Kapitol pustošila lůza, prohlásil Biden. Obvinil Trumpa z podněcování násilí a podrývání demokracie

Vítěz amerických prezidentských voleb Joe Biden

Vítěz amerických prezidentských voleb Joe Biden Zdroj: Reuters

Prezidentův příznivce drží u Kapitolu ceduli s nápisem "Don Wayne", v narážce na amerického westernového herce.
Příznivci Donalda Trumpa vnikli do budovy Kapitolu.
Příznivci Donalda Trumpa vnikli do budovy Kapitolu.
Příznivci Donalda Trumpa vnikli do budovy Kapitolu.
Příznivci Donalda Trumpa vnikli do budovy Kapitolu.
31
Fotogalerie

Zvolený americký prezident Joe Biden označil středeční útok na Kapitol za nejčernější den v dějinách USA. Končícího prezidenta Donalda Trumpa obvinil z podněcování k násilí a podrývání demokracie prostřednictvím svých výroků a zpochybňováním volebních výsledků.

Ti, kdo ve středu pustošili Kapitol, podle něj jsou lůza. „Neodvažujte je nazývat protestujícími. Byla to rabující sběř, buřiči, domácí teroristé. Tak to je,“ řekl.

Trump podle něj zneužil tento rabující dav ve snaze umlčet hlas amerických voličů. „Měli jsme minulé čtyři roky prezidenta, který dával vším, co dělal, najevo, že opovrhuje naší demokracií, ústavou, vládou práva,“ prohlásil Biden o Trumpovi.

S poukazem na pomalý zásah policie Biden řekl, že šlo o zjevné selhání ve srovnání s tím, jak policie zasahovala proti účastníkům protestů proti policejnímu násilí proti černochům. S černošskými demonstranty by se na Kapitolu podle něj jednalo jinak než s těmi, kdo přišli ve středu podpořit Trumpa.

K ostré kritice se připojila předsedkyně Sněmovny reprezentantů Nancy Pelosiová, když prohlásila, že Trump je smrtelně nebezpečný pro Američany i americkou demokracii. Pelosiová také vyzvala k okamžitému odvolání prezidenta Trumpa prostřednictvím 25. ústavního dodatku. „Včera prezident Spojených států podnítil ozbrojenou vzpouru proti Americe,“ řekla.

Prezident ve středu krátce předtím, než se dav vydal do Kapitolu, znovu zopakoval svá nepodložená tvrzení o volebních podvodech a řekl, že svou porážku nikdy neuzná. Kongres ale potvrdil, že Biden dostal od volitelů 306 a Trump 232 hlasů, a viceprezident Mike Pence pak Bidena vyhlásil vítězem voleb.