Unijní soud pozastavil českou žalobu na Evropskou komisi kvůli neproplacené dotaci pro Agrofert

Projednávání žaloby České republiky na Evropskou komisi kvůli zablokované dotaci pro holding Agrofert se zatím odkládá. Evropský soud rozhodl o přerušení soudního řízení, potvrdila serveru iROZHLAS.cz mluvčí resortu zahraniční Zuzana Štíchová. Ve sporu jde o zhruba 800 tisíc korun, které Brusel prozatím odmítl zaplatit kvůli možnému střetu zájmů premiéra Andreje Babiše (ANO). Podle soudu ale rozhodnutí o neproplacení není konečné.

Původní zpráva Lucemburk Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Petrimex

Holding Agrofert uložil premiér Andrej Babiš (za ANO) v únoru 2017 do svěřenského fondu | Foto: Michaela Danelová | Zdroj: iROZHLAS.cz

„Soudní řízení bude přerušeno až do okamžiku, kdy Evropská komise definitivně rozhodne, zda projekt, kterého se napadené rozhodnutí o pozastavení plateb týká, vyloučí z unijního financování, či nikoliv,“ upřesnila mluvčí resortu zahraničních věcí Štíchová. Kdy k tomu ale fakticky dojde, zatím není jisté.

Žaloba české vlády kvůli dotacím pro Agrofert je u Soudního dvora. Opírá se i o nález ke střetu zájmů

Číst článek

Platba ve výši 821 797 korun byla zablokována kvůli auditnímu šetření možného střetu zájmů premiéra Babiše v oblasti zemědělských eurodotací.

Závěrečná zpráva k tomuto auditu by do Česka měla dorazit nejpozději letos v květnu – komise si v listopadu vyžádala doplňující materiály a od té doby jí běží šestiměsíční lhůta.

Podle mluvčího ministerstva zemědělství Vojtěcha Bílého se ale nebude jednat o výše zmíněné „definitivní rozhodnutí“. „Jde o další navazující krok,“ reagoval na dotaz serveru iROZHLAS.cz.

České úřady navíc podle něj budou moci po doručení závěrečné zprávy požádat Evropskou komisi o smírčí řízení. V takovém případě by se výsledek odložil o řadu měsíců. I po smírčím řízení totiž běží šestiměsíční lhůta pro uzavření celé záležitosti.

Modernizace farmy kuřat

Původně Brusel kvůli auditnímu šetření ohledně Babišova možného střetu zájmů zadržel v listopadu 2019 pro Agrofert celý balík plateb v celkovém objemu 6,3 milionu korun.

Šlo o peníze na projekty financované z Programu rozvoje venkova. Po schůzce se zástupci tuzemských úřadů ale loni v březnu většinu těchto financí uvolnil – s výjimkou jednoho projektu v hodnotě 1,6 milionu korun.

‚Pozastavení plateb ve výši 821 797 korun nemělo být provedeno.‘ Proč se vláda chce soudit s Bruselem?

Číst článek

Deník N už dříve uvedl, že zablokovaná zůstala platba na modernizaci farmy kuřat v Bílovci na Novojičínsku, kterou provozuje společnost Schrom Farms.

Že by se mělo jednat právě o tuto dotaci, vyplývá i z vyjádření Státního zemědělského intervenčního fondu, který unijní podporu do zemědělství rozděluje.

„V současné době evidujeme historicky pouze jeden projekt, který Evropská komise nerefundovala, a to Schrom Farms, spol. s r.o., což je záležitost více než dva roky stará,“ uvedla pro iROZHLAS.cz mluvčí fondu Lenka Rezková.

Zhruba 821 tisíc je částka, kterou měla firmě z holdingu, jenž premiér vložil do svěřenského fondu, přispět právě Evropská unie. Jelikož ale systém vyplácení dotací funguje na principu předfinancování ze státního rozpočtu, firma už platbu z české kasy dostala, a to ačkoliv ji Brusel prozatím zaplatit nechce.

Vyjasnění výkladu zákona

Tuzemské úřady si od žaloby vedle proplacení dotace slibují také to, že Soudní dvůr Evropské unie vyjasní výklad českého zákona o střetu zájmů v případě dotací vyplacených skrze Státní zemědělský intervenční fond. Ten loni v listopadu po analýze tuzemské legislativy oznámil, že se na něj nevztahují rozpočtová pravidla, tudíž ani paragraf o střetu zájmů.

Zemědělský fond tak začal Agrofertu starší dotace z unijní kasy opět vyplácet, a to aniž by měl záruku, že mu Brusel platby posléze skutečně proplatí. Nadále však platí, že dotace na projekty schválené po srpnu 2018, kdy začala platit přísnější evropská směrnice o střetu zájmů, jsou pozastavené.

Premiér Babiš střet zájmů dlouhodobě odmítá a označuje šetření za politickou záležitost. Stejně tak jakékoli pochybení odmítl opakovaně i holding Agrofert.

Tereza Čemusová, kno Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme