Koronavirus se v Česku prokázal u tři čtvrtě milionu lidí. Nakažených je aktuálně nejvíce od října

Testy v pondělí potvrdily 12 860 nových případů covidu, o téměř 2000 víc než před týdnem. Dohromady se tak koronavirem v Česku prokazatelně nakazilo už skoro 760 000 lidí. Vyplývá to z dat ministerstva zdravotnictví. V Česku je zároveň nyní nejvíc nemocných od konce října, celkem 121 500 lidí. A v úterý stoupl i rizikový index protiepidemického systému PES, a to na 89 bodů. Sedmý den tak zůstává v nejpřísnějším, pátém stupni pohotovosti.

Sledujeme online Praha (Aktualizováno: 10:03 5. 1. 2021) Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Drive-in volebního stanoviště pro voliče v izolaci a v karanténě, Letná

Už týden je rizikový index PES na pátém stupni (ilustrační foto) | Foto: Michaela Danelová | Zdroj: iROZHLAS.cz

Laboratoře v Česku udělaly v pondělí téměř 32 400 PCR testů na nový typ koronaviru, o 4200 více než před týdnem. Pozitivní výsledek mělo skoro 40 procent vzorků.

Údaje o počtu hospitalizovaných s covidem ministerstvo zatím neaktualizovalo, poslední údaj tak pochází z neděle, kdy bylo v nemocnicích 5777 lidí s novým koronavirem.

S prokázaným covidem v Česku zemřelo podle posledních údajů přes 12 000 lidí. Data o pondělní úmrtnosti web ministerstva zatím neuvádí.

Zjednodušené reprodukční číslo se mírně snížilo z 1,31 na téměř 1,28. Podíl pozitivních testů na nový koronavirus za posledních sedm dní zůstává na hodnotě asi 44,5 procenta.

V nejvyšším stupni jsou dál všechny kraje, nejhorší je nyní situace v Pardubickém kraji, kde se hodnota PES zvýšila na 94 bodů. O dvacet bodů nižší index mají v Plzeňském a Jihočeském kraji, což znamená na spodní hranici pátého stupně.

Článek pokračuje pod online reportáží:

Šíření mezi seniory

Podle dat ministerstva zdravotnictví se počet nových případů za posledních 14 dní v přepočtu na 100 tisíc obyvatel k dnešnímu dni zvýšil o 46 na 1160. Skóre PES se zhoršilo kvůli šíření nákazy mezi lidmi staršími 65 let. Za poslední dva týdny bylo mezi nimi v přepočtu na 100 tisíc obyvatel 991 nově nakažených, o 50 víc než předchozí den.

Ministerstvo v úterý oznámí nový způsob výpočtu indexu PES, podle něhož se mají v Česku řídit opatření proti šíření viru. Má zohlednit i počet hospitalizovaných pacientů s covidem.

Metodika se bude měnit také kvůli antigennímu testování, které zkresluje celkovou pozitivitu provedených testů. Upraví se zřejmě i tabulka restrikcí rozdělená do pěti stupňů pohotovosti. Některé aktivity, které jsou v některých stupních nyní zakázané, by za určitých okolností byly povolené. Jednou z podmínek by mohl být negativní antigenní test.

dok, ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme