Sparta využila zaváhání Třince a po vítězství v Olomouci se dostala do čela extraligy

Hokejisté Sparty zvítězili 3:0 v Olomouci a jsou novými lídry extraligy. Gólman Machovský udržel druhé čisté konto za sebou a Pražané v čele tabulky vystřídali Třinec, který podlehl 1:4 Pardubicím. Vítkovice si doma poradily 3:1 s Mladou Boleslaví. Plzeň udolala na svém ledě 4:3 Karlovy Vary. Hradec porazil Litvínov počtvrté v řadě, tentokrát 3:1. Liberec si zastřílel proti posledním Českým Budějovicím, při výhře 7:0 dal hattrick Jaroslav Vlach.

Praha (Aktualizováno: 20:24 8. 1. 2021) Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Zleva Jan Švrček z Olomouce, Rostislav Olesz z Olomouce a Ladislav Zikmund ze Sparty

Zleva Jan Švrček z Olomouce, Rostislav Olesz z Olomouce a Ladislav Zikmund ze Sparty | Foto: Luděk Peřina | Zdroj: ČTK

Sparta se do čela posunula díky lepšímu skóre, Oceláři však mají ještě dva zápasy k dobru. Pražané dali všechny góly v první polovině třetí třetiny, postupně se prosadili útočníci Jan Buchtele s Davidem Tomáškem a bek Milan Jurčina. Gólman Matěj Machovský udržel díky 30 úspěšným zákrokům podruhé za sebou a počtvrté v sezoně nulu.

Brněnská Kometa slaví čtvrtou výhru v řadě, zápas na ledě Zlína rozhodl Američan Mueller

Číst článek

Hosté sice byli na začátku utkání častěji v útočném pásmu, ale do prvních šancí se z rychlých protiútoků dostali domácí. První střelu Ostřížka vyrazil Machovský betonem a druhou ukryl v lapačce. Brankář Sparty pak zasáhl také proti zacloněné střele Vyrůbalíka a pokusu Kucsery v přesilové hře.

Strážce brankoviště Hanáků Lukáš si první těžší zákrok připsal až šest minut před koncem úvodní části při střele Buchteleho z mezikruží. Ve vlastním oslabení se do střelecké pozice dostal ještě Rousek, ale trefil jen hruď domácího gólmana.

Také první šanci druhé dvacetiminutovky měli Olomoučtí, když po individuální akci zakončoval Tomeček a Machovský musel předvést dobrý zákrok. Dvakrát se poté do dobré pozice dostal na druhé straně Horák. Poprvé mu ale puk sjel v rozhodující chvíli z hokejky a podruhé jeho střelu schoval do lapačky Lukáš. Sám před Machovským nedokázal pohnout bezbrankovým stavem ani Tomeček.

Z dobré pozice vzápětí střílel Ondrušek jen do blokujícího hráče. Na další možnosti se pak čekalo do 35. minuty, kdy po rychlém brejku zakončoval z levé strany Káňa, Machovský však místo u bližší tyče utěsnil včas. Čisté konto uhájil také dvě minuty před koncem druhé třetiny po střele aktivního Tomečka.

Na začátku třetího dějství zasáhl Machovský proti střele Káni. Sparta pak udeřila ve vlastním oslabení: Pech nachystal puk pro Buchteleho, který se nemýlil. O dvě minuty později už Sparta vedla o dvě branky. Rousek vybojoval puk u zadního mantinelu, předal ho Tomáškovi a ten bekhendovou střelou zvýšil vedení hostů.

V olomoucké přesilové hře pak dvakrát střílel Nahodil, ale Machovský byl v obou případech pozorný. Třetí branku přidali hosté o pět minut později, kdy se prosadil prudkou střelou od modré čáry Jurčina. Pět minut před koncem pálili v přesilové hře z dobrých pozic Buchtele s Řepíkem, Lukáš však tentokrát proti oběma zakročil a skóre už se nezměnilo.

Třinec doma nestačil na Dynamo

Oceláři, za které poprvé nastoupili kanadští útočníci Tylor Leier a Jack Rodewald, naplno nebodovali v osmi utkáních za sebou. Dynamo zabralo po dvou prohrách a zvítězilo v devátém z posledních jedenácti zápasů.

Pešán o stavu mládežnického hokeje: Jsme hrozně upjatí a tlačíme děti do výsledků moc brzy

Číst článek

Leier s Rodewaldem, kteří přišli z AHL, hráli mistrovský zápas po téměř deseti měsících a zpočátku doplňovali ve druhé řadě Marcinka. Právě Rodewald jako by se seznamoval s novou soutěží i metrem rozhodčích a byl v úvodních deseti minutách dvakrát vyloučen. Jeho druhý faul potrestal z dorážky Camara.

Při druhém gólu pomohl Pardubicím nečekaný odraz od zadního mantinelu, kdy se puk dostal před branku, čehož pohotově využil Rohlík. Čtyři sekundy před úvodní sirénou zvýšil Anděl střelou z mezikruží po dobře sehraném přečíslení tři na dva. To ještě Pardubice nedotáhly dvakrát brejk dva na jednoho, zatímco domácí moc nebezpeční nebyli.

Třinec vystřídal od druhé třetiny gólmany, Kacetl nahradil Štěpánka. Trenér Varaďa začal míchat i se složením všech útoků a Michal Kovařčík snížil střelou z levého kruhu k bližší tyči. Domácí tím korunovali střeleckou aktivitu v prostřední části (15:6) a z gólu se radovali na chvíli ještě jednou. Padl ale těsně po vypršení druhé třetiny, což potvrdil i rozhodčí u videa.

Leier začal třetí třetinu v elitní formaci, ale hned v úvodním střídaní si v útočné třetině neporozuměl se spoluhráči. Kanadský útočník jim přenechával v útočném pásmu puk, kterého se ale zmocnil Blümel, protáhl se kolem Gernáta a přesnou střelou z pravého kruhu zmrazil domácí. Oceláři se snažili ještě zápas zdramatizovat, ale výsledek se už nezměnil, a tak poslední dvě utkání prohráli se skóre 1:9.

33. kolo hokejové extraligy:

HC Olomouc - HC Sparta Praha 0:3 (0:0, 0:0, 0:3)
Branky a nahrávky: 42. Buchtele (Pech), 44. Tomášek (Rousek), 49. Jurčina (Rousek, Tomášek). Rozhodčí: Hradil, Obadal - Hlavatý, Rožánek. Vyloučení: 1:4. Bez využití. V oslabení: 0:1. Bez diváků.

HC Oceláři Třinec - HC Dynamo Pardubice 1:4 (0:3, 1:0, 0:1)
Branky a nahrávky: 36. M. Kovařčík - 12. Camara (R. Kousal, J. Kolář), 18. O. Rohlík, 20. Anděl (Kusý, Ďaloga), 41. Blümel. Rozhodčí: Mrkva, Šír - Axman, Gebauer. Vyloučení: 2:5, navíc Holland (Pardubice) 10 min. Využití: 0:1. Bez diváků.

HC Vítkovice Ridera - BK Mladá Boleslav 3:1 (1:1, 2:0, 0:0)
Branky a nahrávky: 11. Lakatoš (Fridrich), 27. L. Krenželok (Lakatoš, Pyrochta), 29. Schleiss (L. Krenželok) - 18. Flynn (O. Najman, P. Kousal). Rozhodčí: Hejduk, Kika - Lederer, Lučan. Vyloučení: 4:4. Využití: 1:0. Bez diváků.

HC Škoda Plzeň - HC Energie Karlovy Vary 4:3 (0:0, 2:1, 2:2)
Branky a nahrávky: 31. M. Lang (Kodýtek, Vráblík), 31. M. Lang (Kodýtek), 50. Eberle (F. Suchý), 56. Pour (L. Kaňák, F. Přikryl) - 38. Skuhravý (Vondráček, M. Rohan), 43. Koblasa (Kohout), 58. Graňák (Vondráček, T. Mikúš). Rozhodčí: Pražák, Úlehla - Ondráček, Špůr. Vyloučení: 6:5. Využití: 1:0. V oslabení: 0:1. Bez diváků.

Bílí Tygři Liberec - Madeta Motor České Budějovice 7:0 (2:0, 4:0, 1:0)
Branky a nahrávky: 2. P. Jelínek (R. Pavlík, T. Havlín), 8. P. Jelínek (J. Vlach, Gríger), 22. J. Vlach z trestného střílení, 24. J. Vlach (P. Jelínek), 26. Bulíř (Gríger, T. Havlín), 30. Birner (Lenc, Bulíř), 52. J. Vlach (P. Jelínek, T. Havlín). Rozhodčí: Pešina, Micka - Zíka, Malý. Vyloučení: 6:2. Využití: 2:0. V oslabení: 1:0. Bez diváků.

Mountfield Hradec Králové - HC Verva Litvínov 3:1 (1:0, 1:1, 1:0)
Branky a nahrávky: 14. Lev (J. Sklenář, V. Růžička ml.), 22. Zachar (Lev), 60. Cingel (Zachar) - 31. Pospíšil (Jarůšek, F. Lukeš). Rozhodčí: Jeřábek, Vrba - Brejcha, Klouček. Vyloučení: 5:2. Využití: 1:1. V oslabení: 1:0. Bez diváků.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme