Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Do Ostravy dorazila vakcína Moderna: O očkování je zájem, skladuje se v ledničce

Autor: chm - 
13. ledna 2021
15:52

Do Ostravy dorazily vakcíny Moderna. Rozvezou je hlavně mezi seniory, než se tak stane, postačí jejich uchování při teplotách lehce nad nulou. Pak se ale vše musí provést co nejefektivněji, vakcíny vydrží jen 30 dnů.

Nenápadná dodávka přivezla sedm ještě nenápadnějších krabic v chladicích boxech do areálu Fakultní nemocnice v Ostravě. Obsahují celkem 84 balení po 100 kusech vakcín. Rozvážet se budou ze skladu zdejší pohotovostní lékárny.

Přesně 8400 vakcín proti nemoci covid-19 je určených hlavně pro rizikové skupiny v domovech důchodců a podobných zařízeních.

Tisíce zájemců

„Vakcíny budou distribuovány do více než 150 zařízení v sociální oblasti v kraji. Konkrétně 1500 vakcín do domovů pro osoby se zdravotním postižením, necelých pět tisíc do domovů seniorů a dva tisíce vakcín do domovů se zvláštním režimem,“ uvedla mluvčí krajského úřadu Nikola Birklenová.

Video  Vakcína dorazila do Ostravy.  - Michal Charbulák
Video se připravuje ...

Zájem je podle Birklenové velký. O očkování projevilo k dnešnímu dni zájem téměř pět tisíc klientů a více než tři tisíce zaměstnanců sociálních služeb,“ sdělila.

Nemusí se mrazit

Oproti vakcíně od firem Pfizer a BioNTech, kterou se již v ČR očkování zahájilo, je Moderna o něco méně náročná na skladování.

„Vakcíny Moderna stačí uchovávat při teplotě 2 až 8 stupňů, při této teplotě mají použitelnost 30 dnů, takže teď záleží na dobré koordinaci v rámci kraje, aby se tento termín stihl,“ řekl Petr Bašanda, vedoucí pohotovostní lékárny.

 

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa