Sobota 4. května 2024
Svátek slaví Květoslav, zítra Klaudie
Oblačno 21°C

Epidemie covidu v Česku rychle sílí. První týden v lednu rozhodne, míní Blatný i Dušek

Autor: ČTK - 
30. prosince 2020
11:20

Růst počtu nakažených byl podle ministra zdravotnictví Jana Blatného (za ANO) očekávatelný, čísla přes svátky neodpovídala realitě, protože se méně testovalo a lidé byli doma. Rozhodující bude první lednový týden, uvedl ve vyjádření pro ČTK. Testy v úterý odhalily 16 329 pozitivních případů, dosud nejvíc od začátku epidemie. Rekordní je také podíl pozitivních případů na počet testů, činí 48,5 procenta.

„Za daleko závažnější považuji to, že roste počet hospitalizovaných. Velmi pečlivě proto sledujeme zejména kapacitu nemocnic a obsazenost lůžek. Rozhodující bude první týden v lednu,“ uvedl Blatný. V úterý se v nemocnicích léčilo nejvíc pacientů s covidem-19 za poslední měsíc. Z 5 712 hospitalizovaných bylo 826 ve vážném stavu. Od 26. prosince jich přibylo přes 1000.

„Znovu bych chtěl na všechny apelovat, aby nepodceňovali riziko nákazy. I s ohledem na plnící se nemocnice prosím všechny, aby dodržovali opatření a aby omezili sociální kontakty na co nejnižší možnou míru,“ dodal ministr. Hlavní hygienička a náměstkyně ministra Jarmila Rážová v České televizi uvedla, že současná čísla nejsou ještě důsledkem návštěv o Vánocích. Podle ní se v současné situaci odráží chování lidí zhruba před dvěma týdny.

Video  Havlíček o zboží v supermarketech za páskami: Proč se nesmí prodávat pastelky pro děti?  - Pro Blesk Zprávy / Ministerstvo průmyslu a obchodu
Video se připravuje ...

Dušek: Situace je riziková, vir se hodně šíří

Ředitel ÚZIS Ladislav Dušek upozornil, že situace je riziková a dynamika šíření viru je nyní velmi vysoká. Nárůst nakažených i hospitalizovaných po Vánocích očekával, protože během svátků řada lidí návštěvu lékaře odkládala. „Určující bude první týden v lednu. Bohužel všechny modely, které máme, potvrzují, že ještě minimálně do 10. ledna budeme čelit vysokým a poměrně rizikovým číslům,“ řekl dnes České televizi.

V úterý přibylo v České republice rekordních 16 329 případů nemoci covid-19 a celkový počet nakažených překonal hranici 700 000. Česká republika je v počtu nakažených na obyvatele v rámci Evropské unie druhou nejpostiženější zemí, hůře je na tom jen Lucembursko. Na světě je čtvrtou nejpostiženější zemí v počtu nakažených na obyvatele. Celkový počet nakažených má více než ČR v EU jen šest zemí, ve světě ČR patří 21. místo.

y1xcvbnm ( 30. prosince 2020 18:49 )

Vy vědci , umělci , to jste to podělali !!! Hlavně nechat lidi nakupovat kraviny a stýjat se do 27 .12. Teď se to ukáže jak byla volba ministra zdravotnictví k ničemu , další podpantoflák který si neumí dupnout. To bude dílo , jen aby neskončil pod tíhou výčitek jako ten Slovenský exprezident policie.

savkc ( 30. prosince 2020 18:47 )

o5 Musím UPOZORNIT, že tento názor je psán TROLLEM za pomoci nejspíše Redakce BLESKU - UKRADENÝM mým NICKEM !!!

....­....­....­....­..UBO­ŽÁČCI­....­....­.....

savkc ( 30. prosince 2020 18:46 )

Já si TADY zase trošku ZAONANUJI---

Tara-Tara ( 30. prosince 2020 18:37 )

nechci to videt po Novem roce.....to budou nasledky tech chlastacek a libacek venku....to je tezke...lide si nedaji rici...proste nejdulezitejsi den z celeho roku je prave ten Silvestr, ze...bez chlastu a rachejtli by byl zivot sedivej a nudnej

moro ( 30. prosince 2020 17:37 )

Jak je možné že neockuji staré lidi ohrožené ale o kuji se politici? Všude se očkuji ve světě první zdravotnici a ohrožené skupiny a u nás zase první politici. Že se nestydí!! "Naše elita" Neschopný k ničemu. Ale pro sebe z organizují hned.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa