FBI po útoku na Kapitol zatkla násilníky, jejichž fotky obletěly svět. Mezi nimi "šaman-konspirátor"

Američtí federální agenti zatkli další dva účastníky středečních nepokojů v sídle amerického Kongresu, jejichž fotografie obletěly celý svět na sociálních sítích a stránkách novin.

Jedná se o muže, který byl vyfocen s řečnickým pultíkem předsedy Sněmovny reprezentantů a takzvaného Šamana QAnon, který do Kongresu vtrhl s kožešinovou čepicí s rohy, napsal list The Guardian.

Jacob Chansley, známý také jako Jake Angeli, se stal zřejmě nejzapamatovatelnější tváří výtržností, při nichž příznivci prezidenta Donalda Trumpa zaútočili na budovu Kongresu, kde kradli a ničili vybavení. Chansley je známým vyznavačem spiklenecké teorie QAnon oblíbené na krajní pravici a na protestní shromáždění ve Washingtonu přijel s pomalovaným obličejem, svlečený do půl těla a s kopím, na němž byla americká vlajka.

The world’s dumbest Viking has been arrested. Jacob Anthony Chansley taken into custody. pic.twitter.com/g7kz9L0SWa

— The Hoarse Whisperer (@TheRealHoarse) January 9, 2021

Podle ministerstva spravedlnosti se sám nahlásil na Washingtonské pobočce Federálního úřadu pro vyšetřování a agentům řekl, že přijel se skupinou dalších podobně smýšlejících lidí z Arizony kvůli výzvám prezidenta. Ten opakovaně vyzýval, aby všichni "patrioti" dorazili 6. ledna do Washingtonu, kde měl Kongres oficiálně potvrdit vítězství demokrata Joea Bidena v listopadových prezidentských volbách.

FBI zatkla rovněž Adama Christiana Johnsona, který na fotografii velmi často zobrazované v médiích mává do objektivu s rozjařeným výrazem, zatímco v druhé ruce nese řečnický pultík ze sálu dolní komory Kongresu. Johnson, který pochází z Floridy, svůj pochod Kapitolem rovněž živě vysílal na sociálních sítích.

UPDATE: Longtime QAnon supporter Jacob Anthony Chansley, who was seen wearing a horned helmet and carrying a spear, has also been arrested following the riot at the US Capitol on Wednesday, authorities say. https://t.co/DSwGDA0Amz

— NBC News (@NBCNews) January 9, 2021

Chansley před svým zatčením vyjadřoval nadšení ohledně toho, jak se jemu a dalším Trumpovým příznivcům podařilo ovládnout Kapitol. "To, že jsme přiměli skupinu zrádců ve funkcích dřepnout si, nasadit si plynové masky a utéct do jejich podzemního bunkru, to považuji za výhru," řekl stanici NBC. Nyní čelí stíhání kvůli násilnému vniknutí a výtržnictví na půdě Kapitolu.

Úřady zatkly rovněž jednoho muže, který dorazil do Washingtonu až den po nepokojích, policie u něj však našla útočnou pušku, pistoli a stovky nábojů. Do hledáčku úřadů se dostal kvůli textovým zprávám, v nichž hrozil zavražděním demokratické předsedkyně Sněmovny reprezentantů Nancy Pelosiové.

U federálního soudu čelí obviněním nejméně 13 dalších lidí a asi 40 stíhají také úřady federálního okrsku District of Columbia, v němž se nachází Washington. Je mezi nimi například muž, který byl vyfocen v kanceláří Pelosiové s nohama na jejím pracovním stole.

Související

Americký předseda sněmovny Mike Johnson mluví k tisku poté, co sněmovna schválila velký balíček pomoci pro Ukrajinu, Izrael a Tchaj-wan a také hlasovala pro zákaz TikTok v Kapitolu (Washington D.C., 20. dubna 2024).

USA poskytnou další vojenskou pomoc Kyjevu. Díky, Ameriko, reagoval Zelenskyj

Spojené státy americké nejspíš poskytnou další vojenskou pomoc Ukrajině, která přes dva roky čelí ruské agresi. Sněmovna reprezentantů v sobotu schválila balík v hodnotě 61 miliard dolarů. Schválení pomoci předcházely měsíce sporů mezi demokraty a republikány. Návrh čeká ještě projednání v Senátu, kde by měl hladce projít. 

Více souvisejících

Kongres USA USA (Spojené státy americké) Washington, D.C., USA Jacob Chansley (Jake Angeli) Donald Trump

Aktuálně se děje

před 13 minutami

před 32 minutami

Aktualizováno před 41 minutami

před 1 hodinou

Robert Fico

Atentátník na Fica se sám stal terčem útoku

Údajný útočník, který ve středu střílel na slovenského premiéra Roberta Fica, se v roce 2016 stal sám terčem útoku. Juraj Cintula tehdy pracoval jako ochranka obchodního domu ve městě Levice.

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 3 hodinami

před 3 hodinami

Aktualizováno před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

Vlastimil Harapes

Zemřel známý baletní mistr Vlastimil Harapes

Česko zasáhla ve středu smutná zpráva. Ve věku 77 let zemřel tanečník a herec Vlastimil Harapes. O jeho úmrtí informovalo Národní divadlo. Harapes v poslední době bojoval s vážnými zdravotními problémy. 

před 4 hodinami

Aktualizováno před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

Česká televize, ilustrační foto

Ministerstvo kultury navrhlo od příštího roku zvýšení koncesionářských poplatků

Česká televize získá příští rok díky zvýšení koncesionářských poplatků navíc 865 milionů korun a Český rozhlas si polepší o 331 milionů korun. Ministerstvo kultury navrhuje od roku 2025 zvýšit televizní poplatek o 15 Kč na 150 Kč měsíčně a rozhlasový poplatek o 10 Kč na 55 Kč měsíčně, jak uvedl ministr kultury Martin Baxa (ODS) na dnešní tiskové konferenci. 

před 7 hodinami

před 7 hodinami

Češi začnou nejvíce umírat na rakovinu, varují lékaři. Onemocní jí polovina lidí

Podle onkologů bude rakovina v roce 2030 nejčastější příčinou úmrtí v České republice. V současnosti vedou onemocnění srdce, ale nádory již nyní způsobují přibližně 28.000 úmrtí ročně, což představuje čtvrtinu všech úmrtí.

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy