Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 18°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Mezi očkovanými prominenty byla i Blatného náměstkyně. Nákaze covidem ale neunikla

Autor: sova, ČTK - 
15. ledna 2021
15:10

Mezi úředníky Státního zdravotního ústavu (SZÚ), kteří dostali přednostně vakcínu, byla i náměstkyně ministra zdravotnictví Jana Blatného (za ANO) Alena Šteflová. Ta na ministerstvo zdravotnictví přišla v éře Adama Vojtěcha (za ANO). Informaci přinesly Seznam Zprávy. Kvůli aféře s prominentním očkováním ve Státním zdravotním ústavu už ve čtvrtek nuceně rezignoval jeho ředitel. Ve funkci Pavla Březovského dočasně nahradí vedoucí Centra epidemiologie a mikrobiologie Barbora Macková. Pověřil ji tím ministr Blatný, který v pátek zároveň avizoval, že stálý ředitel SZÚ vzejde z výběrového řízení.

Podle zjištění Seznam Zpráv byla jednou z přednostně očkovaných na půdě SZÚ i náměstkyně ministra zdravotnictví Alena Šteflová. Informaci zpravodajskému serveru potvrdil přímo ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO).

„Ano, vím o tom,“ řekl šéf rezortu a dodal, že se o případu přednostního očkování své náměstkyně dozvěděl právě při šetření aféry ve Státním zdravotním ústavu. „Já jsem se jí ptal a ona to nepopírá. Je to špatně,“ uvedl Blatný.

Náměstkyně, která se očkovala, je nakažená. A z odpovědi se kroutí

Ministr zároveň dodal, že během příštího týdne bude tento případ opět řešit, protože chce s náměstkyní ještě mluvit. Alena Šteflová, která na ministerstvu působí v pozici politické náměstkyně, své přednostní očkování nepotvrdila. Seznam Zprávám se nejprve omluvila s tím, že má online jednání. Poté redaktory odkázala na tiskové oddělení ministerstva a na zaslané otázky již nereagovala.

Na celé situaci je paradoxní fakt, že očkovaná náměstkyně je aktuálně v karanténě, neboť u ní testy prokázaly nákazu covid-19. Podle Seznam Zpráv se Šteflová o pozitivním výsledku testu dozvěděla minulý pátek, přičemž samotné očkování podstoupila buď ve stejný den, nebo o den dříve ve čtvrtek.

Video  Pokus o registraci do systému a následnou rezervaci očkování skončil neúspěšně. Termíny již byly rozebrány  - Pavel Schuster
Video se připravuje ...

Jméno Mackové „propálil“ Vojtěch

Státní zdravotní ústav (SZÚ) dočasně povede vedoucí Centra epidemiologie a mikrobiologie Barbora Macková. Pověřil ji tím ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO). Macková ve funkci nahradila Pavla Březovského, který ve čtvrtek rezignoval kvůli informacím, že se v ústavu očkovali vedle zaměstnanců i jejich příbuzní. Blatný v pátek novinářům řekl, že stálý ředitel SZÚ vzejde z výběrového řízení.

Jméno Mackové se výrazněji objevilo ve veřejném prostoru loni v březnu. Tehdejší ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO) ho prozradil na tiskové konferenci po nátlaku premiéra Andreje Babiše (ANO), aby řekl, od koho má chybnou informaci o nákaze molekulární genetičky Soni Pekové koronavirem. „Nebuďte slušnej! Řekněte, kdo vám to řekl! Řekněte jméno!“ naléhal tehdy premiér.

Server iDNES.cz upozornil, že Vojtěchovo nařčení Pekové původně potvrdila i tehdejší hlavní hygienička Eva Gottvaldová. Později byla odvolána vládou s odůvodněním, že na svou funkci nestačí.

Skandál na sebe vzal šéf ústavu

Server Seznam Zprávy ve středu napsal, že SZÚ rozdělil tisícovku vakcín proti nemoci covid-19 mezi své zaměstnance i jejich příbuzné. Většina z nich nepatřila mezi rizikové osoby, tedy zdravotníky či seniory. Březovský rezignoval po rozhovoru s Blatným. Uvedl, že za situaci přijímá veškerou odpovědnost a za prioritu považuje, aby byl zachován bezproblémový chod ústavu.

Podle Blatného SZÚ dostal jedno plato vakcíny, tedy necelých 1000 dávek. Úřad měl proočkovat nejenom své zaměstnance, ale má sloužit i pro veřejnost. Místa do rezervačního systému musí nyní úřad nahlásit. Lidé, kteří už byli očkováni neoprávněně, ale dostanou i druhou dávku. „Vakcinace doběhne, protože jinak bychom znehodnotili ty dávky, které jsme jim dali, a museli bychom je časem očkovat znovu,“ řekl novinářům Blatný.

Macková nahradila Hajdúcha

Macková od ledna vede také laboratorní skupinu na ministerstvu zdravotnictví, která spolu s epidemiologickou a klinickou skupinou radí s postupem proti koronaviru. Nahradila Mariána Hajdúcha, který jako vedoucí laboratorní skupiny a národní koordinátor testování na covid-19 odešel ke konci loňského roku. Odůvodnil to mimo jiné tím, že nechce poskytovat odborné krytí pro politická rozhodnutí, se kterými nesouhlasí. Kritizoval, že v Česku se málo testuje na koronavirus.

sorgedoktor ( 15. ledna 2021 22:05 )

Nik Kahuja...Takze dneska bylo v Jiohomotavskem vešerniku, ze v Domove senioru v Jevisovicich ptrebyvalo. Nekdo nebyl v praci, nekdo vakcinu nechtel...Tak pak chytali lidi na ulici a vnucobvali jim prebytek...
Potud televize. Je to tak tezke pochopit, nrvim

Citronel ( 15. ledna 2021 18:25 )

My mladí je zastoupíme a s voliči pirátů zatočíme.

Citronel ( 15. ledna 2021 18:24 )

Tak se tam přihlaste k očkování, to že nejsou v místě trvalého pobytu neznamená, že jste odříznut.

doktormediciny ( 15. ledna 2021 17:49 )

Ja tomu az zas tak nerozumim, ale kdyz se to vynda z lednice, tak se to asi musi pouzit.Ono to spocitat predem spresnosti na nejakych 10 davek nebude az zas tak jednoduche, jak si myslite.
Mammurcite zkusenosti s tetanovym anatoxinem z roku 1974, ale to zdaleka nebyl takova hura akce. A hlavne do toho nemontovali poctace u senioru nad 80 roku..

kahuja ( 15. ledna 2021 17:23 )

Co je to za mantru , že "prostě museli využít zbytek vakcíny"?
Kolik ampulek naráz otevřou? To si neumí spočítat předem, kolik lidí budou očkovat a vydělit to šesti?
Není náhodou tak, že z jedné ampule oočkují prioritního nebo dva a dalších 4-5 dávek dostanou známí "protože už by se to muselo vyhodit a to je škoda, další prooritní nebyl zrovna k dispozici" ?
Tohle tvrzení totiž přeci nikdo nemůže zkontrolovat

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa