Příští týden se kromě papírnictví otevřou také některé obchody s oblečením a obuví, uvedl Babiš

Vláda bude o přesunu do nižšího čtvrtého stupně protiepidemického systému jednat asi ve středu. V diskusním pořadu Partie na Primě to v neděli řekl ministr průmyslu, obchodu a dopravy Karel Havlíček (za ANO). Klíčový pro rozhodnutí bude podle něj vývoj situace v následujících dnech. V pondělí vláda projedná otevření papírnictví. Pro ČT uvedl premiér Andrej Babiš, že by se měly otevřít také obchody s obuví, spodním prádlem a oblečením pro děti.

Praha (Aktualizováno: 18:47 17. 1. 2021) Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Restaurace, provozovny služeb i obchody ve čtvrtek otevřely napříč Českou republikou po více než měsíční nucené pauze

Ministr Karel Havlíček byl v nedělním pořadu Partie hostem s šéfkou TOP 09 Markétou Pekarovou Adamovou (archivní foto) | Foto: Michaela Danelová | Zdroj: iROZHLAS.cz

„Od úterý, předpokládám, že vláda to schválí, rozšíříme segment maloobchodu, to znamená papírnictví, prodejny s dětským oblečením a obuví, prodejny spodního prádla," vyjmenoval Babiš zboží, které budou opět moct prodávat malé obchody i obchodní řetězce.

Neupřesnil, jestli bude dětské zboží omezeno nějakou věkovou hranicí. Dosud tyto výrobky nepatřily do takzvaného základního sortimentu, který se může prodávat i v době uzavření většiny obchodů.

Havlíček v souvislosti s možným zmírněním opatření upozornil, že je nutné udržet epidemický vývoj v nižším stupni systému PES alespoň sedm dní po sobě. Důležitý bude také stav v nemocnicích.

‼Od úterý se otevřou vedle papírnictví i obchody s dětským oblečením a obuví a také obchody se spodním prádlem. Zítra to schválí vláda, řekl ČT Andrej Babiš.

17:38 – 17. 01. 2021

8 107

„Musíme být obezřetní. Nechceme ani den omezení navíc, ale musíme si být jistí, že se situace po otevření zase rychle nezhorší,“ vysvětlil ministr. Připustil, že při posledním zmírnění opatření na začátku prosince bylo chybou otevření restaurací.

V pondělí by ale vláda o zmírnění omezení jednat ještě neměla, na programu však bude přesunutí obchodů s papírenskými potřebami do takzvaného základního sortimentu, dodal ministr.

Spor o rodné číslo

Řeč byla také o vakcinaci a registračním systému, který spustila vláda v pátek. Havlíček nejdřív odmítl, že by se data lidí, kteří zadávají své osobní údaje do centrálního rezervačního systému, odesílala kamkoli do zahraničí. Pak dodal, že do systému se ani nezadává rodné číslo.

Potíže rezervačního systému: rodná čísla seniorů posílá Googlu, věkovou kontrolu šlo snadno obejít

Číst článek

„Prosím pěkně, tam se vůbec nedávají rodná čísla. Kde jste přišla na rodná čísla, paní předsedkyně?“ obránil se ministr v pořadu Partie na šéfku TOP 09 Markétu Pekarovou Adamovou.

„Do systému se dávají rodná čísla,“ odpověděla mu Pekarová Adamová. „Dávají se tam čísla pojištěnců,“ reagoval Havlíček.

„Podívejte se, to je rodné číslo,“ upozornila ministra šéfka TOP 09. Havlíček s tím ale přesto nesouhlasil: „Číslo pojištěnce ale není úplně rodné číslo. Dá se to z toho vyčíst.“

Do rezervačního systému se zadává jen číslo pojištěnce, to je ale většinou shodné s rodným číslem. „Zdravotní pojišťovny v České republice pracují s čísly pojištěnců, která se nicméně v případě českých občanů shodují s rodnými čísly,“ stojí na webu Všeobecné zdravotní pojišťovny.

Index PES klesl na 70 bodů. V Česku přibylo 5199 nově nakažených koronavirem

Číst článek

Problémy rezervačního systému popsal server iROZHLAS.cz. Systém kvůli bezpečnostním nedostatkům původně předával rodná čísla pacientů do zahraničí. A to přestože ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO) ve čtvrtek vyloučil, že rezervační systém bude předávat data komerční sféře. Nechal se slyšet, že ochrana dat je zajištěna. Problém se později podařilo odstranit.

ako, ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme