Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Chaos po vpádu do Kapitolu: Trumpův tým se drolí, Ivanka maže tweety a ztrácí i Melania

Aktualizováno -
7. ledna 2021
20:36
Autor: Darina Jíchová, ČTK - 
7. ledna 2021
11:40

K šokujícím středečním událostem v sídle amerického Kongresu, Kapitolu, který obsadili příznivci dosluhujícího prezidenta Spojených států Donalda Trumpa, se vyjádřily i prezidentovy děti. Jeho nejstarší dcera a přední poradkyně Ivanka Trumpová nejprve otcovy podporovatele na twitteru označila za „americké patrioty“, rychle svůj tweet ale smazala, když viděla chaos a výtržnosti, k nimž dochází. Prezidentův syn Donald mladší žádal dav o klid, ještě několik hodin před tím ale burcoval zástupy otcových fanoušků pokřikem „Jdeme si pro vás!“, uvedl list Daily Mail. Trump sám poprvé od voleb fakticky uznal prohru.

Demonstranti ve středu vnikli na půdu Kongresu, policie použila uvnitř budovy slzný plyn, lidé přesto pronikli do jednacích sálů obou komor a jeden z nich byl vyfotografován v kanceláři předsedkyně sněmovny Nancy Pelosiové. Zazněla i střelba, několik osob bylo zraněno, čtyři lidé zemřeli a policie přes 50 osob zadržela. Snahou Trumpových příznivců bylo zablokování „certifikace“ vítězství demokratického kandidáta Joea Bidena u listopadových voleb.

Video  Trumpovi příznivci vnikli do budovy Kongresu  - Reuters
Video se připravuje ...

Prezident se synem burcovali dav

Dramatické události začaly krátce poté, kdy prezident vystoupil na mítinku nedaleko Bílého domu, na setkání s názvem „Zachraňte Ameriku“. Trump shromážděné dokonce vyzval, aby „pochodovali na Kapitol“, znovu označil volby za „zmanipulované a ukradené“ a řekl, že neuzná výhru.

Vystoupil zde i prezidentův nejstarší syn Donald mladší, ten se zase prostřednictvím davu a médií obrátil na zákonodárce: „Jdeme si pro vás,“ hřímal Trumpův syn. Trumpa přišel podpořit také jeho další syn Eric s manželkou Larou, nebo jeho osobní právník Rudy Guiliani.

Ivanka s patrioty přestřelila

Pár hodin nato ale Trumpovi obrátili, prezident, jeho dcera i syn začali vyzývat ke klidu a míru. „Američtí patrioti – jakékoliv narušení bezpečnosti či neúcta k naší policii jsou nepřijatelné. Násilí musí ihned skončit. Prosím, buďte mírumilovní,“ vyzvala Trumpová na svém twitteru. Její slova se ale minula účinkem, naopak zvedla obrovskou vlnu kritiku mezi Američany, kteří nemohli pochopit, jak mohla Trumpová demonstranty v Kapitolu nazvat americkými patrioty.

Trumpovi příznivci uvnitř Kapitolu. Trumpovi příznivci uvnitř Kapitolu. | Reuters

Trumpová nakonec svůj tweet smazala. Její starší bratr rovněž vyzval ke klidu, na rozdíl od Trumpové ale nežádal od demonstrantů, aby vyklidili Kapitol, nebo aby se rozešli. „Takhle je to špatně, tohle není, kdo jsme,“ napsal na twitteru Donald mladší. „Máme zemi, která potřebuje zachránit, tohle nikomu nepomůže,“ dodal. „Milujeme vás, ale jděte domů,“ vzkázal lidem prezident.

Trump ale za své počínání na sociálních sítích dostal 12hodinovou stopku od twitteru i facebooku, podmínkou pro opětovné zpřístupnění bylo odstranění tří příspěvků, které „vážně porušovaly“ pravidla sítě, včetně krátkého videa se vzkazem pro demonstranty. To odstranil také YouTube, protože prý mohlo zvýšit riziko násilí.

Trump slíbil spořádané předání moci

Trump necelé dva týdny před oficiálním koncem své prezidentury ohlásil, že 20. ledna dojde ke „spořádanému“ předání moci nové hlavě státu Joeu Bidenovi. Trumpovo prohlášení přišlo poté, co Kongres definitivně potvrdil výsledky podzimních prezidentských voleb. Odcházející šéf Bílého domu opět neuznal porážku, nicméně poprvé jasně uvedl, že se jeho úřadování chýlí ke konci.

„Přestože naprosto nesouhlasím s výsledkem voleb... 20. ledna dojde ke spořádanému přechodu,“ píše se v krátkém vyjádření zveřejněném na twitteru Trumpovým mluvčím. „Jakkoli to představuje konec nejlepšího prvního funkčního období v prezidentské historii, je to pouze začátek našeho boje za to učinit Ameriku znovu skvělou!“ dodává prezident.

Exodus z Bílého domu

Následkem výtržností v Kapitolu se Trumpův tým rozhodli opustit nejméně čtyři lidé. Mezi nimi i personální šéfka první dámy Melanie Trumpové Stephanie Grishamová, která určitý čas působila i jako mluvčí Bílého domu. Rezignovali také náměstkyně mluvčí Bílého domu Sarah Matthewsová, sociální tajemnice Rickie Niceta Lloydová a tajemník národního bezpečnostního poradce Matthew Pottinger. Odchod zvažují i poradce pro národní bezpečnost Robert O'Brien či náměstek Trumpova personálního Chris Liddell.

Nejnověji rezignaci oznámil bývalý personální šéf Bílého domu Mick Mulvaney, který nyní působil jako zvláštní zmocněnec USA v Severním Irsku.

„Telefonoval jsem v noci (ministru zahraničí) Mikeovi Pompeovi a řekl jsem, že odcházím. Nemohu zůstat, nemohu to udělat. K tomu, co jsme viděli včera, jsme se nezavázali. Zavázali jsme se, že pomůžeme Americe znovu nabýt velikost, snížíme daně a zredukujeme regulaci. Prezident má na kontě dlouhý seznam úspěchů, ale s tím, co se stalo včera, je to vše pryč,“ řekl. Blomberg napsal, že odchod zvažují další, a Mulvaney to potvrdil. Řekl též, že se Trump změnil ve srovnání s tím, jak se choval před osmi měsíci.

Rezignaci ohlásila i ministryně dopravy Elaine Chaová, která je manželkou lídra republikánské senátní většiny Mitche McConnella. V úřadu skončí v pondělí. Poznamenala, že ji středeční události „hluboce znepokojily“, a to takovým způsobem, že se přes to nemůže přenést. 

Video  „Nejhorší v dějinách,“ říká expert o Trumpovi a zmínil psychiatra. Prezidentem prý bude Biden  - Blesk
Video se připravuje ...

MAMKA2316 ( 13. ledna 2021 15:51 )

MÁ NASLEDOVNIKA ORTEL ALE TI JSOU ŠTVANÍ JAK KRYL ZA KOMUNISTU !!JEHO TEXTY JSOU VĚTŠINOU PRAVDIVÉ A TULELÁŘE ZLODĚJE A NEKTERÉ POLITIKY ASI ŠTVE ŽE

MAMKA2316 ( 13. ledna 2021 15:48 )

Co dodat všichni slušní by se neměli nechat vydírat a manipulovat soukroumou firmu ?? Já už jsem to udělal as mazal u nich své účty

aleia ( 8. ledna 2021 04:09 )

iFender ( 7. ledna 2021 17:35 )

Obama prosustroval 8 roku a nyni ti dva Biden/Harris dalsi 4 ztracene roky a China etc.nespi!

Covid_19 ( 7. ledna 2021 17:33 )

být nulou je těžké, to chápu, být milicionářem bylo pro mnoho lidí u nás vrcholem, kdy byli víc než soused, dnes z toho mají ti lidé komplex

Zobrazit celou diskusi