Pátek 10. května 2024
Svátek slaví Blažena, zítra Svatava
Polojasno 18°C

Dohra tajné schůzky Prymuly s Faltýnkem. Majitel restaurace Rio's bude platit!

Aktualizováno -
12. ledna 2021
16:57
Autor: ČTK - 
12. ledna 2021
13:04

Fotografie, které doslova otřásly celou republikou. Pořídili je fotografové Blesku koncem října, a fakticky znamenaly pád tehdejšího ministra zdravotnictví Romana Prymuly (ANO), který spolu s Jaroslavem Faltýnkem (ANO) navštívil ve večerních hodinách restauraci Rio's na Vyšehradě, oba ke všemu bez roušek. Kauza má dohru. Magistrát rozhodl, že podniku uloží pokutu.

Kvůli schůzce, která se uskutečnila v době uzavření restaurací z důvodu epidemie koronaviru, skončil Prymula v pozici ministra a Faltýnek rezignoval na post prvního místopředsedy ANO. Oba dostali podle informací České televize loni v prosinci od pražské hygienické stanice pokutu 3 000 korun za porušení povinnosti nosit roušku. Přestupky podniků řeší magistrát.

Video  Babiš o konci Prymuly: Zemanovi předložil návrh na nového ministra zdravotnictví  - Jan Jedlička, Jakub Veinlich
Video se připravuje ...

Pokuta

Magistrát rozhodl jakožto orgán veřejné správy ve věci porušení krizových opatření ze strany fyzické osoby provozovatele restaurace Rio's,“ citoval server Seznam Zprávy náměstka primátora Petra Hlubučka (STAN). Náměstek dále uvedl, že magistrát zatím nemá potvrzené převzetí písemnosti provozovatelem podniku. Po doručení začíná platit lhůta, ve které je možné se proti rozhodnutí bránit, a správní řízení tak stále není ukončeno. Restauraci vlastní podnikatel Raimund Špunda, který serveru řekl, že zatím písemnost nedostal a o ničem neví.

Pokutovaní Kalousek a Jurečka

Koncem loňského roku podle tehdejšího Hlubučkova vyjádření řešil magistrát asi 400 správních řízení v souvislosti s porušeními vládních opatření. Z toho téměř polovinu tvořili účastníci nelegální party v Anenské ulici, kde zasáhla policie. Náměstek tehdy řekl, že pokutu od magistrátu dostali i předseda KDU-ČSL Marian Jurečka a šéf poslanců TOP 09 Miroslav Kalousek. Oba porušili opatření tím, že si dali pivo. Kalousek v uzavřené restauraci při čekání na jídlo, Jurečka na ulici.

Podle mluvčího Prahy Víta Hofmana má magistrát na starosti konzumaci alkoholu na veřejnosti, porušení zákazu přítomnosti veřejnosti v restauracích, porušení zákazu maloobchodního prodeje a podobně, zatímco hygienická stanice řeší povinnost nosit roušky. Z pohledu legislativy magistrát řeší porušení podle krizového zákona a hygiena má na starosti delikty vyplývající ze zákona o ochraně veřejného zdraví.

Jiné podniky v potížích

Hlubuček ČTK sdělil, že podobná, jako u vyšehradského podniku, je situace i restaurace Šeberák v Praze-Kunraticích. „Tam si to převzali včera (v pondělí) a začala běžet patnáctidenní lhůta,“ uvedl náměstek. Restauraci u rybníku Šeberák majitel koncem loňského roku opakovaně otevřel i přes platící zákaz.

Majitel restaurace Šeberák Jakub Olbert k tomu ČTK řekl, že pokuta je 15 000 korun a dorazila mu jako soukromé osobě a nikoliv na firmu, což považuje za protiprávní. „To je úplně v rozporu se zákonem, samozřejmě na to podáme odpor,“ uvedl. Dodal, že rozhodnutí očekával v datové schránce firmy, ale dorazilo do jeho osobní, kterou skoro nekontroluje. Pokutu podle něj na radu právníků uhradí a poté bude požadovat její navrácení. Dodal, že postup magistrátu považuje za ohýbání práva, což má dokládat i právní rozbor, který plánuje zveřejnit. Olbert se spolu s dalšími restauratéry angažuje v iniciativě Chcípl PES, bojující proti povinnému zavírání restaurací.

e.lesanova ( 12. ledna 2021 17:28 )

Majitelé firem, organizátory akcí porušujících podmínky a kteří dlouhodobě porušují nařízení nouzového stavu by neměl Magistrát "šetřit" a pokuta 3 miliony, jinak si z nařízení každý bude dělat šoufky...Olbert, který záměrně provokuje by měl jít sedět a přijít o licen­ci..­.Sebes­třed­ných, nezodpovědných egoistů v této máme až až Jinak si Hřib a Piráti mohou další "mrtvé" připsat na SVŮJ vrub

levice-je-smegma ( 12. ledna 2021 13:44 )

Pokuta 3000,-Kč Faltýnkovi?
Tak to podnikání tohoto milionáře jistě položí, že?

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa