Evropská komise zajistila dalších 300 milionů dávek vakcíny Pfizer/BioNTech

Evropská komise zajistila pro členské země Evropské unie dalších 300 milionů dávek první využívané vakcíny proti covidu-19 od firem Pfizer a BioNTech. Oznámila to dnes předsedkyně unijní exekutivy Ursula von der Leyenová. První část nové dodávky má být k dispozici na jaře.

Komise tak po kritice od některých politiků členských zemí, podle nichž není v první fázi dostatek vakcíny pro všechny státy, zvýšila dosud objednané množství očkovací látky od zmíněných firem na dvojnásobek.

"Nyní dáváme členským státům možnost, aby zakoupily více dávek první schválené vakcíny," prohlásila von der Leyenová. Nový kontrakt zajišťuje EU 200 milionů dávek s předkupním právem na dalších 100 milionů. Unie tak získá téměř polovinu z 1,3 miliardy covidových vakcín, které Pfizer a BioNTech odhadly jako svou celkovou letošní produkci.

We make sure Europeans have sufficient doses of safe & effective #COVID19 vaccines. We now enable EU countries to buy more doses of the 1st vaccine approved in EU. They can now buy up to 300 million more doses of the #BioNTech/@Pfizer vaccine.https://t.co/vjZd0L17VL

— Ursula von der Leyen (@vonderleyen) January 8, 2021

Distribuce prvních 75 milionů z navýšeného množství by podle von der Leyenové měla začít ve druhém čtvrtletí. Dosavadní kontrakt EU zaručoval, že americká a německá firma dodají dohodnutých 300 milionů do září. Z některých států však zněly hlasy, že distribuce začala příliš pomalu a že komise měla objednat více již schválené vakcíny než těch, které teprve na souhlas úřadů čekají. Brusel namítal, že spíše než v objednaném množství je problém v malých výrobních kapacitách.

Podle von der Leyenové by unijní země neměly ve snaze o co nejrychlejší očkování začít uzavírat s výrobci vakcín kontrakty na vlastní pěst. "Děláme to společně a žádná členská země nemá podle těchto právně závazných pravidel dovoleno paralelně vyjednávat nebo uzavřít kontrakt," řekla novinářům šéfka komise. Například Německo přitom tento týden oznámilo, že si již loni s vědomím EU separátně zajistilo 30 milionů dávek navíc.

Brusel se společným vyjednáváním snaží zajistit dostatek vakcín i pro menší země, které by samy byly ve složitější situaci. Společný kontrakt navíc podle EK zajišťuje lepší cenu, než kdyby se státy vzájemně přebíjely svými nabídkami.

Komise ve středu podmínečně schválila i využívání druhé covidové vakcíny od firmy Moderna, které budou mít unijní státy k dispozici 160 milionů dávek. Její distribuce by měla začít okolo poloviny ledna. EU má smlouvy i s dalšími čtyřmi výrobci, díky nimž bude mít pro 450 milionů svých obyvatel k dispozici na 2,3 miliardy dávek.

Unijní exekutiva se od počátku snaží rozdělovat společně zajištěné vakcíny mezi státy podle jejich počtu obyvatel. Zatím však není zcela jasné, zda to bude platit i u doobjednaného množství. Řada zemí již totiž má totiž objednáno dostatečné množství a některé státy mohou například preferovat jiné vakcíny, které nevyžadují tak složité podmínky distribuce jako ta od Pfizeru, jež se musí skladovat v teplotách pod minus 70 stupňů Celsia.

Související

Covid-19 (koronavirus SARS-CoV-2)

Nejčastější nemocí z povolání byl loni opět covid

V roce 2023 bylo v Národním registru nemocí z povolání (NRNP) zapsáno celkem 7001 profesionálních onemocnění u 6156 osob, z toho u 4960 žen a 1196 mužů. I loni nadále přetrvával vysoký počet hlášených nemocí z povolání způsobených virem SARS-CoV-2. Nejčastěji se covidem-19 v zaměstnání nakazili lidé pracující v oboru Zdravotní a sociální péče. V tiskové zprávě o tom dnes informoval Státní zdravotní ústav (SZÚ).

Více souvisejících

Covid-19 (koronavirus SARS-CoV-2) očkování EU (Evropská unie) Ursula von der Leyenová evropská komise Pfizer BioNTech

Aktuálně se děje

před 51 minutami

Antony John Blinken je americký demokratický politik a právník, od ledna 2021 ministr zahraničních věcí Spojených států amerických v Bidenově vládě.

Blinken dorazí příští týden do Prahy. Česko hostí jednání ministrů zemí NATO

Do Česka příští týden dorazí šéf americké diplomacie Antony Blinken, aby se zúčastnil jednání ministrů zahraničí členských zemí NATO. Informovala o tom agentura Reuters s odkazem na americké ministerstvo zahraničí. Blinken má také jednat s českým protějškem Janem Lipavským (Piráti) a dalšími činiteli o podpoře Ukrajiny či energetické spolupráci.

před 1 hodinou

před 2 hodinami

Policie SR, ilustrační fotografie.

Policie ztotožnila nejméně 50 lidí, kteří schvalovali atentát na Fica

Slovenská policie eviduje po atentátu na premiéra Roberta Fica (Smer-SD) přes 150 podnětů ohledně možného schvalování pokusu o vraždu. Ve více než 50 případech došlo ke ztotožnění autorů příspěvků, uvedl ministr vnitra Matúš Šutaj Eštok (Hlas-SD) na páteční tiskové konferenci. 

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

Josep Borrell, vysoký představitel Unie pro zahraniční věci a bezpečnostní politiku

Nezastrašujte a nevyhrožujte. EU se nelíbí chování Izraele k ICC

Šéf evropské diplomacie Josep Borrell v pátek vyzval Izrael, aby "nezastrašoval a nevyhrožoval" soudcům Mezinárodního trestního soudu (ICC) v Haagu. Stalo se tak poté, co hlavní prokurátor ICC Karim Khan požádal o vydání mezinárodních zatykačů na izraelského premiéra Benjamina Netanjahua a ministra obrany Joava Galanta, informovala agentura AFP.

před 5 hodinami

před 6 hodinami

Robert Fico

Fico je stabilizovaný. Jeho stav se mírně zlepšil

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica (Směr-SD) je po nedávném útoku stabilizován s mírným zlepšením. Na sociální síti o tom informovala Rooseveltova nemocnice v Banské Bystrici, kde je Fico hospitalizován.

před 6 hodinami

Aktualizováno před 7 hodinami

Jan Kačer

Zemřel známý herec a režisér Jan Kačer

Českou hereckou obec zasáhla před víkendem smutná zpráva. Ve věku 87 let zemřel v pátek dopoledne známý herec a režisér Jan Kačer, potvrdila to jeho rodina. Kačer patří k hvězdám nové vlny českého filmu.

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

Petr Pavel

Prezident Pavel byl propuštěn z nemocnice. Policie nehodu nevyšetřuje

Prezident Petr Pavel byl dnes dopoledne propuštěn z pražské Ústřední vojenské nemocnice (ÚVN) do domácího léčení po nehodě na motorce, oznámila Kancelář prezidenta republiky (KPR) na sociální síti X. Prezidentův program na příští týden, včetně plánované zahraniční cesty, zůstává beze změny.

před 8 hodinami

Viktor Orbán /Fidesz/, maďarský premiér

Orbán: Rusko západní svět nenapadne, když nedokáže ani porazit Ukrajinu

Mluvit o ruské hrozbě je spíše přípravou na vstup do války. To, co se děje nyní, je podobné jako při burcování před první a druhou světovou válkou, co lze vidět v médiích a ve vyjádřeních politiků, řekl v pátek ráno předseda maďarské vlády Viktor Orbán v pravidelném rozhovoru pro veřejnoprávní rozhlas Kossuth Radio. 

před 9 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

USA údajně chtějí, aby Ukrajina útočila jejich zbraněmi na Rusko. Kreml se bouří

Moskva varovala Washington, aby Ukrajině nepovolil zaútočit americkými zbraněmi na ruské území. Informovala o tom ve čtvrtek agentura DPA.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy