Lopraisova omluva nezabrala. Nejsme kusy masa, vzkazují šestnáctileté dívky

Dvojčata Martina Koloce se omluvou Aleše Lopraise nespokojily

Omluva na Dakaru nepřijata

„Nejsme kusy masa,“ ohradila se proti vyjádření českého pilota kamionu Aleše Lopraise šestnáctiletá dvojčata majitele stáje Buggyra Racing Martina Koloce. „Hele, černoška z Roudnice jde vpravo,“ řekl Loprais před šestou etapu Rallye Dakar. Člen jeho posádky Petr Pokora k tomu dodal: „Jedna je plochá a sjízdná, ta druhá moc ne.“ Po vlně kritiky se oba omluvili, dívkám to ale nestačilo.

„Fakt, že stále žijeme ve světě, kde je na mladé ženy pohlíženo pouze jako na sexuální objekty, nikoli na plnohodnotné lidské bytosti, nám byl připomenut v místě, kde bychom si to přály nejméně. Na Dakar Rally,“ napsaly dívky na Facebooku.

🇬🇧 We have been reminded of the fact that we still live in a world where young women are seen as mere sexual objects and...

Posted by DAKAR sistaz on Thursday, January 14, 2021

Martin Koloc má dcery Alyyah a Yasmeen se ženou původem ze Seychel, obě dívky tak mají i tmavší odstín pleti. Na letošní Dakar jeli se svým otcem proto, že plánují prorazit ve vytrvalostních automobilových závodech a chtějí tak získat zkušenosti.

Neuchránilo nás ani to, že jsme nezletilé

„Přijely jsme se na Dakar Rally podívat, co nás čeká. Chceme závodit, chceme férově soupeřit a chceme se zlepšovat a učit. Krom zkušeností jsme si ale odnesly i pocit, že na nás někteří závodníci mohou koukat jako na pouhé ‚kusy masa‘. Před Lopraisovým komentářem nás neuchránilo ani to, že jsme nezletilé,“ pokračovaly sestry v prohlášení s tím, že Dakar je pro ně snem, bohužel si ale musely vyslechnout sexuální a rasistické poznámky.

„Holky se s podobným chováním v České republice setkávají poměrně často. A vzhledem k tomu, že jsme v roce 2021, připadá mi to normálně smutné a trapné,“ uvedl pro CNN Prima NEWS 53letý Koloc, dvojnásobný mistr Evropy v závodech tahačů, ke slovům Lopraise a jeho kolegy.

Jsme normální tým kluků, neuhlídali jsme se

Loprais se omluvil prostřednictvím sociálních sítí a zdůraznil, že od zveřejnění videa jsou on i Pokora pod palbou dotazů a telefonátů. „Poznámky ve videu neměly nikoho provokovat či urazit. Byla bohužel nešťastně zveřejněna komunikace dvou chlapů v soutěžní kabině. Omlouváme se proto všem, kterých se to týká, a dotčené výrazy je případně urazily. Jsme tým normálních kluků, kteří se v dakarském presu neuhlídali a vypustili nešťastné video bez cenzury,“ napsal Loprais.

Jenže dívky se s omluvou nespokojily a bojí se, jak k nim lidé budou přistupovat, až jim nebude 16, ale budou zletilé. „Takové chování nemá své místo nejen na profesionální události, jako je Dakar Rally, ale kdekoli ve společnosti. Je to ubohé, nízké a ponižující. Považujeme to za vrcholně nesportovní chování. Nesmí být ponecháno bez odezvy,“ ohradila se dvojčata proti Lopraisovi.

Tagy: