Berlín a Londýn vyzvaly k okamžitému propuštění Navalného

Německý ministr zahraničí Heiko Maas i jeho britský protějšek Dominic Raab se dnes přidali k těm, kdo odsoudili nedělní zatčení ruského opozičního předáka Alexeje Navalného. Ruské úřady vyzvali nejen k okamžitému propuštění aktivisty, ale také k vyšetření útoku chemickou zbraní, který na něj byl dříve spáchán, informovaly zahraniční agentury.

"Rusko jeho vlastní ústava i mezinárodní dohody zavazují k ctění vlády práva a ochraně osobních práv. Tyto principy musejí být samozřejmě uplatněny i vůči Alexeji Navalnému. Měl by být ihned propuštěn," uvedl podle agentury DPA Maas.

Navalnyj se vrátil v neděli do Moskvy poté, co se v Německu několik měsíců zotavoval z pokusu o otravu nervově paralytickou látkou ze skupiny novičok. Evropská unie a Británie kvůli otravě touto látkou, kterou potvrdila i Organizace pro zákaz chemických zbraní (OPCW), uvalily sankce na spolupracovníky ruského prezidenta Vladimira Putina. Maas zdůraznil, že od Ruska očekává vyšetření tohoto pokusu o otravu Navalného a vyvození odpovědnosti vůči těm, kteří za útokem stojí.

Německý sociální demokrat také podotkl, že Navalnyj se vědomě vrátil do Ruska, protože ho vnímá jako svoji vlast jak v osobním, tak politickém smyslu. To, že ho úřady ihned po jeho příjezdu zatkly, považuje Maas za "zcela nepochopitelné".

"Místo stíhání Navalného by Rusko mělo vyšetřit, jak je možné, že na ruské půdě byla použita chemická zbraň," citovala britského ministra Raaba agentura Reuters.

Zatčení ruského opozičního předáka odsoudila řada politických představitelů a zemí včetně předsedy Evropské rady Charlese Michela, českého ministra zahraničních věcí Tomáše Petříčka a předsedy vlády Andreje Babiše, polského premiéra Mateusze Morawieckého, amerického šéfa diplomacie Mikea Pompea, představitelů Francie, Itálie, pobaltských zemí nebo Kanady.

Navalnyj byl zatčen jen krátce po přistání v Moskvě při průchodu pasovou kontrolou. Ruská vězeňská služba (FSIN) podle agentury TASS informovala, že politický aktivista byl zatčen na základě skutečnosti, že od 29. prosince je na seznamu hledaných osob v souvislosti se "systematickým porušováním" režimu podmíněného trestu, který mu byl uložen za údajnou zpronevěru. Agentuře Reuters dříve jeden z právních obhájců známého kritika Kremlu sdělil, že jeho klientovi hrozí po návratu do vlasti až 3,5 roku vězení.

Související

Více souvisejících

Alexej Navalnyj Německo Velká Británie

Aktuálně se děje

před 27 minutami

Aktualizováno před 32 minutami

Češi se probojovali do finále MS v hokeji

Mimořádná zpráva Česká euforie. Národní tým je na MS v hokeji ve finále, zahraje si v Praze

Pokud byl plán svěřenců kouče Radima Rulíka pro semifinále se Švédy nenechat nic náhodě, tak to splnili měrou vrchovatou. Od začátku do konce totiž si šli za jasným cílem, nedat soupeři ani čichnout a dojít tak do vytouženého finále. Svými dvěma brankami režírovali toto neuvěřitelné tažení za vítězstvím jak David Kubalík, tak Lukáš Sedlák, přičemž nejvíc kanadských bodů zaznamenala Nečasova formace, přičemž sám Nečas zaznamenal hned čtyři z nich. A samozřejmě přispěl stále klidně chytající Lukáš Dostál. 

před 2 hodinami

před 2 hodinami

Robert Fico

Nemocnice sdělila nové informace o stavu postřeleného Fica

Slovenský premiér Robert Fico se cítí lépe, uvedla dnes odpoledne nemocnice v Banské Bystrici, kde se léčí ze střelných zranění po atentátu z minulého týdne. Ministr vnitra Matúš Šutaj Eštok v rozhovoru pro RTVS řekl, že premiérův stav je stále vážný, ale stabilizovaný.

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

Ruská armáda, ilustrační foto

Kyjev: Rusko přišlo ve válce už o 500 tisíc vojáků

Ukrajinský generální štáb dnes ráno oznámil, že od začátku invaze na Ukrajinu v únoru 2022 přišla ruská armáda o 500 000 vojáků. Tento údaj však není možné nezávisle ověřit, protože Moskva o svých ztrátách neinformuje. Ukrajina navíc nerozlišuje mezi padlými, zraněnými nebo pohřešovanými vojáky.

před 8 hodinami

Ilustrační foto

Desatero kyberbezpečnosti: Zjistěte, jestli máte svá data v bezpečí

Kriminalita v kybernetickém prostoru nijak nepolevuje. V roce 2022 tvořily kybernetické útoky 10 % z celkové kriminality v České republice. Celkem šlo o více než 18 tisíc případů. Útočníci cílí jak na firmy, tak i jednotlivce. Výjimkou nejsou ani děti nebo senioři, kteří často patří k nejohroženějším skupinám. Povědomí o kybernetické bezpečnosti se sice pomalu zvyšuje, útočníci ale stále vymýšlí nové způsoby, jak z obětí vylákat osobní údaje nebo peníze. Přečtěte si, jakých deset základních pravidel ochrání vaše data.

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 11 hodinami

včera

včera

Princ William se svou rodinou

Princezna Kate se zotavuje z vážné nemoci. Potřebuje dvě věci

Britskou monarchií letos otřásají v základech zdravotní problémy jejích členů. Králi Karlovi III. i princezně Kate byla diagnostikována rakovina. Zatímco panovník se už opět objevuje na veřejnosti, jeho snacha se drží v ústraní. Lidem se ukáže, až dostane zelenou od lékařů. 

včera

včera

včera

Osobní vlak projel zákaz a narazil do lokomotivy. Tři zranění, škoda přes 100 milionů

Provoz v hlavním pražském železničním uzlu v pátek zkomplikovala nehoda. Osobní vlak se na hlavním nádraží srazil s lokomotivou, škoda činí přes 100 milionů korun. Tři lidé při nehodě utrpěli zranění. Příčinu vyšetřuje Drážní inspekce.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy