Za vraždu tří žen popravili Američana. Komplic, který střílel, dostal doživotí

Další poprava v USA

Dvě popravy během jednoho týdne. Ve Spojených státech byla ve středu 13. ledna usmrcena vražedkyně Lisa Montgomeryová. O dva dny později dostal smrtící injekci 48letý Afroameričan Dustin Higgs, který byl odsouzen za únos a vraždu tří žen, k nimž došlo v roce 1996. Jeho advokáti poukazují na to, že skutečný vrah, jeho známý Willis Haynes, který měl na ženy ve skutečnosti střílet, trestu smrti unikl a vyvázl jen s doživotním trestem.

Vše se odehrálo před pětadvaceti lety, kdy se v Higgsově bytě sešli tři muži se třemi ženami. Během návštěvy došlo ke konfliktu, po němž ženy odešly a byly následně zavražděny v nedalekém parku. Zastřelil je Wilis Haynes, který měl jednat na Higgsův pokyn. Zatímco Haynes byl odsouzen na doživotí, Higgs dostal smrtící injekci.

„Rád bych řekl, že jsem nevinný muž. Vraždy jsem nenařídil,“ prohlásil těsně před svou smrtí Higgs. Od trestu ho nezachránila ani petice, kterou podepsaly téměř dva miliony lidí. Podle Higgsova advokáta Shawna Nolana byla poprava nařízena svévolně a nespravedlivě. Afroameričan se tak stal za vlády Donalda Trumpa již třináctým vězněm, kterého popravili ve federální věznici.

„Vláda dnes dovršila neslýchané zabití třinácti lidských bytostí tím, že nechala usmrtit Dustina Higgse, černocha, který nikdy nikoho nezabil. Došlo k tomu dokonce v den narozenin Martina Luthera Kinga,“ uvedl Nolan s poukazem na den narození jednoho z nejvýznamnějších vůdců afroamerického hnutí za občanská práva.

Po několika minutách se jí vytratila barva z obličeje

Ve Spojených státech je to tento týden již druhá federální poprava. Ve středu 13. ledna federální úřady nechaly usmrtit padesátiletou Lisu Montgomeryovou za vraždu těhotné ženy, které z břicha navíc vyřízla její nenarozené dítě.

„Injekce začala účinkovat docela rychle, zavřela oči. V tu chvíli jí pulsoval žaludek. Trvalo to možná několik sekund. Po několika dalších minutách se jí vytratila barva z obličeje a zbělely jí ruce,“ popsal smrt Montgomeryové kerospondent AP pro právní záležitosti Micheal Tarm.

Za posledních šest měsíců vlády prezidenta Trumpa popravily federální úřady třikrát více lidí než za předchozích šedesát let. Nově zvolený prezident Joe Biden se zavázal federální trest smrti zrušit.

Tagy: