Britská mutace koronaviru se potvrdila ve třech krajích Česka, oznámil Státní zdravotní ústav

Britská mutace koronaviru byla potvrzena na vzorcích, které pocházely z Prahy a Středočeského a Královéhradeckého kraje. Novinářům to v úterý řekla Helena Jiřincová, vedoucí Národní referenční laboratoře pro chřipku Státního zdravotního ústavu (SZÚ). Laboratoř nyní prověřovala 12 vzorků s podezřením na britskou mutaci, u dvou se nepotvrdila. Podle odborníků byl zatím testován úzký výběr vzorků, nelze vyvozovat, jak moc je mutace rozšířena.

Praha (Aktualizováno: 15:04 19. 1. 2021) Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

První vzorek, u kterého bylo podezření na britskou mutaci, byl podle Jiřincové z 25. prosince loňského roku z Královéhradeckého kraje. Šlo o vystopovaný kontakt člověka, který přijel z Německa a byl v kontaktu s člověkem, u kterého se britská mutace potvrdila.

Podle Jiřincové je ale pravděpodobné, že v tomto kraji byla přítomna mutace už dříve.

Fakultní nemocnice Brno například podle mluvčí nemocnice Veronika Plaché zachytila od 25. prosince až dosud 84 případů britské mutace koronaviru. Dodala, že nemocnice nemusela nikoho hospitalizovat. Vzorky odeslala ještě na potvrzení.

Ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO) v pondělí uvedl, že mutace není nebezpečnější, ale šíří se zhruba o 40 procent rychleji a postupně mezi variantami viru převládne. Podle Blatného může mutaci obsahovat až deset procent vzorků, které se prověřují. Před mutací očkované chrání vakcíny, kterými se v Česku očkuje.

Takzvaná britská mutace nového typu koronaviru byla v polovině prosince zaznamenána v Anglii. Nakažlivější varianta nákazy se dosud prokázala například v Německu, na Slovensku a v Maďarsku, podezření na výskyt mutace ohlásilo Rakousko.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme