V USA identifikují další a další Trumpovy příznivce, kteří vnikli do Kapitolu. Někteří už přišli o práci

Ve Spojených státech pokračuje identifikace stoupenců prezidenta Donalda Trumpa, kteří ve středu rozpoutali chaos v sídle Kongresu. Mnozí z nich se svými politickými postoji netajili na sociálních sítích. Byli mezi nimi zastánci konspirační teorie QAnon i krajně pravicového hnutí Proud Boys. Obě tato uskupení přitom Trump v průběhu volební kampaně odmítl odsoudit. Podle televize CNN část účastníků akce přišla o zaměstnání.

Washington Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Příznivci Donalda Trumpa vtrhli během jednání Kongresu do budovy Kapitolu

Trumpovi podporovatelé a stoupenci konspirační teorie QAnon nebo krajně pravicové skupiny Proud boys do Kapitolu násilně vnikli ve středu večer středoevropského času. Výsledkem chaosu je minimálně pět mrtvých | Zdroj: Fotobanka Profimedia

Přepadení Kapitolu, které svými nepodloženými tvrzeními o zmanipulovaných volbách podnítil sám Trump, bylo v jistém smyslu ukázkou síly krajně pravicových skupin a jejich stoupenců. 

Středeční události si vyžádaly pět obětí na životech, včetně policisty a podporovatelky prezidenta, kterou smrtelně postřelily pořádkové síly.

Fotografie účastníků akce obletěly světová média a sociální sítě. Do půli těla svlečený potetovaný mladý muž s kožešinovou čepicí s rohy byl asi nejzapamatovatelnější tváří bizarního spektáklu.

Rezignaci kvůli násilí v Kapitolu oznámil šéf bezpečnosti amerického Senátu i dvě ministryně

Číst článek

Jmenuje se Jake Angeli, jeho fanoušci ho ale znají jako Šamana QAnon. Stoupenci konspirační teorie QAnon věří, že Trump stojí v čele tajného tažení proti spolku demokratických politiků, hollywoodských herců a podnikatelů, který uctívá Satana a zneužívá děti.

Angeli žije v Arizoně a v posledních měsících se často objevoval na protrumpovských protestech. Jeho bratranec Adam Angeli o něm CNN řekl, že je patriot. Podle něj nejspíš odešel z předchozího zaměstnání a hledá si nové.

Angeli na facebooku odkazoval na QAnon a některé jeho příspěvky, například výzva k „pověšení zrádců“, podněcovaly k násilí. Symboly QAnon měla také řada dalších účastníků středečního obléhání.

Selfie krajní pravice

V Kapitolu se objevil také zakladatel havajské pobočky krajně pravicové skupiny Proud Boys, Nick Ochs. Ten ve středu zveřejnil na twitteru selfie, na němž v Kapitolu kouří. CNN později řekl, že do budovy prostě vešel a začal točit.

„Byly tam tisíce lidí, vůbec neměli situaci pod kontrolou. Nikdo mě nezastavil,“ řekl. Ochs neúspěšně kandidoval do havajského zákonodárného sboru.

Podporu mu tehdy vyjádřil Trumpův exporadce Roger Stone. CNN řekl, že do budovy vstoupil jako novinář a nešel do žádných kanceláří či jednacích sálů.

Analytik Boháček: Selhali konkrétní lidé od ochranky Kapitolu po Trumpa, americká demokracie ale obstála

Číst článek

Dalším účastníkem akce byl podle CNN krajně pravicový aktivista Tim Gionet, který se natáčel v budově a živě to přenášel na webu 25 minut. Na internetu byl známý pod pseudonymem Baked Alaska a v roce 2017 se zúčastnil pochodu krajně pravicových extremistů v Charlottesville.

Vzkaz a urážky

Mezi nejsdílenějšími snímky je fotografie Richarda "Bigo" Barnetta, lídra arkansaské skupiny za práva držet zbraň. Nechal se vyfotit v kanceláři demokratické šéfky Sněmovny reprezentantů Nancy Pelosiové s nohama na jejím stole.

Později novinářům před Kapitolem ukázal obálku, kterou si z místa odnesl. Tvrdil přitom, že ji neukradl. „Dal jsem jí na stůl čtvrťák, přestože za to k…a nestojí,“ uvedl.

Řekl, že Pelosiové rovněž zanechal vzkaz, v němž napsal „Nancy, byl tu Bigo, ty č…o“. Tvrdil, že byl proti němu použit slzný plyn.

Po protestu propuštění

Někteří z účastníků akce přišli o práci, uvedla v pátek CNN. Marylandská marketingová společnost Navistar oznámila, že dala výpověď svému zaměstnanci, který se objevil na fotografii z Kapitolu vedle Angeliho.

Trump se nezúčastní Bidenovy inaugurace, oznámil to na twitteru

Číst článek

Na hlavě měl červenou čepici vyjadřující podporu Trumpovi. Patrně si však zapomněl sundat visačku s pracovní identifikační kartou. Společnost uvedla, že podporuje právo na pokojený protest, středeční události tomu ale podle ní neodpovídaly.

Bez práce je také Paul Davis, který pracoval v texaské pojišťovně Goosehead Insurance. Ve středu zveřejnil na facebooku video, kde říká, „všichni se snažíme dostat do Kapitolu a zastavit to“.

V pozdějších příspěvcích tvrdil, že pokojně demonstroval a aktivně se nepokoušel do budovy proniknout.

Protestoval i bývalý zastupitel

Bývalý člen zákonodárného sboru Pensylvánie Rick Saccone na facebooku rovněž zveřejnil snímky, na nichž stál před Kapitolem. V jednom příspěvku uvedl, že všichni okolo něj pokojně protestují.

Členka pensylvánského senátu Lindsey Williamsová zveřejnila video, které bylo ze Sacconeho facebooku patrně smazáno. Saccone v něm říká: „prolomili brány, používají proti nim slzný plyn. Chceme všechny ty zlé lidi a všechny, kteří se pouze označují za republikány, ale zradili našeho prezidenta, vyhnat. Vyženeme je z jejich kanceláří“.

Soukromá katolická vysoká škola Saint Vincent College, kde učil, se jeho účastí na středeční akcí začala okamžitě zabývat. Saccone poté podle sdělení školy rezignoval. Sám Saccone řekl, že nechtěl spustit na školu mediální hon.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme