže já jsem takto spokojený,“ dodal Blatný.

Blatný: Očkování je zásadní věc

„Na druhé straně sám premiér uvedl, že to je nejdůležitější logistická akce v novodobé historii České republiky. Myslíte si, že Andrej Babiš může mít v současné době čas, energii a detailní znalosti na to, aby projekt vedl?“ ptal se v rozhovoru dále redaktor iRozhlasu.

„Dokonce si myslím, že to je největší logistická operace od druhé světové války. Premiér ani já v tom nejsme sami, jsou připraveny skupiny odborníků, zejména u nás na ministerstvu, a to, že chce mít premiér nad tímto kontrolu, protože je to jedna ze zásadních věcí, která se týká celé republiky, není důvod nějak napadat,“ odpověděl Blatný.

Video  Blatný o očkování proti covid-19: Česko bude očkovat, v přípravách neselháváme! Pro koho budou první vakcíny?  - Jan Jedlička / Blesk
Video se připravuje ...

Rýpnutí od Pirátů

Kritice však čelí za toto rozhodnutí Babiš, potažmo Blatný dál. Piráti se nad tím podivovali v úterý při tiskovce ve Sněmovně. Přípravy na očkování jsou dle nich v jiných zemích v plném proudu, zatímco „náš pan předseda vlády bohužel nesežene ani odborného koordinátora očkování“, rýpla si Pirátka Olga Richterová, podle které Česko v přípravách zaostává.

ČR nyní čeká na první dodávku 10 tisíc vakcín od Pfizeru, které zakoupila Evropská unie a rozdělí mezi členské státy. „Těch zhruba deset tisíc dávek, které přijdou v prvním závozu, bude rovnoměrně rozděleno mezi Čechy a Moravu. Hlavní místa, kam se to zaveze, jsou v Praze a v Brně. Jsou dokonce přesně stanovené počty v nemocnicích,“ podotýká Blatný s tím, že primárně se budou očkovat zdravotníci.

Blatný: Děláme to včas

Kdo bude očkovaný po nich? „Zatím, v průběhu prvních zavážek a v průběhu ledna, to budou právě ta zdravotnická zařízení, v nichž jsou očkovací centra, to znamená, že oni vyberou ze svých pacientů a z indikací, které uznají za vhodné,“ podotýká ministr.

V prvním čtvrtletí by rád nechal naočkovat milion lidí, rychlost očkování je však závislá na dalších dodávkách vakcíny, upozorňuje Blatný. „Děláme pro to naprosto všechno a děláme to včas,“ brání se dál Blatný kritice.

Video  Blatný zmínil, kdy vypustí PSA v pátém stupni. O umrtvení Česka rozhodne středa  - abl
Video se připravuje ...

Blatného vánoční vzkaz i výzva k testování

Blatný vedle toho přidal i vánoční vzkaz pro Čechy. „Moc bych poprosil, aby Vánoce prožili v úzkém rodinném kruhu. Aby k sobě byli ohleduplní. Aby tam, kde mají v rodině seniora, aby udělali všechno pro to, aby ten člověk prožil Vánoce ve zdraví a zůstal zdravý i po Vánocích. A myslím si, že je možná na místě se nyní zamyslet nad tím, jaký byl ten rok, protože byl složitý. A zamyslet se nad tím, co každý z nás může udělat pro to, aby ten příští už takový nebyl,“ prohlásil Blatný.

Čechy před Vánoci přitom vyzval i k absolvování antigenních testů, které jsou dobrovolné a zdarma.

„Každé testování má smysl, protože zejména tehdy, když vás odhalí jako někoho, kdo o sobě neví, že je přenašečem onemocnění, protože nemá potíže, tak zachrání vaše příbuzné,“ podotýká Blatný, i když připouští: „Jistotu nebudete mít úplně nikdy a dokonce bez ohledu na to, kdy si test provedete. Protože ve chvíli, kdy si ho provádíte, tak se nedá zcela vyloučit, že během dalších hodin nebo i desítek minut se potkáte s někým, kdo vám může nemoc předat.“

Video  Blatný o antigenním testování: Máte pozitivní výsledek? Běžte domů, zůstaňte v izolaci  - Blesk Zprávy / ČTK
Video se připravuje ...

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa