Vondráček: Budu naléhat na Zemana, aby Vystrčila zval na porady

Předseda Sněmovny Radek Vondráček (ANO) chce naléhat na prezident Miloše Zemana, aby byl šéf Senátu Miloš Vystrčil (ODS) zván na schůzky ústavních činitelů. Vondráček to řekl novinářům po dnešním novoročním obědě se Zemanem, na který Vystrčil kvůli sporu s prezidentem pozván nebyl. Podle Vondráčka "je míč na straně" Vystrčila. Bylo by podle něj vhodně, aby napsal dopis, ve kterém by uznal, že některá jeho vyjádření o Zemanovi nebyla vhodná. Vondráček se Zemanem mluvil také například o očkování. Prezident má podle něj dohodnut termín na příští týden.

Oběd Zemana s Vystrčilem dnes začal ve 13:00 na Pražském hradě, oba politiky u něj doprovodil kancléř Vratislav Mynář. Prezident zve tradičně na novoroční setkání předsedy Sněmovny i Senátu, letos ale oproti zvyklostem Vystrčil pozván nebyl. Důvodem jsou spory, které prezident s druhým nejvyšším ústavním činitelem má. Jejich příčinou je především loňská cesta Vystrčila na Tchaj-wan, se kterou Zeman i další ústavní činitelé nesouhlasili. Vystrčil misí na Tchaj-wan naplnil odkaz svého předchůdce ve funkci Jaroslava Kubery (ODS).

Vondráček řekl, že by odlišoval pozvání na oběd a setkávání nejvyšších ústavních činitelů. Na koordinační schůzce k zahraničním záležitostem by podle něj předseda Senátu neměl chybět. "Budu nadále naléhat na pana prezidenta, jestli se s tím nedá něco dělat," řekl Vondráček. Záležitost je podle něj řešitelná. "Jsem přesvědčen, že míč je na straně pana Vystrčila, a že to, jak se vyjadřoval třeba o panu prezidentu, že lže, a říkal to několikrát, že to není vhodné, aby se takto spolu bavili ústavní činitelé a že by to třeba spravil nějaký dopis, kde by se to uznalo, že to možná není nejlepší nápad, že to je chyba," řekl.

Dodal, že do sporu Zemanovi a Vystrčilovi zasahovat nebude, protože to "jsou dospělí lidé a mají svůj vlastní rozum". Poznamenal také, že cestou na Tchaj-wan i přes nesouhlas ostatních ústavních činitelů se Vystrčil zachoval jako sólista, čímž z Vondráčka učinil sólistu při dnešním obědě.

Dnešní setkání bylo podle Vystrčila neformální a oba politici spolu probrali více témat. Mluvili například o podzimních volbách, přípravě hnutí ANO na ně nebo o zahraničních záležitostech. Zmínili také očkování proti koronaviru. Zeman má podle Vondráčka stanoven termín očkování na příští týden, konkrétní datum si podle něj prezident sdělovat nepřeje.

Právě teď. Prezident republiky ?? Miloš Zeman přijal na Pražském hradě poslance Poslanecké sněmovny Parlamentu ČR Karla Turečka. pic.twitter.com/311qZdDIwW

— Jiří Ovčáček (@PREZIDENTmluvci) January 13, 2021

Vondráček připomněl, že se Zeman obrátil dopisem na izraelského prezidenta Reuvena Rivlina, aby Izrael české straně pomohl s organizací očkovací kampaně. Zeman dnes podle předsedy Sněmovny dostal od svého protějšku kladnou odpověď. "To je dobrá zpráva pro nás, že třeba přijde pomoc i z této strany," řekl Vondráček. Ředitel zahraničního odboru Pražského hradu Rudolf Jindrák ČTK obdržení dopisu potvrdil. Izraelský prezident podle něj pomoc přislíbil, zapojí se do ní podle něj izraelská vláda.

Související

Více souvisejících

Miloš Zeman Radek Vondráček (ANO) prezident čr Miloš Vystrčil (ODS) Senát ČR

Aktuálně se děje

před 37 minutami

před 49 minutami

Fotbal, ilustrační fotografie

Škatulata se ve fotbalové lize hýbou hned po konci sezóny. Kováč míří do Liberce, Saňák do Pardubic

Teprve o posledním květnovém víkendu skončila pro většinu účastníků fotbalové Fortuna ligy sezóna 2023/24, mimo jiné pro Pardubice, které se udržely v soutěži i pro příští sezónu. Svou misi tak v tomto klubu splnil jejich dosavadní kouč Radoslav Kováč, který se poté, co jeho svěřenci vyhráli v sobotu nad Bohemians 1:0, nechal slyšet, že po sezóně se stěhuje na trenérskou lavičku Liberce. Potvrdil tím tak spekulace z posledních dní. A potvrdilo se i další stěhování. Právě na uvolněné místo v Pardubicích přichází z Olomouce Jiří Saňák.

před 1 hodinou

před 1 hodinou

Policie ČR, ilustrační fotografie

Na Stoltenberga či Blinkena budou v Praze dohlížet stovky policistů

Policie finišuje s přípravami na jednání ministrů zahraničí členských zemí NATO, které ve čtvrtek a v pátek hostí Praha. Do souvisejících opatření budou zapojeny stovky strážců zákona. Do Česka dorazí generální tajemník aliance Jens Stoltenberg či šéf americké diplomacie Antony Blinken. 

před 2 hodinami

Aktualizováno před 3 hodinami

Donald Trump

Trump se nudil u závěrečných řečí. Osud exprezidenta má v rukou porota

V New Yorku v úterý zazněly závěrečné řeči v procesu s exprezidentem Donaldem Trumpem kvůli údajnému falšování dokumentů v souvislosti s platbou za mlčení pornoherečce Stephanie Cliffordové. Ve středu začal soudce předávat pokyny porotě, která následně začne jednat za zavřenými dveřmi. 

před 3 hodinami

před 4 hodinami

AC Sparta Praha, stadion na Letné

Bude muset mistrovská Sparta hledat trenéra? O Priskeho služby projevil zájem Feyenoord Rotterdam

Přestože loni v říjnu prodloužil kouč fotbalové Sparty Brian Priske smlouvu až do roku 2026, i tak se v těchto dnech mluví o jeho možném konci na Letné. Navzdory tomu, že dánský stratég došel se Spartou dvakrát k titulu a letos navíc získal i pohár. Jak totiž uvádí magazín Voetbal International nebo nizozemská verze televizní stanice ESPN, o služby Briana Priskeho se značně zajímá Feyenoord Rotterdam, jenž je nyní bez trenéra poté, co Arne Slot odešel do Liverpoolu jako náhrada za Jürgena Kloppa.

před 4 hodinami

Varšava

Evropská unie definitivně ukončila spor s Varšavou o právní stát

Evropská unie ukončila dlouholetý spor s Polskem o právním státu, už tedy není součástí článku 7. Premiéru Donaldu Tuskovi se podařilo zemi přiblížit unijním standardům. S postupem Evropské komise ale nesouhlasí Maďarsko, které podléhá stejnému mechanismu a nedaří se mu z něj dostat. Tuskovy nedávné kroky jsou rovněž rozporuplné. 

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

Olaf Scholz, Mark Rutte a Emmanuel Macron

Spory v EU kvůli Ukrajině. Macron je pro, aby mohla ostřelovat ruské území, Scholz mu oponuje

Západní spojenci ze Severoatlantické aliance mají dlouhodobě problém s tím, aby ukrajinské armádě povolili používat zbraně poskytnuté v rámci pomoci proti cílům na území Ruské federace. Téma dominovalo úternímu zasedání evropských ministrů obrany v Bruselu. Zatímco se například Francouzi a Estonci snaží stát za tím, aby Ukrajina mohla pálit na ruské území, Němci mají velké problémy. 

před 10 hodinami

Putin opět zpochybnil Zelenského legitimitu. Ukrajinský parlament respektuje

Ruský prezident Vladimir Putin v úterý už podruhé za poslední dny zpochybnil legitimitu ukrajinského protějška Volodymyra Zelenského. Podle Kyjeva jde ze strany Moskvy o speciální dezinformační operaci zaměřenou proti legitimním vůdcům státu, kteří vzdorují ruské agresi, napsala BBC. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy