Největší hackerský útok na USA. Rusko? Biden obvinil Trumpa a chystá odpověď

10.01.2021 8:19

Za masivním útokem hackerů v USA, kteří získali přístup ke komunikaci zaměstnanců amerických vládních institucí, je podle expertů a některých amerických médií, kteří jej označují jako nejzávažnější za řadu let, pravděpodobně zodpovědné Rusko. Musí na to přijít odpověď, říká oficiální vítěz amerických prezidentských voleb demokrat Joe Biden.

Největší hackerský útok na USA. Rusko? Biden obvinil Trumpa a chystá odpověď
Foto: Repro Youtube
Popisek: Biden vs. Trump - koláž

K napadeným institucím patří například ministerstva energetiky a obchodu, stejně tak i Národní úřad pro jaderné zabezpečení (NNSA). Server Politico informoval, že hackeři se dokázali nabourat i do tří amerických jaderných laboratoří: v Sandii, v Los Alamos a v Richlandu.

Podle autorů, kteří píší o „ruské stopě“ v listu Washington Post, by mohli za útokem být příslušníci ruské tajné služby SWR, která se věnuje civilní zahraniční špionáži. Stejná skupina hackerů zaútočila za vlády Baracka Obamy na americké ministerstvo zahraničí a na e-mailové servery Bílého domu.

Odcházející šéf Bílého domu Donald Trump se zatím k nejrozsáhlejšímu útoku na americké veřejné instituce i soukromé společnosti, za nímž údajně stojí Rusko, nevyjádřil.

Jeho nástupce Joe Biden k situaci vydal prohlášení, že Trump zaspal a že útok hackerů je vážnou hrozbou pro národní bezpečnost USA a musí na něj přijít náležitá odpověď.

„Musíme naše nepřátele rušit a bránit jim, aby vůbec byli schopni provádět rozsáhlé kybernetické útoky,“ píše Biden. Dále v textu uvádí, že USA chtějí ve spolupráci se svými partnery dosáhnout, aby se původci takovýchto aktivit za ně museli zodpovídat i po hmotné stránce.

Biden rovněž nařknul nynějšího republikánského prezidenta Donalda Trumpa, že hackerský útok dopustil, neboť prý nevěnoval dostatečnou pozornost kybernetické obraně. „Tento útok se stal za vlády Donalda Trumpa, když nedával pozor," sdělil Biden.

Někdejší poradce amerického ministerstva pro vnitřní bezpečnost Thomas Bossert v rozhovoru pro list New York Times uvedl, že se domnívá, že vláda ve Washingtonu by se měla nyní chovat tak, jako kdyby věděla, že kontrolu nad napadenými sítěmi získalo Rusko. „Skutečná a vědomá kontrola nad tak důležitými sítěmi by mohla být lehce využitá k tomu, podlomit důvěru veřejnosti ve státní úřady a komunikaci s nimi,“ napsal Bossert.

Úřad pro bezpečnost počítačových systémů, ani Federální úřad pro vyšetřování (FBI) dosud neupřesnily, koho viní z autorství útoků. Na dotaz agentury AP, zda může stát za útokem Rusko, jeden z úředníků řekl: „Věříme tomu. Ještě jsme to neřekli veřejně, protože to ještě není stoprocentně potvrzeno.“

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ekonomka Švihlíková: Takhle zadlužené USA ještě nebyly. Řešení? Jedno z nich je válka…

16:30 Ekonomka Švihlíková: Takhle zadlužené USA ještě nebyly. Řešení? Jedno z nich je válka…

Ekonomka Ilona Švihlíková pronesla šokující informace o americké ekonomice, která pomalu spěje ke ka…