Novináři sestavili unikátní časovou osu útoku na Kapitol. Demonstranti pořídili 56 terabajtů záznamů

Když sociální síť Parler před několika dny zmizela z internetu, nezmizely s ní i všechny příspěvky nahrané uživateli. Jistým aktivistům se podařilo archivovat většinu veřejných příspěvků ze sítě hojně využívané příznivci amerického prezidenta Donalda Trumpa. Obsahem se probírali i reportéři investigativní skupiny ProPublica, která o víkendu vydala výběr více než 500 videí zachycujících události kolem nedávných nepokojů v sídle amerického Kongresu.

Podle ProPublica, jejichž timeline se stovkami videí naleznete ZDE, záběry vytvářejí jeden z nejpodrobnějších záznamů "temné události v amerických dějinách" a umožňují široké veřejnosti seznámit se s děním ze 6. ledna z pohledu těch, kdo se nepokojů účastnili. Videa jsou seřazená chronologicky a roztříděná podle toho, zda byla pořízena uvnitř washingtonského Kapitolu, v jeho bezprostředním okolí nebo na jiných místech v centru americké metropole.

Videí se střípky z napadení sídla Kongresu vzniklo 6. ledna nepřeberné množství. Účastníci nepokojů ze svých mobilů živě vysílali záběry na nejrůznějších platformách a nahrávali na sociální sítě krátké klipy, dění pochopitelně kamerami a chytrými telefony natáčeli také novináři. "Nikdy jsme neměli možnost sledovat významný civilní konflikt takovým způsobem, jako tomu bylo v tomto případě," uvádí ProPublica.

Videa z Parleru podle skupiny pomáhají v hledání odpovědí na otázky, kdo byli lidé, kteří do Kongresu vtrhli, a co je k tomu motivovalo. Dav u Kapitolu údajně z části připomínal směs "manželů v golfových čepicích s dobře pěstěnými manželkami, kluků z vysokoškolských bratrstev a otců se syny", jaká bývala k vidění na Trumpových mítincích. Vedle těchto lidí ale přišli také hlasatelé bělošské nadřazenosti, "vykořenění mladí muži toužící po boji" a "široká paleta více buržoazních typů".

"Jsme nahoře na Kapitolu. Myslím, že prorazí dveře, začíná to být vážné. Dneska někdo umře. Vůbec to není dobré," uvádí jistý muž ve videu natočeném těsně před vniknutím prvních výtržníků dovnitř. Jeho předpověď se naplnila, neboť do konce dne umřeli čtyři lidé. V nemocnici poté podlehl zraněním člen policejního sboru Kapitolu, další si pak tři dny po nepokojích sáhl na život.

Pomyslnou obětí událostí 6. ledna se následně stal i Parler, kde se předtím ve velkém šířily výzvy k násilí, konspirační teorie o výsledku prezidentských voleb a nejrůznější nenávistný obsah. Firma Amazon platformu po několika dnech odstřihla od svých serverů.

Definitivní konec Parleru, který vznikl v roce 2018, to ale znamenat nemusí. Webová stránka sociální sítě je od víkendu znovu dostupná, přičemž nebylo jasné, kde je nyní doména registrovaná. "Vypořádáme se se všemi výzvami, které jsou před námi, a všechny vás plánujeme brzy opět přivítat," uvádělo se v prohlášení na stránce. Šéf platformy John Matze později vzkázal, že návrat Parleru je nevyhnutelný.

Související

Ethan Nordean, vůdce Proud Boys

Muž, který zaútočil na Kapitol v USA, byl odsouzen na 18 let

Ethan Nordean, vůdce Proud Boys, byl odsouzen k 18 letům vězení za účast na útoku na Kongres USA v lednu 2021. Prokuratura žádala 27 let. Další člen skupiny obdržel 10 let za svou účast na incidentu, kdy stoupenci Donalda Trumpa vtrhli do Kongresu v pokusu zmařit potvrzení Joea Bidena jako prezidenta.
Proud Boys je americká krajně pravicová skupina.

Lídr Proud Boys jde za vpád do Kapitolu na 17 let do vězení

Lídr krajně pravicové skupiny Proud Boys Joe Biggs, který vedl její nechvalně proslulý vpád do Kapitolu na začátku ledna 2021, byl odsouzen k 17 letům odnětí svobody. Jde o jeden z nejdelších trestů udělených za výtržnosti před více než dvěma lety. 

Více souvisejících

vpád Trumpových příznivců do Kapitolu (6.1.2021)

Aktuálně se děje

před 53 minutami

včera

Film Rivalové

RECENZE: Rivalové rozehrávají drama milostného trojúhelníku na tenisovém kurtu

Česká kina pohostí rozhodující tenisový zápas, který v závěru není ani tak důležitý ze sportovního hlediska, jako z toho osobního. Stojí proti sobě dva muži, jejichž mladistvé přátelství skrečovala společná láska k jedné ženě. Rivalové v melodramatických konturách konstruují milostný trojúhelník, jehož exekuce je jedna z těch nejlepších za poslední dobu. 

včera

Harvey Weinstein

Odvolací soud zrušil odsuzující verdikt nad Weinsteinem

Nejvyšší soud amerického státu New York ve čtvrtek zrušil rozsudek nad hollywoodským producentem Harveym Weinsteinem z roku 2020, ve kterém byl uznán vinným ze sexuálních trestných činů. Nařídil zároveň nový proces v případě.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Policie ČR, ilustrační fotografie.

Inspekce obvinila policisty, kteří před pražským barem napadli několik lidí

Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) ve středu obvinila dvojici příslušníků policie, kteří v únoru v opilosti napadli několik osob před barem na pražském Smíchově. Policie v dubnu zprostila muže zapojeného do incidentu výkonu služby, už dříve označila jeho jednání za neakceptovatelné a neomluvitelné.

včera

včera

včera

včera

Mrazivé počasí na ústupu. Pod nulou bude v noci ještě dvakrát

Česko má před sebou poslední dvě mrazivé noci, avizují meteorologové. Hydrometeorologický ústav ve čtvrtek vydal výstrahu, která prodlužuje varování před mrazem ve vegetačním období do soboty v jihozápadní polovině Čech.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy