Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Do Německa od čtvrtka jen s negativním testem. U sousedů se bojí rizikových zemí i mutace

Autor: ČTK - 
13. ledna 2021
12:35

Německo bude od čtvrtka požadovat negativní koronavirový test od osob přijíždějících z epidemicky vysoce rizikových zahraničních oblastí, kterou je i Česká republika, a také z regionů s výskytem zmutovaného koronaviru. Dnes příslušné nařízení schválila německá vláda. Za vysoce rizikovou oblast považuje Německo regiony s více než 200 novými případy na 100 000 obyvatel za sedmidenní období. Nadále platí při cestách z rizikových oblastí plošná povinná desetidenní karanténa, kterou lze po pěti dnech ukončit dalším negativním testem.

Pokud je země hodnocena jako riziková a ne vysoce riziková, tedy když se počet nových případů na 100 000 obyvatel během sedmi dní pohybuje v rozmezí 50 až 199, postačí test vyhotovený do 48 hodin po příjezdu do Německa. Při příjezdu do Německa je ale nehledě na vstupní test povinná karanténa, ze které ovšem platí výjimky pro pendlery.

Německý ministr zdravotnictví Jens Spahn považuje nové zpřísnění podmínek za nezbytné. „Zahraniční cesty do rizikových oblastí nejsou kvůli pandemii vhodné. Kdo se jich ale ani tak nehodlá vzdát, musí se pro příště při návratu nechat otestovat,“ řekl Spahn, který upozornil i na hrozbu v podobě zmutovaného koronaviru. „Mutace viru jsou dalším nebezpečím pro naše zdraví. Jejich rozšíření v Německu musíme co nejvíce zabránit,“ zdůraznil.

Video  Blatného srovnání pandemie v ČR a zahraničí: Stav je vážný všude, koronavirus zasahuje všechny země  - Blesk Zprávy / ČTK
Video se připravuje ...

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa