Maďarsko schválilo vakcínu Sputnik V

21.1.2021 00:04
Maďarsko učinilo první krok k získání a použití ruské vakcíny Sputnik V, když místní regulátor vydal dnes pozitivní doporučení k jejímu použití proti koronaviru SARS CoV-2.

O tomto rozhodnutí maďarského Úřadu pro kontrolu a distribuci medicínských preparátů a potravinových produktů informovala  agentura Bloomberg a ruská zpravodajská kancelář RIA Novosti.

Již dříve Budapešť obdržela z Ruska na zkoušku asi 6 tisíc dávek Sputniku a delegace maďarských odborníků se byla v Rusku seznámit s vývojem a vžrobou této vakcíny. Původně se dokonce uvažovalo, že by mohla být vyráběna také v Maďarsku, to se ale ukázalo vzhledem k akutní potřebě nenaplnitelné.

Šéf maďarské diplomacie  Péter  Szijjártó prohlásil, že Budapešť je pevně rozhodnuta vakcínu získat. Honí nás čas, řekl s odůvodněním, že každý den umírá na Covid-19 sto lidí. Roli hraje také fakt, že každý den protivirových opatření má na ekonomiku dopad okolo 10 miliard forintů, tedy asi 28 milionů euro.

Účinnost vakcíny Sputnik V se pohybuje okolo 91 procent a v případě závažných forem je až 100 procent.

Vláda Viktora Orbána  již delší dobu ostře kritizovala Evropskou unii za příliš pomalé nákupy a dodávky vakcín a ohrožení hospodářského stavu zemí. Ministr   Szijjártó například   ve svém příspěvku na Facebooku uvedl, že kvůli „skandálně“ pomalému získávání vakcín Evropskou komisí nemohlo dojít k rychlému zavedení vakcín počátkem tohoto roku.   

Připomeňme, že o možnosti nákupu ruské vakcíny uvažuje i německá kancléřka Angela Merkelová, která při rozhovoru s ruským prezidentem Vladimirem Putinem zmiňovala i možnost její společné výroby v Německu.



Komentáře

Pro možnost psaní komentářů se přihlašte nebo zaregistrujte.