Rezignoval šéf SZÚ Březovský, kvůli informacím o očkování rodin zaměstnanců

Ředitel Státního zdravotního ústavu (SZÚ) Pavel Březovský k dnešnímu dni rezignoval na svou funkci kvůli informacím, že se v ústavu očkovali vedle zaměstnanců i jejich příbuzní. Novinářům to dnes řekl ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO). Premiér Andrej Babiš (ANO) uvedl, že podobné excesy se nemohou opakovat a chování úřadu označil za absolutně nepřijatelné.

Server Seznam Zprávy ve středu napsal, že SZÚ rozdělil tisícovku vakcín proti nemoci covid-19 mezi své zaměstnance, ale i jejich příbuzné. Mluvčí ústavu očkování rodinných příslušníků popřela. Blatný na to ve středu reagoval slovy, že si Březovského předvolá. Obecně je podle něj nutné vyslat signál, že pokusy předběhnout v pořadníku očkování prioritní skupiny nelze tolerovat.

To, co se stalo ve Státním zdravotním ústavu, je absolutně nepřijatelné. Takovéto excesy se nemůžou a nesmí opakovat. Jsem rád, že pan ministr Blatný to okamžitě s panem ředitelem řešil a ten po jejich rozhovoru dnes rezignoval.

— Andrej Babiš (@AndrejBabis) January 14, 2021

Blatný dnes řekl, že s Březovským mluvil dopoledne. "Závažnost situace si uvědomuje a k dnešnímu dni rezignoval," uvedl. Babiš řekl, že události ze SZÚ jsou absolutně nepřijatelné. "Takovéto excesy se nemohou opakovat, pan ministr Blatný z toho vyvodil personální opatření," doplnil. Absolutní prioritu mají aktuálně zdravotníci a senioři v domovech seniorů, dodal při představení rezervačního systému na očkování.

Březovský v prohlášení na webu SZÚ uvedl, že považuje za naprostou prioritu, aby byl zachován bezproblémový chod ústavu. "Jako ředitel za vzniklou situaci přijímám veškerou odpovědnost. Z tohoto důvodu jsem se dnes rozhodl na svoji funkci rezignovat," sdělil.

Seznam Zprávy zveřejnily tabulky s harmonogramem očkování, v nichž figurují zaměstnanci SZÚ. Podle stejných příjmení lze usuzovat, že nechávají naočkovat i své blízké, uvedl server. Mluvčí SZÚ Klára Doláková tvrzení, že vakcíny mohli využít i rodinní příslušníci zaměstnanců, popřela, a to navzdory harmonogramu i výpovědím pracovníků ústavu.

Podle Babiše byly dostupné dávky vakcíny rozděleny podle propočtů ministerstva zdravotnictví a příslušná místa jasně věděla, jaké jsou priority. SZÚ obdržel očkovací látky, protože je jedním z míst, která jsou schopná očkovat, doplnil Blatný. "Jedná se o relativně menší pracoviště, proto dostal tu nejmenší dávku, kterou lze distribuovat," uvedl.

Podmínky pro její využití však byly stejné jako v dalších organizacích. "To znamená očkovat zdravotníky a seniory v domovech. To byl úkol, který dostali. Pokud nebyl splněn, a to evidentně nebyl, tak je to chyba, a ta se nyní řeší," prohlásil Blatný. Ministr bude žádat i další vysvětlení a případ dál prověřovat.

Související

Více souvisejících

Státní zdravotní ústav (SZÚ) očkování Jan Blatný ministerstvo zdravotnictví Pavel Březovský (SZÚ)

Aktuálně se děje

před 57 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

ČEZ

Gazprom zažaloval v Rusku ČEZ, OMV a slovenský ZSE

Soudní dokumenty v Petrohradu potvrdily, že Kremlem ovládaný energetický gigant Gazprom podal žalobu proti české energetické společnosti ČEZ, rakouské OMV Gas Marketing & Trading a slovenské energetické skupině ZSE.

před 2 hodinami

před 2 hodinami

Černobylská jaderná elektrárna

Černobyl po 38 letech od výbuchu není mrtvou zónou. Životu se v okolí daří

Výbuch jaderné elektrárny Černobyl je vyjma shození atomových bomb za války dodnes největší jadernou katastrofou, se kterou se kdy lidstvo setkalo. Radioaktivní mrak po výbuchu, k němuž došlo 26. dubna 1986, zahalil celou Zemi a úřady byly nuceny evakuovat nejen nejbližší okolí elektrárny, ale i dvacetitisícové město Pripjať, dnes přezdívané jako město duchů. Nové výzkumy ale odhalují, že do radioaktivní zóny se postupně vrací život.  

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

Ukrajina stáhla z bojiště americké Abramsy

Ukrajina dočasně stáhla z bojiště americké tanky Abrams M1A1. Ukázaly se jako zranitelné při útocích ruskými drony, uvedla agentura AP s odvoláním na zdroje v americké armádě.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy