Partners nabídnou investorům podíl v nové bance. Prodej akcií si cení na půl miliardy

Spolumajitel skupiny Partners Petr Borkovec

Spolumajitel skupiny Partners Petr Borkovec Zdroj: Partners

Spolumajitel skupiny Partners Petr Borkovec
2
Fotogalerie

Skupina Partners poodhalila konkrétnější plány o své dlouho chystané bance. Její ambicí je přilákat nejen desítky tisíc klientů, ale i akcionáře, kteří by za podíly v bance zaplatili v souhrnu stovky milionů korun. Vyplývá to z nově zveřejněného prospektu.

Bankovní dům zatím ponese provizorní název Partners Branka. „Slovo banka můžeme mít v názvu až po udělení licence. Až k tomu dojde, změníme název na Partners Banka a zvážíme i možnost vstupu na slovenský trh,“ potvrdil deníku E15 spolumajitel skupiny Partners Petr Borkovec. Licenční řízení podle skupiny potrvá pravděpodobně déle než rok, přičemž stále existuje riziko, že ČNB licenci neudělí. 

Detaily bankovního projektu vyplývají z prospektu, ve kterém své akcie nabízí společnost Partners BankIn. Ta má výnos z akcií využít k nabytí čtyřpětinového podílu v nové bance, společnosti Partners Branka. V ní budou držet patnáctiprocentní podíl společnost Apana Radima Lukeše a pětiprocentní podíl Partners Financial Services, kterou z 87 procent vlastní Lukeš spolu s Borkovcem. 

Partners BankIn očekává, že emisí 7920 akcií získá 560 až 590 milionů korun. Těmi pokryje náklady související se založením a provozem banky. Externí investoři budou moci získat 49,5 procenta akcií Partners BankIn, mírně nadpoloviční podíl si v ní nechá sám Borkovec.

Připravovaný obchodní plán skupiny předpokládá, že v prvních pěti letech banka získá 35 a 60 tisíc nových klientů. Jejich počet se má výhledově stabilizovat na zhruba 70 tisících, čímž by se z hlediska počtu klientů dostala do první patnáctky největších tuzemských bank. Bankovních domů nyní v Česku působí 49.

Pětiletým strategických cílem projektu je získat klientské vklady v objemu 30 miliard korun a k tomu vybudovat úvěrové portfolio ve výši 12 miliard. Zisku chce banka dosáhnout do tří let provozu a dividendy vyplácet o dva roky později.