Rusko-polská přestřelka. Ministr si předvolal ruského velvyslance

Kde se má slavit konec války?

Rusko-polská přestřelka. Ministr si předvolal ruského velvyslanceAKTUALIZOVÁNO 1
Svět
Sdílet:

Polský ministr zahraničí Grzegorz Schetyna si dnes předvolal ruského velvyslance na protest proti výrokům jiného vysoce postaveného ruského diplomata, jenž otře kritizoval Schetynovy výroky týkající se místa oslav kulatého výročí konce druhé světové války. Informovala o tom agentura Reuters s odvoláním na svůj zdroj v polské vládě. 

Šéf polské diplomacie totiž v pondělním rozhlasovém rozhovoru zapochyboval o vhodnosti slavit vítězství v druhé světové válce v Moskvě a jako možné místo oslav navrhl Londýn nebo Berlín. Připomněl též návrh polského prezidenta sejít se na Westerplatte, což je poloostrov u Gdaňska, kde 1. září 1939 začala německá invaze do Polska, a tím i druhá světová válka. 

Ruská státní média pak citovala náměstka ruského ministra zahraničí Grigorije Karasina, který tvrdil, že Schetyna tak zneuctil památku milionů Rusů zabitých ve druhé světové válce a zpochybnil roli Sovětského svazu jako vítěze. Zároveň doporučil Schetynovi, aby se nad sebou zamyslel, a to i kvůli výrokům zpochybňujícím sovětské osvobození Osvětimi. 

Velvyslanec tam nebyl, jen chargé d'affaires

Mluvčí ruského velvyslanectví ve Varšavě zprávy o předvolání ruského velvyslance popřela. „Velvyslanec Sergej Andrejev předvolán na polské ministerstvo zahraničí nebyl,“ řekla agentuře TASS. „Jen chargé d'affaires Jurij Pilipson měl na ministerstvu schůzku. Její obsah by bylo nekorektní komentovat,“ řekla mluvčí Valerija Peržinská. 

Rusko-polské vztahy jsou nyní pod bodem mrazu kvůli konfliktu na Ukrajině, kde Varšava podporuje Kyjev, zatímco Moskva straní východoukrajinským separatistům. 

Sdílet:

Hlavní zprávy